Karadeniz Bölgesi’nde 2 bin rakımın üzerinde bulunan ve sahilden 45 dakika mesafede ulaşılan tek yayla olan Handüzü Yaylası (Karos) ilerleyen yıllarda uluslararası kongrelere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.
Handüzü Yaylası (Karos), yaşam kültürü, yaban hayatı ve florasıyla ziyaretçilerine ev sahipliği yapıyor. Yayladan kolaylıkla Kıble Dağı Doğa Parkı, Çağrankaya Yaylası, Kandemirler yaylası ve Kanboz Yaylasına da ulaşmak mümkün. Tracking, foto safari tutkunları için keşfedilmemiş bir bölge olma özelliği de taşıyor. Başka hiçbir yerde bulunmayan bitki ve kelebek türleri ile yaban hayatı ve eşsiz doğal güzellikleri görmek isteyenler yaylaya yılın sekiz ayı ulaşabiliyor.
Yaylaya halk tabiri ile 'Karos' da denildiğini belirten Güneysu Belediye Başkanı Ahmet Minder yaptığı açıklamada, “Göreve geldiğim 13 yıl önce bu bölgeyi turizme kazandırmak için festivaller organize ettik. O tarihlerde bu bölgeye ulaşmak çok zordu. Bugün ise yoğun kar yağışının olduğu önemler haricinde bölgeye araçlar ile kısa sürede rahatlıkla ulaşılabiliyor. Şu an Rize merkeze 30 km. uzaklıkta olan yaylamız 2 bin rakımda bulunmaktadır. Bu bölge muhteşem güzelliği ile ziyaretçilerini büyülüyor. Bu güzelliğe Avrupa’nın bir çok yerinde eşine pek rastlayamazsınız. İsviçre Alplerinden farkı yoktur. Öteden beri düşündüğümüz ama bir türlü gerçekleştiremediğimiz bir turizm projemiz var. Bunun en önemli ayağı teleferiktir. Bu proje maliyet olarak pahalı bir projedir. Fakat yılların bakım maliyetlerini hesaplarsak çokta pahalı olmadığını söyleyebiliriz.Düşüncemiz Güneysu merkezden Kıbledağı mevkiine oradanda Handüzü Yaylasına yapılacak teleferik sistemi ile Rize'ye hatta Doğu Karadeniz'e ve Türkiye'ye önemli bir turizm alanı kazandırmış oluruz” dedi.
KAROS, DAVOS’A RAKİP Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2009'da Davos'ta yaşanan 'one minute' olayı nedeniyle bir daha Davos'a gitmeyeceğini açıkladığını kaydeden Minder "Bizler Güneysu'lu hemşerileri olarak Handüzü Yaylası'na 'Karos' diyoruz. Başbakanımız Davos'a gitmeyecekse Karos'a gelsin. Karos bölgesinde yapacağımız tesislerle Davos'u aratmayacağız. Burada yapılacak teleferik ve diğer aktivitelerle, konaklama tesisleri, spor merkezleri ve gece alanları ile Handüzü Yaylası bu şekilde turizm için önemli bir yer haline gelir. Doğu Karadeniz'e gelen turistler ya Ayder Yaylası'na yada Uzungöl'e gidiyor. Bu iki turizm alanı arasında sıkışan bir turizm var. Başka alternatifi yok. Burada iddia ediyorum. Handüzü Yaylası'nda yapılacak olan bir teleferik projesiyle Doğu Karadeniz'in turizm potansiyeli daha da artacaktır. Bu bölgede yapılacak olan teleferik projesi ile bu bölge yılın 365 günü kullanılabilecek hale gelecektir. Sonrasında burada turizm tesisleri, konaklama alanları, kongre merkezi, futbol takımlarına yapılacak olan kamp merkezleri çok farklı dallara hitap eden bir turizm alanı olacaktır. Yaylamız aynı zamanda 1800 rakım da olmasına rağmen etrafı ormanlık alanlarla çevrilidir. Sporcular içinde kamp yapılabilecek bir oksijen deposudur. Bu bölgeye yapılacak olan yatırımlarla özellikle Arap turistlerin bölgemize akın edeceğine inanıyorum. Bugün bizim bir çay gelirimiz var bu yatırımlarla ileriye dönük turizmde önemli bir gelire sahip olacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı .
Davos’a Alternatif Karos
Rize’nin Güneysu ilçesindeki sahilden 45 dakikada mesafede bulunan Handüzü Yaylası (Karos), sahip olduğu doğa güzelliği ve ulaşım imkanları ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir daha gitmem dediği Davos’a alternatif olarak gösteriliyor.