Darbe Belgeseli Brezilyayı Salladı

Geçmişte yaşadığı darbelerle yüzleşmeye hazırlanan Brezilya'da diktatörlük döneminde yaşanan insanlık suçlarını anlatan üç bölümlük bir belgesel yayınlandı.

Devletin resmi yayın organı EBC tarafından hazırlanan belgesel, ülkede düzenlenen en prestijli gazetecilik yarışmasında 3 ayrı dalda birincilik ödülüne layık görüldü.

Tekrar bölümleri yayınlanan ve televizyonda izlenme rekorları kıran belgeselin, darbe dönemlerinde yaşanan insanlık suçlarını araştıran Hakikat Komisyonu'na yol gösterecek bir yapım olacağı düşünülüyor.Brezilya, askeri diktatörlük döneminde ölen, kaybolan ve işkence gören binlerce kişinin yakınlarına henüz resmi bir açıklama yapılmadığı ve sorumluların tespit edilmediği gerekçesiyle geçtiğimiz yıllarda Kosta Rika merkezli İnter-Amerika İnsan Hakları Mahkemesi tarafından cezaya çarptırıldı. Benzer darbe süreçlerini yaşayan diğer Güney Amerika ülkelerinin aksine Brezilya henüz darbe dönemlerini yargılamaya başlamadı. Ancak geçtiğimiz Temmuz ayında Dilma hükümeti tarafından oluşturulan bağımsız bir heyet 1964 - 1985 yıllarını kapsayan diktatörlük dönemini mercek altına almaya başladı.

O döneme şahitlik eden çok sayıda tarihçi, politikacı ve gazeteciyle işbirliği içinde hazırlanan darbe belgeselinde Brezilya'nın yanı sıra Arjantin, Şili ve Uruguay'da yaşanan insanlık suçlarından da örnekler verildi.

Buna göre üç ülkede yaşanan darbelerde toplamda 50 binden fazla kişinin işkence gördüğü ve 30 binden fazlasının evine geri dönemediği belirtildi. Belgeselde, bu ülkelerin yürüttüğü yargı sürecine de değinilirken, suça karışan 700 işkencecinin hapsedildiği ve bine yakın sanığın yargılanmasının halen devam ettiği bilgisi yer alıyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile