Arapgir ve Darende İlçelerinde kurulması planlanan Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesinde yol haritası masaya yatırıldı. Vali Mustafa Toprak başkanlığında düzenlenen toplantıya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, Vali Yardımcısı Abdul Kadir Duran, Malatya Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Akif Gülaçtı, Malatya Büyükşehir Belediyesi Enerji ve Aydınlatma Şube Müdürü Fatih Sağlam ile konunun uzmanları katıldı.
Projenin detayları konuşuldu
Toplantıda Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Sanayi Bölgesi kurulmasına yönelik olarak hazırlanan fizibilite ve mali analiz raporu ele alındı. Güneş Enerjisine Dayalı İhtisas Endüstri Bölgesinin kurulması halinde İşletme müdürlüğünün kurulacağına dair taahhüt yazısının Malatya Ticaret ve Sanayi Odasından alındığı belirtilirken Valilik Makamınca da uygun görüldüğü takdirde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına kuruluş talebinin sunulacağı ifade edildi.
Çoğunluğu verimsiz hazine üzerine kurulacak
Her iki ilçede kurulması planlanan bölge için Malatya’da yerli yatırımcı olarak 20 firmanın başvurusunun alındığı belirtilerek yatırımın amortisman süresinin ise 4 yıl 3 ay olduğu kaydedildi. Yatırım için planlanan alternatif proje alanlarının çayır, mera ve çoğunluğu verimsiz hazine arazilerinden oluştuğu da belirtilirken bu bölgede üretilen elektriğin ulusal şebekeye aktarılacağı da dile getirildi.
Bürokratik işlemler tamamlandı
Toplantıda Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Bölgesi’nin kurulması ile Malatya ve Türkiye’ye sağlayacağı avantajlar da anlatıldı. Kurulacak Güneş İhtisas Endüstri Bölgesi ile ilgili bürokratik işlemlerin tamamlandığı ve altyapı sorunlarının da giderildiği ifade edildi. Son yıllarda yenilenebilir enerji piyasalarındaki değişimler, yatırımlar ve politika çerçevesinin hızlı bir değişim gösterdiği de vurgulanarak yenilenebilir enerji konusundaki hedeflerin de söz konusu değişimlere uyum sağlayacak şekilde revize edilmesinin bir ihtiyaç olduğu belirtildi.
Bin kişiye iş imkanı
Yenilenebilir enerji sektörünün doğrudan oluşturduğu istihdamın küresel olarak 3,5 milyonu bulduğu sunumda katılımcılara anlatılırken Malatya’da da bahse konu projenin hayata geçirilmesi ile toplam da bin kişiye istihdam sağlanabileceği dile getirildi.
Türkiye’nin 4’üncü bölgesi olacak
Malatya’nın güneş enerjisinde Türkiye ortalamasının üzerinde bir değere sahip olduğu belirtilirken Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan projenin ilgili bakanlıkça olumlu karşılanması durumunda ülkenin 4’üncü Güneş İhtisas Endüstri Bölgesi olacağı da dile getirildi.
“Her türlü desteği vereceğiz”
Sunum sonrası konuşan Vali Toprak, Malatya’da Güneş Enerjisi İhtisas Endüstri Sanayi Bölgesinin kurulumunun çok önemli olduğunu ifade ederek proje ile enerji ithalatının azaltılmasının yan sıra ekonomik değer artışı ve istihdama da katkı sağlanacağı bilgisini verdi. Bunun yan sıra temiz ve çevreye duyarlı enerji üretiminin de olacağını kaydeden Toprak, projenin hayata geçirilmesi için her türlü desteği vereceklerini söyledi.
Vali Toprak, bahse konu projenin biran önce Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına gönderileceğini de sözlerine ekledi.
Darende Ve Arapgir'e Önemli Proje
Malatya’nın Arapgir ve Darende ilçelerinde kurulması düşünülen Güneş İhtisas Endüstri Bölgesi ile toplam bin kişiye istihdam sağlanabileceği belirtildi. Ayrıca projenin hayata geçirilmesi ile Türkiye’nin 4’üncü büyük Güneş İhtisas Endüstri Bölgesi de açılmış olacak.