Şahin, komisyonun, basına kapalı yapılan toplantısının ardından gazetecilere açıklama yaptı. Toplantıda çalışma takviminin ele alındığını belirten Şahin, komisyonun 3 ay olan çalışma süresinin bir ay daha uzatılmasının oy birliği ile kabul edildiğini belirtti.
Üç alt komisyonun dinlemek istedikleri kişilerin listesini Pazartesi günü komisyona bildirmelerinin kararlaştırıldığını belirten Şahin, ''Yalnız özel bir durum olması itibariyle 1960 darbesi ve 1971 muhtırası ile ilgili alt komisyonun, 60 ihtilalini gerçekleştiren iki subaydan Ahmet Er ve Numan Esin'in dinlenmelerine karar verildi.
Alt komisyon, kendi içinden oluşturacağı bir heyetle gerek yanlarına gitmek suretiyle gerekse uygun görülmesi halinde buraya çağırmak suretiyle bu iki kişiyi dinleyecek.'' dedi.
İdris Şahin, komisyonda, üyelerin özellikle dışarıdan destek noktasında danışman ya da raportör talepleri olduğunu, bu talebin Meclis Başkanlığı'na sunulacağını ifade etti.
Şahin, komisyonlarının, 'Darbe mi bir daha asla' sloganıyla çalışmalarını sürdüreceğini, bundan sonra bir daha darbeye zemin hazırlayacak tüm oluşumların ortadan kaldırılması için titiz bir çalışma yürüteceklerini bildirdi. Komisyonun çalışmalarını darbe öncesi, darbe sırası ve darbe sonrası olmak üzere üç evre, altı başlık altında yapacağını ifade eden Şahin, çok fazla kişiyi dinlemek yerine olayın özünü çözecek kişilere ulaşmayı daha doğru bulduklarını dile getirdi.
Dinlenecek kişiler arasında Süleyman Demirel'in de isminin geçtiğini belirten Şahin, ''Elbette ki Süleyman Demirel siyasi tarihimizin en önemli aktörlerinde birisi. 1960 ihtilalini, 1971 muhtırasını, 1980 darbesi ve 28 Şubat sürecini yaşayan yegane, tek insan. Dolayısıyla her alt komisyonun uygun görmesi halinde Sayın Süleyman Demirel'in bilgisine, görgüsüne mutlaka ihtiyaç duyacak ve mutlaka dinleyecektir. Ama bunun kararını alt komisyonlarımız verecek. Biz elbette ki bu dönemin bütün sürecini yaşayan bir cumhurbaşkanının mutlak suretle dinleneceğini düşünüyoruz.'' diye konuştu.
28 Şubat sürecine ilişkin yargı sürecinin devam ettiğini belirten İdris Şahin, komisyonda bu durumu da ele aldıklarını söyledi.
İdris Şahin, ''Bizim, araştırma komisyonu olarak yetki ve görevlerimiz Anayasa ve İçtüzük ile sınırlı. Yetki çerçevemizde hareket edeceğiz. Görülmekte olan bir dava hakkında kesinlikle yasama organı olarak bizlerin bir tavsiyede bulunması ve devam eden yargılama sürecine müdahale etmesi söz konusu değildir. 28 Şubat ve devamı süreçle ilgili inceleme yapacağız ama yargılaması devam eden davalarla alakalı komisyonumuzun herhangi bir dahli söz konusu olamaz.'' dedi.
12 Eylül darbesine ilişkin alt komisyonun üyesi CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, 12 Eylül'le ilgili çok kişinin dinlenmesi gerektiğini belirtti.
12 Eylül'e giden yolda önce Abdi İpekçi'den başlayan bir süreç olduğunu, bunun arka planının orta çıkarılması gerektiğini anlatan Çelebi, Mehmet Ali Ağca, Haluk Kırcı gibi isimlerin dinlenmesini istediklerini ifade etti.
Darbe dönemi ile ilgili bazı belgeleri siyasi parti gruplarına da verdiğini anlatan Çelebi, ''O günün yargılamasını yapan askeri hakim ve savcıların beyanları var o belgelerin içinde. Buna benzer çok ilginç belgeleri, komisyon üyelerine, her grup adına dağıtıyorum.'' dedi .
Darbe Komisyonu, Ahmet Er ve Numan Esin’i Dinlemeye Karar Verdi
TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Sözcüsü İdris Şahin, Süleyman Demirel'in 1960 ihtilalini, 1971 muhtırasını, 1980 darbesi ve 28 Şubat sürecini yaşayan tek insan olduğunu, bu sebeple her alt komisyonun Demirel'in bilgisine mutlaka ihtiyaç duyacağını söyledi.