Damacanalara Elektronik Takip Sistemi Geliyor

Sağlık Bakanlığı, damacanalara elektronik takip sistemi getirdi.

Dolum tesisleri, üretilen her damacanayı sadece 3 yıl kullanabilecek. Bu 3 yıl içinde damacanalara sadece 75 kez dolum yapılacak. Bakanlık damacanalara elektronik takip sistemi getirdi. Elektronik takip sisteminin usul ve esaslarının önümüzdeki günlerde belirlenmesinin ardından bir yıl içinde, damacana takip sistemi ise 3 yıl içinde hayata geçilecek.Sağlık Bakanlığı'nca ambalajlı suların denetimiyle ilgili yapılan düzenlemeyle elektronik sistemle takip mekanizması getirildi.

Çip takılacak damacana sular, dolumdan tüketiciye ulaşıncaya kadar elektronik sistemle merkezden takip edilecek.Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından hazırlanan ‘Doğal Mineralli Sular Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ tamamlandı. DAMACANALAR EN FAZLA 3 YIL KULLANILACAKYönetmelikte yapılan değişiklikle damacanalar üretim tarihinden itibaren en fazla 3 yıl veya 75 kez kullanılacak. Damacanaların kaç defa doldurulduğunun tespit edilmesi için elektronik takip sistemi kurulacak. Sistem işletmeci tarafından oluşturulacak. Sistemin usul ve esasları Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından belirlenecek. Geri dönüşlü polikarbonat kaplarda suyun adı ve kabın üretim tarihi boyun veya gövdesine kabartma şeklinde yazılacak. Ayrıca, şirket ismi, tescilli amblemi veya logosu da yazılabilecek. Bu kaplara farklı su dolumu yapılamayacak. Bu kaplar ile satışa sunulan suların raf ömrü üç aydan fazla olamayacak. Doğal mineralli suların etiketinde suyun adı, cinsi, imla edildiği (doldurulduğu) yerin adresi, valilikçe verilen iznin tarih ve sayısı, valiliğin uygun gördüğü uyarılar sıralanacak. Ayrıca etiket bilgilerinin okunmasına engel olmayacak şekilde resim ve figür, ayırma işlemi gibi valiliğin izni ile suya uygulanan işlemler ve doğal mineralli suyun sahip olduğu anyon ve katyonlardan; florür, bikarbonat, klorür, sülfat, kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum ve demir parametreleri de yer alacak, İmal ve Son kullanma tarihi, parti seri numarası etikete veya kabın üzerine görünür bir şekilde yazılacak. Doğal mineralli suyun adı mutlaka kapak üzerine de yazılacak. TÜKETİCİ ALDATILAMAYACAKKap, kapak ve etiketler ile tanıtım amaçlı hazırlanan afiş ve broşürlerde ya da reklam ve ilanlarda tüketiciyi aldatıcı ve yanıltıcı, yönetmelikte belirlenen niteliklere aykırı, hastaları, yaşlıları, çocukları ve engellileri istismar edici bilgi ve sembollere yer verilemeyecek. Doğal mineralli suların ozonla zenginleştirilmiş hava ile işleme tâbi tutulması halinde etiketinde 'Tekniğine uygun olarak, ozonla zenginleştirilmiş hava ile oksijenleme işlemine tabi tutulmuştur' uyarısı bulunacak. Florürün aktif alüminyum ile ayrıştırılması durumunda ise 'aktif alüminyum yöntemi ile florür düzeyi azaltılmıştır' uyarısının yer alması zorunlu oldu. Etiket üzerinde yer alacak uyarı, etiket bilgisi ve zemin renginden faklı renkte olmayacak.
Geri dönüşlü kaplar dolumdan önce her seferinde 55-70 derece sıcaklıktaki su ile yıkanarak durulanacak. Bu sıcaklık yıkama yapıldığı sürece otomatik olarak kayıt edilerek, denetimlerde ibraz edilecek. Kapların yıkanmasında ve durulanmasında dolum yapılan su veya dolumu yapılan suyun niteliğinde olan su kullanılabilecek. Kapların yıkanmasında ve durulanmasında dolum yapılan sudan başka su kullanılması durumunda bu su, her yıl en az bir denetleme ve dört kontrol izlemesine tabi tutulacak. Analiz Sonuçları denetimlerde gösterilecek. Yıkamada kullanılan su en geç 24 saate bir, durulamada kullanılan su ise her seferinde değiştirilecek. İZNİ İPTAL EDİLEN SUYUN İSMİ BİR DAHA KULLANILAMAYACAK Doğal mineralli su tesislerinin gerekli dezenfeksiyonu işletmecilerce izin verilen ürünler kullanılarak üç ayda bir kaptaj, maslak, isale hattı, depo ve otomatik dolum makinelerinde bakım ve dezenfeksiyon yaptırılacak. Her ne suretle olursa olsun, belirli bir isim altında izin almış bir doğal mineralli suya başka bir doğal mineralli su veya niteliği dışındaki sular katılamayacak. Bunu yaptıkları tespit edilenler ile aynı kaynaktan farklı bir isimle kendisi veya başka gerçek veya tüzel kişi adına su dolumu yapıldığı, ruhsat verildiği sıradaki şartları kaybettiği tespit edilen işletmelerin izinleri geri alınacak. İzni iptal edilen suyun ismi bir daha kullanılamayacak.
Daha önce izin verilen doğal mineralli su işletmeleri, üretim izinlerini, analiz sertifikalarını ve etiketlerini 31 Aralık 2013 tarihine kadar uyumlaştıracak. Bu tarihe kadar uyumlaştırma işlemlerini tamamlamayan işletmelerin faaliyeti durdurulacak. Faaliyeti durdurulan işletmelerin 31 Aralık 2014 tarihine kadar uyumlaştırma işlemlerini tamamlamamaları halinde üretim izinleri iptal edilecek. Daha önce izin verilen doğal mineralli su işletmeleri kapların yıkanmasında kullanılan yıkama suyu sıcaklığını ölçmek için oluşturacakları elektronik sistemi, elektronik takip sisteminin usul ve esaslarının belirlenmesini müteakip bir yıl içinde, damacana takip sistemi ise damacana takip sisteminin usul esaslarının belirlenmesini müteakip üç yıl içinde hayata geçilecek .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile