Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında, Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerinin kontrol altına alınmaya çalışılması ve 11 kişinin yaralanmasına ilişkin 50'si tutuklu 116 askerin yargılanmasına devam ediliyor.
İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada görülen duruşmaya 45 tutuklu, 27 tutuksuz sanık katıldı.
Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Yakup Harun Sarıkaya, Kara Harp Akademiler'inde öğrenim gördüğünü, duruşmada sanık olarak bulunmasına neden olan FETÖ/PDY terör örgütünün kendisi ve ailesiyle kesinlik irtibatının olmadığını söyledi.
Sanık Sarıkaya, 15 Temmuz günü akademide rutin ders faaliyetlerini icra ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:
''Kurmay Binbaşı Zafer Özleblebici amfiye gelerek, Genelkurmay'dan emir geldiğini söyledi. Toplantı 5-10 dakika sürdü. Derslerden sonra seminere gittik. 23. Motorlu Piyade Alayı'na gideceğim ve terör olaylarının olabileceği söylendi. Öğretim elemanı olan biriyle alaya gittim. Personel eksikliği kapsamında Kartal Köprüsü ve Samandıra Gişeler'e gideceğimiz söylendi. Bana ve bazı arkadaşlarıma görevlendirme yapılmadı. Binada beklemeye başladık.''
Eşinin kendisini aradığını, bomba patladığını ve televizyonlarda kalkışma haberlerinin verildiğini anlatan sanık Sarıkaya, internetten haberlere baktığını, Cumhurbaşkanı, Başbakan'ın açıklamalarını gördüğünü, öğrendiklerini arkadaşlarıyla paylaştığını söyledi.
Sanık Sarıkaya, kendilerine verilen emirlerle, olaylar arasında bağ kuramadığını ifade ederek, ''3. Kolordu Komutanlığı, alay komutanına, birliklerin alaya dönmesi konusunda emir verdi. 34 dakika birliklerin alaya dönmesini bekledik. Biz de kışlaya döneceğiz düşüncesiyle sivil kıyafetlerimi giydim. Akademiye dönmemizin en iyisi olacağını düşündüm. Köprülerin ve yolların kapalı olduğunu gördük. Karargah binasında bu olayı arkadaşlarla konuşmaya başladık.'' diye konuştu.
- Yağış nedeniyle ara
Sanık Sarıkaya'nın savunması alınırken, duruşma salonunda elektrikler kesildi. Elektrik kesintisinin duruşma salonunun bulunduğu binadaki su baskını sebebiyle olduğu öğrenildi. Duruşmaya kısa bir ara verildi.
- İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, 15 Temmuz'da Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerini kontrol altına almaya çalışan 23. Motorlu Piyade Alay Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi personeline ilişkin hazırlanan iddianamede, 29’u tutuklu 117 sanık yer alıyor.
İddianamede, tüm sanıkların 'cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs', 'cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya TBMM'nin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs', 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” ve 'silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
İddianamede ayrıca 'kasten yaralama' suçundan sanıklar üsteğmen Ersin Gelen ve yüzbaşı Süleyman Yıldırım hakkında 6 yıldan 18'er yıla kadar, sanık yüzbaşı Rüstem Üstünel hakkında 4 yıldan 11 yıla kadar, sanık Ali Özler hakkında da 9,5 yıldan 28 yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Mahkeme, davanın 5'inci duruşmasında tutuksuz 23 sanığın tutuklanmasına karar vermişti, bu sebeple tutuklu sanık sayısı 50'ye yükseldi.
Darbe Girişiminde Kartal Köprüsü Ve Samandıra Gişelerindeki Olaylara İlişkin Dava
FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminde, Kartal Köprüsü ve Samandıra gişelerinin kontrol altına alınmaya çalışılması ve bu sırada 11 kişinin yaralanmasına ilişkin 50'si tutuklu 116 askerin yargılandığı davanın 6. duruşması başladı Duruşma salonunun bulunduğu binadaki su baskını nedeniyle, duruşmaya ara verildi