Davutoğlu Açıklaması

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye konusundaki esas ihtilaf noktasının Esed rejimi sonrasında ne olacağı konusu olduğunu, geçiş döneminde eli kana bulaşmamış kişilerin bulunması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, AA Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk moderatörlüğündeki AA Editör Masası'na konuk olarak, AA'nın yurt dışı temsilcileri ve birim editörlerinin Türkiye, bölge ve dünya gündemine ilişkin sorularını yanıtladı.

Suriye'deki gelişmeleri değerlendiren Davutoğlu, Suriye'de yaklaşık iki yıldır büyük acılar ve bir insanlık trajedisi yaşandığını, Türkiye'nin ülkedeki durumun bu hale gelmemesi için en fazla çabayı gösteren ülkelerin başında geldiğini söyledi.

Suriye rejiminin, gelinen noktada şiddetin araçlarını ve dozunu sürekli artırarak baskıcı bir yöntemde ısrar ettiğini belirten Davutoğlu, rejimin önce keskin nişancılarla, sonra tank ve bombalarla, ardından hava kuvvetleriyle, şimdi de Scud füzeleriyle kendi halkını ve şehirlerini tahrip ettiğini kaydetti.

Suriye halkının haklı taleplerini dile getirmekten kaçınmaması ve büyük bedeller ödemesine rağmen geri dönmemesinin takdir edilmesi gerektiğini belirten Davutoğlu, şöyle konuştu:

''Aslında Suriye'ye destek verdiği düşünülen ülkeler de dahil olmak üzere hemen hemen tüm uluslararası toplum Beşşar Esed rejiminin değişeceği konusunda ortak bir kanaate ulaşmış gibi.

Burada esas ihtilaf konusu olan nasıl, ne zaman ve sonrasında ne olacağı. Yoksa, dikkat ederseniz bütün ülkeler Esed'le arasına bir mesafe koymaya önem veriyor. Biz zaten bu mesafeyi koymuştuk.

Şu anda uluslararası toplumda hiç kimse 'Esed rejimi kalır ve meşrudur' kanaatini taşımıyor. Esas sorunun ve ihtilafın çıktığın yer, temsilci Brahimi'nin Moskova ve Şam'daki son temaslarından sonra, geçiş döneminde Esed'in konumu ne olacak, kompozisyon nasıl oluşacak-''

Geçiş sürecinde ''eli kana bulaşanların'' bulunmaması gerektiğini ifade eden Davutoğlu, ''Suriye halkı ve ülkelerin büyük çoğunluğunun, Arap Birliği ve İİT'nin, geçiş sürecinde eli kana bulaşanların bir rol üstlenmemesi yönünde bir tutumu var. Biz de bu tutumun bir parçasıyız'' dedi.

Davutoğlu, kendi halkına zulmedenlerin aktif ve ikna edici bir reform sürdürmelerinin ve bunu Suriye halkına kabul ettirmelerinin mümkün olmadığının altını çizdi.

Muhabir: Duygu Özbay-Tuğrul Çam

Yayıncı: Göksel Sözer
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile