Danıştayın İnsan Hakları Beyannamesi'ni Değiştirdiği İddiası

CHP İstanbul Milletvekili Tanal: 'Danıştayın cümle, ibare çıkarması tamamen skandaldır. Derhal Danıştay Başkanı'nın görevden istifa etmesi lazım' 'Bu metin kötü niyetli çıkarılmıştır, bu keyfiliktir, siyasidir. Bu metnin çıkarılmasıyla anayasal bir kurum olan Danıştay gayrimeşru duruma düşmüştür'

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Danıştayın internet sitesinde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 18'inci maddesinin değiştirildiğini savunarak, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ü istifaya çağırdı.

Tanal, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin 1949'da İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni kabul ettiğini hatırlatarak, yargının buradaki kuralları değiştiremeyeceğini, metinden cümle veya kelime çıkaramayacağını, ekleyemeyeceğini sadece dilde sadeleştirme yapabileceğini söyledi.

Meclisin internet sitesinde beyannamenin "Her şahsın fikir, vicdan ve din hürriyetine hakkı vardır; bu hak, din veya kanaat değiştirmek hürriyetini, dinini veya kanaatini tek başına veya topluca, açık olarak veya özel surette, öğretim, tatbikat, ibadet ve ayinlerle izhar etmek hürriyetini gerektirir." şeklindeki 18'inci maddesinin değiştirilmeden yer aldığını ifade eden Tanal, TBMM'nin, Anayasa Mahkemesinin, Türkiye Barolar Birliği ve Hakimler ve Savcılar Kurulunun sitesindeki metinle Resmi Gazete'nin örtüştüğünü belirti.

Danıştay sitesinde ise maddenin "Herkesin düşünce, vicdan ve din özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak, din veya topluca, açık olarak ya da özel biçimde öğrenim, uygulama, ibadet ve dinsel törenlerle açığa vurma özgürlüğünü içerir." şeklinde yer aldığını aktaran Tanal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Danıştay kendi sitesinde '...kanaat değiştirmek hürriyetini, dinini veya kanaatini tek başına veya' ifadesini çıkarmış. Danıştay bir idari yargıdır ve bugüne kadar iktidarların güçsüz bireye karşı temel hak ve özgürlüklerinin güvencesi olmuştur. Kuruluş felsefesi de budur. Anayasal bir kurum olan Danıştay, bu maddeyi Resmi Gazete'de ilan edildiği şeklinden çıkarmakla anayasal meşruluğunu kaybetmiştir. Bu metin kötü niyetli çıkarılmıştır, bu keyfiliktir, siyasidir. Bu metnin çıkarılmasıyla anayasal bir kurum olan Danıştay gayrimeşru duruma düşmüştür."

Danıştayın dürüstlük ilkesini alt üst ettiğini öne süren Tanal, Danıştayın kural dışı davrandığını, bunun da kabul edilemez olduğunu söyledi.

Maddenin bu şekilde değiştirilmesinin, Müslüman olmak isteyenlere de engel olacağını savunan Tanal, yargının ideolojik davranmaması gerektiğini, adil olması gerektiğini belirtti.

Danıştayın açık ve net suç işlediğini iddia eden Tanal, "Danıştayın cümle, ibare çıkarması tamamen skandaldır. Derhal Danıştay Başkanı'nın görevden istifa etmesi lazım." dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile