Konuyu Ankara`ya taşıyan siyasiler, üreticinin desteklenmesini istedi.
2011–12 zeytin alım kampanyasını 17 Kasım tarihinde açan Marmarabirlik, kararmadan buruştuğu için hasadı yapılamayan zeytin üreticilerinin sıkıntılarına çözüm bulmak için harekete geçti. TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nun daveti üzerine Ankara`ya giden Hidamet Asa başkanlığındaki Marmarabirlik yönetimi, komisyon başkanı İbrahim Yiğit’e geniş kapsamlı bir rapor sundu. Görüşmeye, komisyon üyesi Bursa Milletvekilleri Önder Matlı, Bedrettin Yıldırım ve İlhan Demiröz ile İsmail Aydın da katıldı. Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa’nın sunumunun ardından görüş alışverişinde bulunuldu.
ÖNCE BORÇLAR ERTELENECEK
Komisyon üyelerinden AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı, şunları söyledi: "Öncelikli konu hasatla ilgili sıkıntı ve kalite kaybının telafisi oldu. Kredi ödemelerinin bir yıl ötelenmesi gündeme geldi. Komisyon başkanımız Ziraat Bankası ile görüşme yaptı. Bakanlık nezdinde de girişimlerimizi başlatmış olduk. Destekleme olarak, zararın telafisi konusunda neler yapılabileceğini görmek için Hidamet Asa Bey’den kayıpları net biçimde ortaya koyacak bir çalışma yapıp getirmesini istedik. Prim desteği konusunda ise zeytinyağı, sofralık zeytin üretimi ve ihracat, genel çerçevede değerlendirilmesi gerekir. Zaten bu konuda Zeytin Konseyi’nin çalışmaları vardı. Tarım Komisyonu olarak biz de değerlendireceğiz."
Tarım Komisyonu Üyesi, AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım da değerlendirmenin ardından Tarım Bakanlığı Müsteşarı ile görüştüğünü, üreticinin kredi borçlarının ertelenmesinin olumlu sonuçlanacağını söyledi. Yıldırım, sofralık zeytine prim desteği konusunun ise Bakanlık tarafından değerlendirileceğini ifade etti.
KİLOGRAMA 1 LİRA DESTEK
Komisyon üyesi CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz de zeytinyağında olduğu gibi sofralık zeytine de destekleme primi verilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Demiröz, şunları söyledi: "Prim desteğinin, ilk ele, yani zeytine yapılması gerektiğini bir basın toplantısında daha önce açıklamış, sofralık zeytinin kilogram maliyetinin 2.58 lira olduğunu söylemiştim. Ayrıca, Güney Marmara Bölgesi, havza bazında ele alınarak afet bölgesi ilan edilmesini istemiştim.
Komisyonda yaptığımız görüşmelerden sonra Tarım Bakanı ve diğer ilgililerle görüşeceğiz. Ayrıca, zeytin üreticilerinin Halk ve Ziraat bankalarına olan borçlarının ertelenmesi için görüşmeler yapılacak. Sofralık zeytinde kilogram başına 1 lira prim desteği verilmesi gerekir. Aksi halde çiftçimiz perişan olacaktır. Amacımız Bursa zeytincisinin sorununu çözmektir. Bu, siyaset üstü bir meseledir. Netice alamadığımız takdirde, çiftçi eylemleriyle gereğini yerine getireceğiz. Ana muhalefet olarak biz de bu konuda çaba harcıyoruz, bizim emeklerimiz de görülsün, hakkımız teslim edilsin."
Tarım Komisyonu’ndaki görüşmeye katılan AK Parti Bursa Milletvekili İsmail Aydın da "Önceliğimiz, mevsimsel olarak sofralık zeytinde oluşan değer kaybından dolayı üreticilerimizin beklentilerini karşılamak. İki alternatif var. Birincisi, üreticilerin bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının ötelenmesi. Zararın telafisi için de Tarım Bakanlığı ile görüşmelerimiz sürüyor. Güney Marmara’da geçen yıl yaşanan çiçek yanığından ötürü devam eden sıkıntılar vardı zaten. İki yıl üst üste sorun yaşanması üreticimizi zor durumda bıraktı. Nihai olarak Marmara Bölgesi’nin zeytini, diğer bölgelerden daha değerlidir. Değerine değer katabilmek için de menşei uygulamasına bir an önce geçilmesi gerekmektedir." diye konuştu.
Dalında Buruşan Zeytin Üreticiyi Zora Soktu
Marmara Bölgesi’nde üretilen sofralık zeytinlerin, olumsuz hava şartlarından dolayı dalında buruşması, üreticiyi zarara uğrattı.