Çavuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır Büyükelçisi Selahaddin ile yaptığı görüşme ve ordunun yönetime el koymasının ardından Mısır'da yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Selahaddin'in darbeden önceki dönemde de burada büyükelçi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Mısır Büyükelçisi ile görüşmemiz demek, oradaki, şu andaki darbe rejimini tanıdığımız anlamına gelmez" diye konuştu.
Mısır'a karşı her türlü diyalog kanallarını açık tuttuklarını anlatan Çavuşoğlu, Mısır Büyükelçisinin görevi gereği ülkesindeki gelişmeleri kendi açılarından aktardığını söyledi.
Çavuşoğlu, "Biz de net bir şekilde kendilerine, AK Parti olarak ve iktidar olarak, ilkesel olarak darbelere karşı olduğumuzu, Türkiye'nin de darbelerden çok çektiğini, partimizin darbe ve darbe girişimlerinden çok çektiğini ifade ettik. Biz sivil demokrasiye inanıyoruz. Mısır'da, Mısır halkına karşı değiliz. Mısır halkı içinde Mursi'yi destekleyenler veya ona karşı olanlar diye bir ayrım da yapamayız. Onlar, kendi düşüncelerini ama meydanlarda ama değişik platformlarda ifade edebilir, gösterilerini yapabilir fakat biz darbeye karşıyız. Bu darbenin atadığı iktidara, darbe yönetimine kutlama göndermeyeceğimizi söyledik" dedi.
-"Darbecilerle ve yeni yönetimle bir temasımız olmadı"
Çavuşoğlu, Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından darbecilerle veya yeni atanan yönetimle bir temas kurmadıklarına dikkati çekerek, "Onların herhalde beklentisi, darbe yönetimini kutlamamız ama bizim de böyle bir şey yapmayacağımızı zaten dünya kamuoyu da Türkiye kamuoyu da Mısır kamuoyu da biliyor" değerlendirmesinde bulundu.
Darbelere karşı olduklarını ilkesel bir şekilde ortaya koyduklarını aktaran Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Biz, başından beri net tavır aldık. Fakat başta bu ilkesel tavrı sergilemeyen kurumların ve ülkelerin şimdi bocaladığını görüyoruz. Yavaş yavaş geri adım atmak istiyorlar ama adım atamıyorlar. Avrupa kurumları ve ülkeleri açısından baktığınız zaman bugüne kadar darbe konusunda çok hassas oldular, demokrasi, sivil demorkasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü gibi birçok değerlerin ev sahibi, savunucusu olarak kendilerini tanımladılar. Bir tek Avrupa Konseyi Genel Sekterinden başlangıçta bir açıklama geldi, "Mursi demokratik yollardan seçilmişti, görevden alınması demokratik olmamıştır' diye bir tepki geldi. Almanya ve İsveç Dışişleri Bakanı gibi bazı dişişleri bakanlarının dışında net bir tavır ortaya koyan olmadı. Ama şimdi bocalamaya başladılar ve ne yapacaklarını bilemiyorlar."
Mısır'da meydanlardaki kalabalığın, daha önce darbe için bir gerekçe olarak gösterilmeye çalışıldığını kaydeden Çavuşoğlu, "Mursiye karşı insanlar meydana çıktı. 'Mursi'ye karşı o yüzden biz darbe yaptık' denildi. Eğer bu bir gereçekseyse şimdi de Mursi'yi destekleyen çok daha fazla insan var, meydanlarda. Mursi'nin serbest bırakılması ve göreve iade edilmesi konusunda taleplerini meydanlarda dile getiriyorlar. Bu haklı bir taleptir. Çünkü Mursi halkın oyuyla seçilmiştir. Demokratik bir seçimle, seçilmiştir. Bu seçim sonuçları herkes tarafından kabul edilmiştir. O sebeple halkın haklı talebinin yerine getirilmesi hepimizin beklentisidir. İnşallah böyle olur."
Çavuşoğlu, Büyükelçi Selahaddin ile görüşmesinde, Gazze'nin dünyaya açılan tek noktası, Refah Sınır Kapısı'nın katapatıldığı iddialarının da gündeme geldiğini belirtti.
Selahaddin'in sınır kapısının tamamen değil, ara ara güvenlik sebebiyle kapatılabildiği bilgisini verdiğini aktaran Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Biz bu konudaki endişemizi zaten dile getirdik. Bu kapının kapatılması Gazzeli kardeşlerimizi olumsuz etkiler. Hem orayla hem de oraya gidecek her türlü insani yardımlar da dahil birçok bakımdan sıkıntı yaratır. İşte tüm bunlar zaten darbenin arkasındaki planlar konusunda değerlendirmeler yapılıyor. Zaten hemen darbe yönetiminin yaptıklarına baktığınız zaman, gerek Mursi'ye yönelik gerekse etraftaki, çevre bölgesel politikalarıyla ilgili adımlarına baktığınız zaman bu darbeyle ilgili, darbenin niye olduğu, kimler tarafından desteklendiği, planlandığı konusunda doğrusu açık bir şekilde ipuçları veriyor."
Çavuşoğlu, Mısır'da yaşanan askeri darbe ve Türkiye'deki Gezi Parkı odaklı olaylarının arkasında, aynı güçlerin olabileceğini, parti olarak, iki ülkedeki olayların arka planının incelenmesi ve analizi için çalışma yaptıklarını bildirerek, konuyla ilgili araştırmaların tamamlanmasının ardından kamuoyunun da bilgilendirileceğini sözlerine ekledi.
"darbe Yönetimine Kutlama Göndermeyeceğiz"
ANKARA - KURBANİ GEYİK - AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin ile görüşmesinin, darbe rejimini tanıdıkları anlamına gelmediğini vurgulayarak, "Bu darbenin atadığı iktidara, darbe yönetimine kutlama göndermeyeceğimizi söyledik" dedi.