Mevcut anayasanın Türkiye'nin geleceğine engel teşkil ettiğini belirten AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, 1982 anayasasının yurt dışından gelecek yabancı yatırımcıları korkuttuğunu ifade ederek, "Darbe anayasası sebebiyle yatırımcılar Türkiye'ye gelmekte temkinli davranıyor" dedi.
AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nin 12 Eylül 2010'da gerçekleştirilecek referandum için çalışmaları devam ediyor. Almira Otel'de sivil toplum örgütleriyle bir araya gelen AK Parti İl Başkanı Sedat Yalçın, 'Neden anayasa değişikliği, neden referandum' konulu slayt gösterisi eşliğinde davetlilere bilgiler verdi. Türkiye'de 50 yılın en büyük ekonomik krizi atlatılmasına rağmen anayasal bir problem yaşandığını belirten Yalçın, yurt dışında ülkenin farklı bir görüntüsü olduğunu dile getirdi.
Ciddi ihracat sıçraması yapan Türkiye'de yabancı sermayenin 'darbe anayasası' sebebiyle yatırım yapmada temkinli davrandığını söyleyen Yalçın, "Türkiye'de hukuk ve demokratik sistemle ilgili bazı sıkıntılar var. Ülkemiz, Avrupa'daki 2. büyük krizden uyguladığı ekonomik politika sebebiyle zarar görmedi. Kamu borçlandırmalarında anormal bir yükselme de yaşanmadı. Ekonomik şartlar olumlu bir grafik sergilemesine rağmen, uluslararası derecelendirme şirketleri bizim ekonomimizden daha kötü durumda olan Yunanistan, İtalya ve İspanya'ya daha yüksek puanlar veriyor. Peki bu neden? Darbe anayasamız sebebiyle yurt dışındaki ekonomistler, Türkiye ekonomisine farklı bakıyor. Türkiye bu engeli düzeltmek zorundadır" diye konuştu.
"ANAYASA PAKETİ GENİŞLETİLMELİ"
12 Eylül 2010'da yapılacak referandumun 26 maddeyi kapsadığını belirten Yalçın, paketin sınırlı olduğunu söyledi. İleriki dönemlerde anayasa paketinin daha da geniş tutulması gerektiğini ifade eden Yalçın, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Anayasa değişikliği paketi sınırlı. AB standartlarını yakalayana kadar paketi genişletmeliyiz. Küresel sermayeden daha fazla pay almak istiyorsak, hukuk sistemi uygun hale getirilmeli. Yatırımcıyı cezbetmeliyiz. Anayasa, ülkelere ve toplumlara istikamet çizen metinlerdir. Türkiye bu darbe anayasası ile buralara kadar geldi. Bir türlü bu anayasaya müdahale edilmedi. 1982 anayasası çağın şartlarını karşılamıyor. Modern bakış açısından mahrum bir anayasa Türkiye'nin önünü ve geleceğini kapatıyor. Anayasa iç tutarlığı yansıtmıyor. Daha önceki hükümetler 20-25 yıldır anayasayı değiştirmek için çaba sarfetti. Birçok rapor hazırlandı. Ama bir türlü sonuca ulaşılamadı. 12 Eylül referandumu bütün bu çabaların bir sonucudur"
MUHALEFETE GÖRÜŞME DAVETİ
Anayasa değişikliği paketinin içeriği hakkında sivil toplum ve siyasi parti temsilcileriyle sürekli bir araya geleceklerini kaydeden Yalçın, parti il başkanlarına anayasa değişikliğini değerlendirmeye davet etti. Yalçın, "Siyasi parti temsilcilerine toplantı için davette bulunacağım. Herkes kendi parti programını açsın. Temel insan hak ve özgürlükleri çerçevesinde anayasa paketini değerlendirelim. Maddeleri tek tek okuyalım. Aykırı bir durum varsa inceliyelim. Hatta partiler üstü bir konumda bu paketi eleştirelim. Uluslararası rekabet seviyesine ulaşmak için bu tür toplantıları yapalım" şeklinde konuştu.
Kamuoyundaki referandum eleştirilerini de değerlendiren Yalçın, anayasa değişikliğinin değil, değiştirme yönteminin tartışıldığını ifade etti. 22 Temmuz 2007 seçimlerinde anayasa değişikliğini gündeme getirdiklerini vurgulayan Yalçın, "Millet anayasa değişikliğini destekliyor. Bunu daha önceki seçimlerde hep söyledik. Ancak kapatma davasanı sebebiyle anayasa değişikliği askıya alındı. Ama önümüzde çok kritik bir seçime gideceğiz. Referandum öncesi bilgi kirliliğini yok etmek istiyoruz. Kamuoyunda değişiklik paketiyle ilgili yalan yanlış bilgiler var. Toplantımızın asıl sebebi bu. Bilgi eksikliğini giderilim. Süreci doğru bilgilerle değerlendirelim" şeklinde konuştu.
YARSAV BAŞKANINA GÖNDERME
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Emine Ülker Tarhan'ın, "Anayasa değişikliğinin amacı demokratikleşme değil, darbe anayasası üzerine kaçak kat çıkmaktır" sözlerini değerlendiren Yalçın, "Daha demokratik standartlara, temel hak ve özgürlüklerine ulaşmak için sandığa gideceğiz. Yargı sistemindeki kast sistemi özelliklerini kaldıralım. Yargı bağımsızlığını tam olarak sağlamak istiyoruz. YARSAV başkanının kat çıkma değerlendirmesine anlam veremiyorum. Bunun neresi kaçak? Yargı bağımsızlığı için önemli bir adım atılıyor" ifadelerini kullandı.
BUSİAD Başkanı Arif Özer'in, "Anayasa değişikliği paketindeki maddeler niye ayrı ayrı oylanmadı?" sorusuna Yalçın, "Milletin isteğine uygun bir paket hazırladık. Şu an bu kadarını yapabildik. 2012 seçimlerinde daha demokratik sandığa gideceğiz" cevabını verdi.
Yalçın, Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Kayıhan Pala'nın "Referandumda bir samimiyetsizlik mi var?" sorusu üzerine, "Anayasa değişikliğindeki maddeler tam olarak algılandı. Samimiyetsizlik gibi bir durum yok. Tereddütlü bir durum da yok. Bu bir parti projesi değil, milet projesidir" dedi.
'Darbe Anayasası Yabancı Yatırımcıyı Korkutuyor'
Mevcut anayasanın Türkiye'nin geleceğine engel teşkil ettiğini belirten AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, 1982 anayasasının yurt dışından gelecek yabancı yatırımcıları korkuttuğunu ifade ederek, "Darbe anayasası sebebiyle yatırımcılar Türkiye'ye gelmekte temkinli davranıyor" dedi