'Dalsin Kizlar' Projesiyle Plastiklere Çevre Bilinci Dalisi

'Dalsin Kizlar' Projesiyle Plastiklere Çevre Bilinci Dalisi

Ikinci kez düzenlenecek ’Dalsin Kizlar’ projesi kapsaminda ilk kez dalis yapacak kadinlar bir araya gelecek, dalis sirasinda su altindaki plastik poset ve pet siseler temizlenecek.

Türkiye de ilk kez 2019 yilinin Temmuz ayinda Marmaris’te düzenlenen ‘Dalsin Kizlar’ projesinin ikincisi bu yil 7-9 Haziran tarihleri arasinda Antalya, Side’de gerçeklestirilecek. Proje kapsaminda daha önce dalis yapmamis kadinlari bir araya getirerek onlari su altinin renkli dünyasiyla tanistirarak kadin dalgiç sayisini artirmak amaçlaniyor. 2019 yilinda oldugu gibi bu yil da dalis sirasinda kadinlar, su altindaki plastik atiklari ve pet siseleri toplayarak deniz kirliligine dikkat çekecek. Saglik durumu dalisa elverisli 15 yas ve üzeri tüm kadinlarin basvurabildigi proje kapsaminda daha önce dalis yapmamis kadinlara sertifikali kadin dalgiçlar eslik edecek. Böylelikle ilk defa dalis yapacak kadinlar, hemcinsleri tarafindan cesaretlendirilecek ve su altinda kadin dayanismasi gerçeklestirilecek.

Kadinlari cesaretlendirmek ve plastik atiklara dikkat çekmek amaçlaniyor

Su altinda gerçeklestirecek etkinlikle, yüzde 80’i kara kaynakli, geriye kalani ise yolcu ve balikçi gemilerinden gelen ve tüm canli yasamina tehdit olusturan plastik poset ve kimyasal atiklara da dikkat çekilecek. ‘Dalsin Kizlar’ projesinin kurucusu dalis egitmeni Gaye Dülger, (49) projenin iki ana amaci oldugunu ifade etti.

Dülger, birinci amacin, dalis yapmak isteyen ama çesitli sebeplerden dolayi daha önce yapamamis kadinlari bir araya getirip Türkiye’deki kadin dalgiç sayisini artirmak oldugunu dile getirdi. Ikinci amacin ise su altinda ve dogada bulunan plastik atiklara dikkat çekmek oldugunu kaydeden Dülger, “Gerçekten istemis ancak çesitli sebeplerle hiç dalis yapmamis kisileri davet ettik. Ilk davetimizden sonra bize lise ögrencilerinden anneannelere kadar birçok kisi basvurdu ve çok duygusal anlar yasadik. Çünkü dediler ki siz olmasaydiniz biz asla böyle su altinda girip böyle bir sey yapamazdik. Kadinlar erkekler gibi degil birazcik daha hayata farkli bakiyorlar. Yani bir erkek tek basina ben dalisa merak sardim ‘hadi gidiyorum, ben motosiklete binecegim’ diyebiliyor ama bir kadin yaninda birisinin daha almak istiyor ve birlikte gitmek istiyor. Biz bunun için buna bir kiz kardeslik projesi gözüyle baktik ve dedi ki, ‘Hadi hep birlikte bir araya gelelim, birlikte vakit geçirelim, birbirimizi anlayalim.’ Sertifikali dalgiçlari özellikle çagiriyoruz çünkü onlar da destek olacak” ifadelerini kullandi.

Hem güçlü hem de güzel kadin mesaji verildi

Dülger, 2019’da ilk kez yaptiklari etkinlikte ilk kez dalis yapan kadinlarin su altinda kisisel bakim malzemeleri ve spor aletleri ile mesaj verdiklerini hatirlatarak, “Orada iki istasyon koymustuk. Ilk kez dalis yapan kisiler ilk önce birinci istasyona gidiyor. Ayna, tarak, ruj ve benzeri malzemeleri oradan aliyor. Çünkü kadin güzelligi olmadan olmaz tabii. Hemen öyle bir küçük bir dokunus yapar gibi yapiyor. Ikinci istasyona gidiyor. Orada da kadinin gücünü göstermek için dambillar koymustuk ve orada agirliklari kaldirip ayni zamanda güçlü oldugumuzu da ifade ettiler. Bu seferki su alti temalarimizda yine sürpriz olacak ama yine iki tane istasyonumuz olacak” seklinde konustu.

Etkinligin ilkini ‘Dünya Kadinlar Dalis Günü’nde yaptiklarini hatirlatan Dülger, bu yil yapilacak etkinligin ise 11 Haziran Dünya Dalgiçlar Günü’nden önce yapmayi planladiklari bilgisini vererek proje ile dalisa adim atan kadinlarin sezon boyunca dalislarini yapabilmelerinin önemli olduguna dikkati çekti.

Etkinlik boyunca atik pet siseler biriktirilerek farkindalik kazandirilmak amaçlaniyor

Kadinin her seyde öncü oldugunun altini çizen Gaye Dülger dalistaki misyonlarini su sekilde anlatti:

“Ben projeyi yaparken bizim orada da bir misyonumuz olmasi gerekir diye düsündüm. Simdi de Side’nin Antik Kentin içerisinden çikip dalisa gidecegimiz için öncesinde oraya konteynerler yerlestirilecek. Ve biz bir haftada konteyner içinde ne kadar pet sise birikti görmek istiyoruz. Çünkü gözümüzle görmedigimiz seyi aslinda algilayamiyoruz. Ben bir tane içiyorum diyoruz ama orada belki kaç kisi geziyor? Kaç tane plastik sise atilmis olacak? Bunlarin hepsini de yine diger kiz kardeslerimizle burada görerek hepsini birlikte atik teknesiyle yanimizda suya götürerek birlikte bakacagiz.”

Öte yandan, ‘Dalsin Kizlar’a katilmak isteyenlerin projenin internet sitesinden basvuru yapabilecegi bilgisi verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile