Datça'nin Gizemli Magarasi 'Tekesuyu'

Datça'nin Gizemli Magarasi 'Tekesuyu'

Mugla’nin Datça ilçesinde yaklasik 15 yil önce Magara Arastirma Dernegi Bursa Subesi ekipleri tarafindan ilk haritalandirilmasi yapilan, yaklasik 400 metre uzunlugunda ve 7 metre derinlikteki Tekesuyu Magarasi’nda, 2019 yilinda yapilan ikinci haritalandirma ile eksik kollar tamamlandi.

Datça’ya yaklasik 30 kilometre uzakliktaki Kurucabük Alavara-Çakal koylari yolu üzerinde bulunan Tekesuyu Magarasi çok fazla taninmasa da zaman zaman bölgeye yürüyüs amaçli gelen vatandaslar tarafindan ziyaret ediliyor. Çok fazla uzun sarkitlara sahip olmayan, genellikle sütunlarin yer aldigi magaranin iç kesimlerinde tavan bölümlerinde agaç kökleri dikkat çekiyor.

Isin uzmani olmayanlarin magaraya giris yapmasi ve magara içinde gezmesinin tehlikeli sonuçlara neden olabilecegi açiklanirken, magara içindeki bazi sütunlarin kirilarak götürüldügü açiklandi. Magaranin olusumu ile ilgili bilgi bulunmazken, magaraya inmek isteyenlerin zeminde yer alan su nedeniyle mutlaka bot bulundurmasi gerekiyor.

Gezgin ve Doga Arastirmacisi Muzaffer Özgen, Tekesuyu Magarasini tesadüfen bulduklarini söyledi.

Özgen, “Bursa Magara Arastirma Dernegi’nden 2008 yilinda lastik botla bir müddet ilerliyorlar. Haritasini çikariyorlar. Magarada 400 metre gidiyorlar. Birçok kollara ayrilan dal var, dar kanallar var. Hatta bazi yerlerden kafalari degmemesi için botun içine yatarak geçebiliyorlar ancak. Bu arkadaslar Agustos ayinda sicak olmasi nedeniyle girdikleri magarada çok üsümüsler. 7 metre derinlik, 400 metre uzunluk varmis 2008 yilinda. Tekesuyu Magarasi ismi nereden verildi bilmiyorum ama çobanlar, tekeler iniyordur. Çünkü su vardi asagida. Simdi var mi bilmiyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile