Danistay 10. Dairesi, Türkiye'nin Istanbul Sözlesmesi'nden çekilmesine iliskin Cumhurbaskani Karari'nin yürütmesinin durdurulmasi istemini oy çokluguyla reddetti.
IYI Parti Genel Baskani Meral Aksener, Istanbul Sözlesmesi'nin feshine iliskin Cumhurbaskani Karari'nin iptali ve yürütmesinin durdurulmasi istemiyle Danistayda dava açmis, Aksener, bu kararin dayanagi (9) sayili Cumhurbaskanligi Kararnamesi'nin 3. maddesinin birinci fikrasinda yer alan "bunlarin hükümlerinin uygulanmasini durdurma ve bunlari sona erdirme" ibaresinin, Anayasaya aykiri oldugu iddiasiyla iptali için itiraz yoluyla Anayasa Mahkemesine basvurulmasina karar verilmesini de istemisti.
Danistay 10. Dairesi, düzenlemenin yürütmesinin durdurulmasi istemini oy çokluguyla reddetti, Anayasaya aykirilik iddiasi da oy çokluguyla yerinde görülmedi.
Daire kararinin gerekçesinde, Anayasanin 104'üncü maddesinin 17'inci fikrasinda, Cumhurbaskaninin, yürütme yetkisine iliskin konularda Cumhurbaskanligi kararnamesi çikarabilecegi aktarildi.
Anayasada, milletlerarasi antlasmalarin onaylanmasi ve yayimlanmasina iliskin hususlarin düzenlendigi, milletlerarasi antlasmalarin feshedilmesi veya bu antlasmalardan çikilmasi usulüne iliskin herhangi bir hükmün ise yer almadigi ifade edildi.
Gerekçede, milletlerarasi antlasmalarin sona erdirilmesinin, Cumhurbaskanligi Kararnamesi ile düzenlenmesinin hukuken mümkün oldugu vurgulanarak, dava konusu Cumhurbaskani Karari'nin dayanagini teskil eden 9 numarali Cumhurbaskanligi Kararnamesi'nin 3. maddesinin 1. fikrasinda yer alan, "Bunlarin hükümlerinin uygulanmasini durdurma ve bunlari sona erdirme" ibaresinin Anayasaya aykirilik iddiasinin yerinde görülmedigi kaydedildi.
Milletlerarasi antlasmalarin feshine iliskin islemlerin, kaynagini Anayasadan alan yürütme yetkisi ve görevi kapsaminda Cumhurbaskani tarafindan yapilacagi belirtilen gerekçede, sunlar kaydedildi:
"Yürütme yetkisinin Anayasa geregince Cumhurbaskanina ait olmasi, milletlerarasi antlasmalarin feshedilmesinin yürütme yetkisine iliskin olmasi ve TBMM'ne milletlerarasi antlasmalarin feshedilmesine iliskin olarak Anayasa ve kanunlarda herhangi bir görev veya yetki verilmemis olmasi hususlarinin birlikte degerlendirilmesinden, milletlerarasi antlasmalarin feshine iliskin islemlerin, kaynagini Anayasadan alan yürütme yetkisi ve görevi kapsaminda Cumhurbaskani tarafindan yapilacagi, antlasmayi onaylayip onaylamama konusunda takdir yetkisi bulunan Cumhurbaskaninin, yürütme faaliyetine iliskin fesih yetkisini kullanirken yasama organinin bir islem tesis etmesine gerek bulunmadigi sonucuna varilmaktadir."
Bu kapsamda, Cumhurbaskanligi Karari ile sözlesmenin feshedilmesi yetkisinin bulundugu aktarilan gerekçede, "Sözlesmenin 80'inci maddesinde, 'Her taraf istedigi zaman Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'ne yapacagi bir bildirimle bu sözlesmeyi feshedebilir.' hükmü yer almakta olup, TBMM söz konusu sözlesmenin onaylanmasini uygun bulurken, anilan sözlesmenin feshedilebilmesi hususunda, taraflara, bu arada yürütme organina/Cumhurbaskanina, sözlesmeyi feshetme yetkisini de verdiginde tereddüt bulunmamaktadir." tespiti yapildi.
Dairenin üç üyesinin çogunluk görüsüne, iki üye katilmayarak karsi oy yazdi.
Danistay 10. Dairesi, Istanbul Sözlesmesi'nden Çekilme Kararinin Yürütmesinin Durdurulmasi Istemini Reddetti
Dairenin oy çokluguyla aldigi kararin gerekçesinde, milletlerarasi antlasmalarin sona erdirilmesinin, Cumhurbaskanligi Kararnamesi ile düzenlenmesinin hukuken mümkün oldugu, Cumhurbaskaninin antlasmayi onaylayip onaylamama konusunda takdir yetkisinin bulundugu belirtildi.