Danıştayın 'İlahiyat Fakültesi' Kararı

Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atanabilmelerini sağlayan işlemin yürütmesinin Danıştay tarafından durdurulması ilahiyat fakültesi mezunlarını üzdü ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Bekiroğlu: 'İlahiyatçılar doğal olarak müktesebatları gereği zaten din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğini yapabilecek birikimdeyken bu imkanlarının kısıtlanması anlaşılabilir gibi değil' 'Kanaatimizce, ayrıma gidilmeden hem din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerimiz hem de ilahiyat fakültesini bitirmiş öğretmenlerimiz hiçbir ayrım olmadan aynı derslere girebilmelidirler. Her iki branşta da öğretmenlik açısından gerekli bilgi birikimi ve formasyon bulunmaktadır'

SELMA KASAP - ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Genel Başkanı Halit Bekiroğlu, Danıştayın ilahiyat fakültesi mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atanabilmesini sağlayan işlemin yürütmesini durdurması kararına ilişkin, "İlahiyatçılar doğal olarak müktesebatları gereği zaten din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğini yapabilecek birikimdeyken bu imkanlarının kısıtlanması anlaşılabilir gibi değil." dedi.

Bekiroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Danıştay tarafından alınan kararla ilahiyat fakültesi mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atanabilmesini sağlayan işlemin iptal edildiğini belirterek, kararın, neticeleri itibarıyla bazı olumsuzluklara sebebiyet vereceğini söyledi.

Eğitim camiasında imam hatip öğrencileri ve mezunlarını kapsayan çalışmalar yapan derneklerinin karar yayınlanır yayınlanmaz muhtemel mağduriyetler dolayısıyla ilgili kurum ve kuruluşlarla gerekli görüşmeleri gerçekleştirdiklerini aktaran Bekiroğlu, "Umarız ki bu hassasiyetler göz önünde bulundurularak gerekli çözümler üretilir." dedi.

Bekiroğlu, şunları kaydetti:

"Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliği alanının ilahiyatlardan farklılaştırılarak güçlendirilmesi hususu, maalesef 28 Şubat'ın getirdiği ikiliğin bir sonucudur ve sürdürülebilir değildir. İlahiyatçılar doğal olarak müktesebatları gereği zaten din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğini yapabilecek birikimdeyken bu imkanlarının kısıtlanması anlaşılabilir gibi değil. Bizim kanaatimizce, ayrıma gidilmeden hem din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerimiz hem de ilahiyat fakültesini bitirmiş öğretmenlerimiz hiçbir ayrım olmadan aynı derslere girebilmelidirler. Her iki branşta da öğretmenlik açısından gerekli bilgi birikimi ve formasyon bulunmaktadır."

- Danıştay kararı

Danıştay 12. Dairesi tarafından, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulunun 20 Şubat 2014 tarihli çizelgesinde yer alan ilahiyat fakültesi mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğine atanabileceklerine dair düzenleyici işlemin yürütmesi durdurulmuştu.

MEB'in karara itirazının Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulunca reddedilmesinin ardından, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğine atanabilecekler listesinden ilahiyat mezunları çıkarılmıştı.

Bakanlıkç, Danıştayın ilgili kararının tüm süreçlerinin tamamlanmadığı, bu konuda çalışmaların sürdüğü bildirildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile