Darülaceze İftarı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: 'Muhtaçlık, insanın fiziki veya ekonomik yoksunluk içinde olması değildir. Asıl muhtaçlık, insanın sevgi ve merhametten yoksun olmasıdır' 'Evde bakım hizmetlerini yaygınlaştırmak, gündüzlü bakım modelini geliştirmek ve yaşlılara bulundukları yerde hizmet götürebilmek için 'Yaşlı Destek Programı'nı başlattık. Bu program doğrultusunda, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve projelere katkı sağlayacak tüm kesimlerle birlikte çalışacağız.' 'Hükümetlerimiz döneminde devrim niteliğinde başlattığımız evde bakım uygulamasıyla bugün, 156 bin 234 yaşlımıza evde bakım desteği sağlıyoruz. Engellilerimiz de dahil olmak üzere bugün evde bakım hizmetlerinden faydalanan toplam kişi sayısı ise 475 bindir'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, 'Muhtaçlık, insanın fiziki veya ekonomik yoksunluk içinde olması değildir. Asıl muhtaçlık, insanın sevgi ve merhametten yoksun olmasıdır.' dedi.

Darülaceze'de düzenlenen iftara katılan Kaya, burada kalan yaşlıların elini öptü, dertlerini dinledi, onlarla sohbet edip iftar açtı.

Bakan Kaya, burada yaptığı konuşmada, rahmet, mağfiret ve bereketle donatılmış mübarek ramazan ayının millete ve İslam alemine hayırlar getirmesini dileyerek, şunları söyledi:

'Allah birlik ve beraberlik içinde bizlere, nice oruçlar tutmayı nasip etsin. Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun. İnsanlığın rahmet ve barışa her zamankinden çok daha fazla ihtiyaç duyduğu günlerden geçiyoruz. Elbette böylesi günlerde siz değerli Darülaceze sakinlerimizle, kendimizi ulu bir çınarın gölgesinde hissediyoruz. Muhtaçlık, insanın fiziki veya ekonomik yoksunluk içinde olması değildir. Asıl muhtaçlık, insanın sevgi ve merhametten yoksun olmasıdır. Böyle bir kalbi kim onarabilir. Rabbim bizleri sevgiden ve merhametten yoksun kılmasın. Bu güzel ramazan akşamında kalbimizde sevgiyle, sizlerle gönül köprülerimizi güçlendirmeye, muhabbetimizi daim kılmaya geldik.'

Şefkat ve merhameti, yardımlaşmayı kendisine ilke edinmiş kadim bir tarihin mirasçıları olduklarını vurgulayan Kaya, ecdadın eşsiz bir ahlak ve fazilet örneği gösterdiğini, kendilerinden sonraki nesillere hizmet edecek hayır kuruluşları tesis ettiğini anlattı.

Kaya, ülkede pek çok yeniliğin de mimarı, ilham kaynağı olarak da bilinen 2. Abdülhamit Han'ın kurduğu Darülaceze'nin, ilk günden bu yana merhameti, şefkati, yardımlaşmayı, sıkıntıda olanları korumayı kendisine ilke edindiğini belirterek, şöyle devam etti:

'Darülaceze, bugüne kadar 30 bini çocuk olmak üzere toplam 72 bin kişiye şefkat yuvası olmuştur. Darülaceze, unutulmaya yüz tutmuş değerlerimizi ve taşıdığı dayanışma ruhuyla, insanlar arasında gönül köprüleri kurma erdemini gelecek nesillere taşımada örnek bir kuruluş. Sizler bu anlamda engin tecrübelerinizle geçmişi geleceğe taşıyorsunuz ve yine kuşaklar arası dayanışmayı sizlerle birlikte güçlendiriyoruz. Bir düşünür diyor ki; 'Yaşlanmak bir dağa tırmanmaya benzer; çıktıkça yorgunluğunuz artar, nefesiniz daralır ama görüş açınız genişler.'

Fatma Betül Sayan Kaya, 'Eşit ve adil yönetim anlayışıyla sosyal politikaları hayatımızın her alanında yaygın hale getirmek için çalışıyoruz. Halen 600'e yakın insanımızı kuruluş felsefesinden ödün vermeden barındıran Darülaceze, din, dil, ırk, cinsiyet ve mezhep farkı gözetmeyen, cami, kilise ve havrasıyla dünyada eşi benzeri olmayan bir hayır kurumudur. Bu da medeniyetimizin insanların dini inançları konusunda da ne kadar hoşgörülü ve koruyucu olduğunu gösteriyor. İnsana hizmette eşitliği ve adaleti temel felsefe olarak kabul eden Darülaceze, benzersiz bir hoşgörüyle insanımızın huzur ve saadeti için önemli görevler ifa etmeyi sürdürüyor.' ifadesini kullandı.

