Damaklara Kelkit'in Lezzetini Bırakıyor

Gümüşhane'de üretilen ve lezzetiyle ön plana çıkan Kelkit kuru fasulyesi, üreticinin yüzünü güldürüyor İlçede 2 bin dönümlük alanda yıllık 3 bin ton üretilen ve kilosu 15 ile 20 lira arasında satılan kuru fasulyeden yaklaşık 500 aile geçimini sağlıyor.

VEYSEL KARA - Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde üretilen ve lezzetiyle ön plana çıkan Kelkit kuru fasulyesi üreticinin yüzünü güldürüyor.

İlçede 2 bin dönümlük alanda yıllık 3 bin ton üretimle ülke üretiminin yüzde birini karşılayan Kelkit kuru fasulyesi, yaklaşık 500 aileye gelir kapısı oluyor.

Kalitesine göre kilosu 15 ile 20 lira arasında satılan ve coğrafi işaretli ürün olma yolunda ilerleyen kuru fasulye, ilçe ekonomisine yaklaşık yıllık 50 milyon liralık girdi sağlıyor.

Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kelkit'in tarım ve hayvancılık ile öne çıkan bir ilçe olduğunu söyledi.

İlçede üretilen kuru fasulyenin cinsinin "şeker fasulyesi" olarak adlandırıldığını belirten Yılmaz, ürünün çiftçiler için önemli geçim kaynaklarından birisi olduğunu dile getirdi.

- "Tadıyla, lezzetiyle ve aromasıyla bilinen bir fasulye"

Yılmaz, Kelkit kuru fasulyesinin bölgede bilinirliğinin yüksek olduğuna dikkati çekerek, "Türkiye'de Kelkit kuru fasulyesini tanıtmaya çalışıyoruz. Tadıyla, lezzetiyle, aromasıyla bilinen bir fasulye. Rakımı yüksek bir ilçedeyiz. Gece gündüz sıcaklıkları farklı olduğu için ayrı bir lezzete sahip bir fasulye. Türkiye'nin her yerine buradan sevkiyat yapıyoruz. Çiftçilerimiz için de iyi bir geçim kaynağı. Biz de bunu tanıtmaya çalışıyoruz." dedi.

Bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin kuru fasulyeyi de olumsuz etkilediği aktaran Yılmaz, Kelkit ilçesinin tek başına ülkede üretilen kuru fasulyenin yüzde birini sağladığını bildirdi.

Yılmaz, ilçede 3 bin ton üretim gerçekleştirildiği belirterek, "Bunun ticaretini yapan 500 ailemiz var. Şu anda 2 bin dönüm arazide bu fasulye ekimi yapılıyor. Barajlarımız ile göletlerimiz tamamlandığında ekili arazimizin 3 katına çıkmasını bekliyoruz. Suyu seven bir ürün olduğu için barajlarımız bu üretimi artıracaktır." diye konuştu.

Kelkit kuru fasulyesinin tanıtımı için yoğun çaba harcadıklarının altını çizen Yılmaz, İstanbul'da düzenlenen hemşehri etkinliklerinde ziyaretçilere yoğunlukla Kelkit kuru fasulyesi ikram ettiklerini vurguladı.

Yılmaz, Kelkit kuru fasulyesinin markalaşması adına çalışmaların devam ettiği belirterek, şunları söyledi:

"Coğrafi işaret için müracaatımızı yaptık. Yakın zamanda da tescillenmiş olacak. Bundan sonra markalaşacağız. Kelkit Belediye Başkanı olarak kuru fasulyenin tanıtımı için bize ziyarete gelen herkese kuru fasulye ikram ediyorum. Bunun tanıtımını birinci derecede yapmak bize düşüyor. Bundan sonra Türkiye'nin her yerinde markayı da tanıtmış olacağız. Kelkit kuru fasulyesini bütün marketlerde vatandaş istediği yerde bulabilecek."

- "Tadı damağınızda kalacak"

Yılmaz, üreticinin fiyatlardan memnun olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kelkit kuru fasulyesi aranan bir mahsul oldu artık. Kelkit kuru fasulyesi lezzeti, tadı, aroması yüksek bir fasulye. Kelkit kuru fasulyesinin yenmesini şiddetle tavsiye ediyorum. Tadan herkesin beğeneceğine inanıyorum. Biz inanıyoruz ki bu fasulyeyi yediğiniz de tadı damağınızda kalacak ve tekrara tekrar isteyeceksiniz. Nerede bir kuru fasulye yerseniz, tatlıysa, lezzetliyse, aroması yüksekse, damak keyfini almışsanız, anlayın ki bu Kelkit kuru fasulyesidir. Fasulye önlerine geldiğinde Kelkit kuru fasulyesi olup olmadığını vatandaşlarımızdan sormasını istiyoruz."

Üreticilerden Nazlı Mutlu (34) da kuru fasulyenin özen isteyen zahmetli bir tarım ürünü olduğuna dikkati çekti.

Yaz mevsiminden sonbahara kadar ürünle ilgilenmek gerektiğini belirten Mutlu, kuru fasulyenin bol su seven bir ürün olduğunu kaydetti.

Ürünün fiyatının zahmetini karşıladığına işaret eden Mutlu, "Kelkit kuru fasulyesi zaten meşhurdur. Çok lezzetli yemeğini yapıyoruz. Zahmetine değiyor, iyi kazanıyoruz." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile