Pek çok şehir ve ilçede sadece oyun parklarında aileleri ile vakit geçiren çocuklar, geleneksel olmaya aday Datça Oyuncak ve Çocuk Şenliğinde, aileleri ve arkadaşları ile birlikte sadece eğlenmek değil, eğlenirken eğitmek, takım ruhunun bilincine varabilmek ve çok fazla zaman geçirdikleri sanal ortamdan uzaklaşıp, kendi ürettikleri oyuncaklarla vakit geçirmelerini sağlamak amacını güdüyor.
Çocukların başlatıp, büyüklerinden destek alarak her şeyi kendilerinin yaptığı şenlikte, topaç çevirme gibi yarışmalar da yapıldı. Çocuklar atölyelerinde kendi ürettikleri oyuncaklarla oynandı. Bu yılın Piri Reis yılı olması nedeniyle, 500. Yılında Piri Reis Datça’da adıyla çocukların çizdikleri haritalar sergiledi. Her yıl olduğu gibi bu senede, Çocuk Müzeleri Derneği başkanı ve üyeleri destek ve eğitim amacıyla şenliğe katıldı.
Datça Oyuncak Ve Çocuk Şenliği ile ilgili bilgi aldığımız Datça Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Özlem Caner, “Bir işi, işin ehli ve bilgili kişilerle yapmak, yapılan işe profesyonellik katıyor. Cumartesi günü yapılan Yetişkinlere yaratıcılık drama çalışmalarına bende katıldım ve oyun oynamayı ne kadar özlediğimi fark ettim, eğitim çalışması sonunda istediğimiz kişiye, hissettiklerimizi yazdığımız mektupları bu gün burada sergiledik. 8 yıldır adını gerçekten duyuran, Datça Oyuncak ve Çocuk Şenliğinin geleneksel hale gelmesindeki sebeplerden biri Belediyemizin ve özellikle Belediye Başkanımızın çocuklara ilgile her etkinliğe ilgi göstermesi ve destek vermesi. Şenlik boyunca çocukların çalışma atölyelerini gezerken çocuklardan bu günü heyecanla beklediklerini, gece heyecandan uyuyamadıklarını dile getirmeleri, ne kadar doğru bir iş yaptığımızı gösteriyor ve bizleri çok mutlu ediyor. Amacımız her sene mayıs ayının son Pazar günü düzenlediğimiz Datça Oyuncak Ve Çocuk Şenliğin de, çocukları eğlendirirken eğitmek, ekip ruhunu kazandırmak ve günümüzde çokça zaman geçirdikleri sanal ortamdan uzaklaştırıp, üretmelerini bir araya gelmelerini sağlamak” dedi.
Datça Oyuncak ve Çocuk Şenliğinin yapılmaya başlandığı ilk yıldan bu yana Ankara dan ilçemize gelip şenliğe destek verip katılan Çocuk Müzeleri Derneği Başkanı Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr Ömer Adıgüzel de, “Derneğimiz 2000 yılında kuruldu. Amacımız çocuklara müze bilincini kazandırmak için sanatsal ve eğitsel bilinci vermek. Genelde müzeler soğuk algılanıyor, çocuklar için aşırı gelebilecek kurallar uygulanıyor. Müze kapısından giren çocuklara konuşma, dokunma, bir hizada yürü gibi tembihlerde bulunuluyor ve çocuklar hiç bir şey algılamadan müze kapısından geri çıkıyor. Bizler bunu değiştirmek istiyoruz, müzeler bir öğrenme merkezi olabilir ve sınıfta yapılan her ders müzelerde yapılabilir. Türkiye de kurulmuş bir çocuk müzesi yok, Çocuk Müzesi kavramı diğer müzelerin aksine dokun, burada oyun oynayabilirsin der” diye konuştu.
Bu yılın dünyada Piri reis yılı olması nedeniyle Piri reisi tanıtmak için yapılan, çocukların kendi çizdikleri haritayı sergilediklerini, Cumartesi günü Ecevit Kültür Merkezinde yapılan yetişkinlere yaratıcı drama çalışmasının da çok verimli geçtiğini, önümüzdeki yıl yapılacak çalışmaya katılımın daha çok olmasını istediklerini özellikle öğretmenleri beklediklerini ekledi.
Datça 8. Oyuncak ve Çocuk Şenliği Yapıldı
Her yaştan çocuğun aileleri ile birlikte kendi ürettikleri oyuncaklarla eğlendiği Datça Oyuncak ve Çocuk Şenliği, her yıl olduğu gibi yoğun katılımla gerçekleşti.