Van İli Damızlık Koyun ve Keçi Birliği Başkanı Nihat Çelik, aşılanmış dişi kuzu ve oğlaklarla sanayiye aktarılacak süte karşılıksız destek sağlandığını belirterek, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hayvancılığın ıslahı ve geliştirilmesi için çeşitli önlemler alınmakta ve bunlar birliğimiz tarafından takdirle izlenmektedir" dedi.
Yazılı bir açıklama yayınlayan Nihat Çelik, birlik olarak Van'da koyun keçi yetiştiriciliğinin gelişmesi ve yetiştiricilerin bilinçlendirilmesini hedeflediklerini söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Tarım İl Müdürlüğü ile koordineli olarak çalıştıklarını da ifade eden Çelik, "Bu kapsamda ilimizde bulunan anaç koyun, keçi ve dişi kuzuların kulak küpesi takılmak sureti ile kayıt altına alınması, bu sayede üreticilerin destekleme primleri almalarını sağlamaktayız. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ilimiz genelinde 2 milyon 600 bin küçükbaş hayvan mevcudu bulunduğu bilinmektedir. Ancak dört yıllık süre zarfında birliğimiz tarafından kayıt altına alınan hayvan sayısı 936 bindir. Halen üçte ikilik kısmı kayıt altına alınamamış olup çalışmalarımız devam etmektedir. Birlik olarak desteklemeden faydalanacak üreticilerin tespitinde ve kontrolünde göstermiş olduğumuz hassasiyet nedeni ile kayıt altına alma işlemeleri zaman almaktadır. 2009 yılı içerisinde kayıt altına alınıp tarım il ve ilçe müdürlükleri tarafından güncellenmesi yapılmış, askıya çıkartılıp itiraz gelmemesi üzerine kesinlik kazanmış listeler askıdan indirilmiş olup, kesinleşen listeler ve hak edişler bakanlığımıza hızla intikal ettirilmiştir. Bakanlığımız tarafından koyun ve keçi yetiştiricilerine sağlanan destekleme ödemeleri, birliğimizin tarafından Ziraat Bankası aracılığı ile 7 gün içerisinde ilgili yetiştiricilerin hesaplarına ulaştırılmaktadır. Elden destekleme ödemesi yapılmamaktadır. Yapılan her türlü ödemenin kaydı tutulmaktadır. 4631 Sayılı Hayvan Islahı Kanunu ile 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'na dayanılarak çıkarılan Koyun ve Keçi Türü Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği'ne göre 1 Eylül 2010 tarihinden itibaren bu yönetmelik hükümlerince tanımlanmamış ve nakil belgesi beraberinde bulunmayan hiç bir koyun ve keçi türü hayvanın işletme dışına çıkışına izin verilmeyecek, bu tür hayvanlar için menşe şahadetnamesi ve veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir" dedi.
Küçükbaş hayvan varlığı açısından Van'ın ülkede birinci sırada yer aldığını ifade eden Nihat Çelik, "Van İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği yaklaşık 20 bin üyesi ile ülkemizin en büyük sivil toplum kuruluşudur. Birlik küçükbaş hayvanların küpelenmesi ve kayıtlarının yapılması amacı ile eleman, ekipman ve araç yönünden yeterli potansiyele sahiptir. Bu nedenle birlik tarafından küpe uygulamaları ve kayıt işlemlerinin yapılmasına ilişkin bir protokol geçtiğimiz günlerde Tarım İl Müdürlüğü ile imzalandı.
Damızlık Koyun Ve Keçi Yetiştiricileri Birliği'nden Açıklama
Van İli Damızlık Koyun ve Keçi Birliği Başkanı Nihat Çelik, aşılanmış dişi kuzu ve oğlaklarla sanayiye aktarılacak süte karşılıksız destek sağlandığını belirterek, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hayvancılığın ıslahı ve geliştirilmesi için çeşitli önlemler alınmakta ve bunlar birliğimiz tarafından takdirle izlenmektedir" dedi