Darülacezenin şefkat yuvası olduğunu dile getiren Kaya, burada hizmet etmenin gönül ve sevgi işi olduğunu vurguladı. İnsanı sevmeden hizmet olamayacağını belirten Kaya, Yunus Emre'nin, 'Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü' sözünü hatırlattı. On dört yıldır halka hizmete devam ettiklerini aktaran Kaya, yetim ve öksüzlerin, şehit yakınları ve gazilerin, yaşlı ve bakıma muhtaçların, engellilerin hakkını ve hukukunu korumanın görevleri olduğunu söyledi.

- Yaşlı nüfusu artıyor

Ülkede yaşam koşulları, sağlık ve bakım hizmetlerinin iyileşmesiyle yaşlı nüfusun hızla artmaya başladığına dikkati çeken Kaya, şöyle konuştu:

'Bu gelişmeler ışığında gelecekte daha fazla Bakım ve Rehabilitasyon Merkezine ihtiyaç duyulacaktır. Bakanlık olarak geleceğe dair yatırım planlarımızı buna göre yapıyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, yaşlılara yönelik yatılı kurum hizmetlerini, huzurevlerimizle birlikte, Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerimizde yürütüyoruz. Yaşlılarımızın sadece barınma ve bakım ihtiyaçlarını değil, tedavi ve rehabilitasyonlarını da gerçekleştireceğimiz huzurevleri inşa ediyoruz. 2002 yılında 63 huzurevinde 4 bin 952 yaşlımıza hizmet verilirken, bugün 133 huzurevinde 12 bin 450 misafirimize hizmet verilmektedir.'

Derneklere, vakıflara ve azınlıklara bağlı olan ya da özel sektörce işletilen toplam 221 huzurevinde de 11 bin 161 yaşlıya hizmet verildiğini kaydeden Kaya, huzurevlerini açarken yaşlılara barınma hizmetlerinin yanı sıra rehabilitasyon hizmetlerini de alabilecekleri ortamlar oluşturdukları söyledi.

Bakan Kaya, 'Özellikle yatılı bakım hizmeti alma durumunda olan yaşlılar için de ihtisaslaşmış bakım merkezleri oluşturuyoruz. Ayrıca yeni başlattığımız 'Yaşlı Yaşam Evleri' uygulamasıyla huzurevlerinde kalmak istemeyenlerin evlerde barınmalarına imkan sağlıyoruz. Bu şekilde 41 Yaşlı Yaşam Evinde hizmet vermekteyiz.Yaşlı Yaşam Evi hizmet modelimizle amacımız, her türlü ihmal ve istismarın önüne geçmek, sosyal yaşamdan kopmadan yaşlılarımızın aile ortamında, sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağlamaktır.' diye konuştu.

- Yaşlı Destek Programı

Evde bakım hizmetlerini yaygınlaştırmak, gündüzlü bakım modelini geliştirmek ve yaşlılarımıza bulundukları yerde hizmet götürebilmek için 'Yaşlı Destek Programı'nı başlattıklarına dikkati çeken Bakan Kaya, 'Bu program doğrultusunda, belediyelerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve projelere katkı sağlayacak tüm kesimlerle birlikte çalışacağız. Hükümetlerimiz döneminde devrim niteliğinde başlattığımız evde bakım uygulamasıyla bugün, 156 bin 234 yaşlımıza evde bakım desteği sağlıyoruz. Engellilerimiz de dahil olmak üzere bugün evde bakım hizmetlerinden faydalanan toplam kişi sayısı ise 475 bindir. Bizler insana hizmette asla maliyet hesabı yapmadık. Sizler için yapılması gerekenin en iyisi ne ise onu yaptık, yapmaya devam edeceğiz.' dedi.

Konuşmanın ardından Darülaceze Başkanı Hamza Cebeci tarafından Bakan Kaya'ya Darülaceze sakinleri tarafından yapılan bir battaniye, çorap ve çeşitli hediyeler takdim edildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile