Davutoğlu: Biz one minute demeye devam etmeliyiz

Davutoğlu: Biz one minute demeye devam etmeliyiz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Biz one minute demeye devam etmeliyiz.

Eğer Filistin'de yeniden bir baskı istemiyorsak. Kudüs'ün itibarı bizim itibarımız ve bunu korumaya devam edeceğiz” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi temasları kapsamında bulunduğu İsviçre'nin Davos kasabasında Arap dünyasının kanaat önderleri ile akşam yemeğinde bir araya geldi. Başbakan Davutoğlu, Arap dünyasının saygın isimleri ile bir arada olmaktan mutluluk duyduğunu kaydederek, “Davos'ta oldukça kardeşçe bir ortam var. Bazen Irak ile ilgili bazen Lübnan ile ilgili bazense bölgedeki diğer ülkelerle ilgili ve her zaman Filistin ile ilgili ortak kaygılarımızı, ortak stratejilerimizi, ortak bakış açımızı paylaştığımız oldukça uzun bir geçmişimiz var. Bizim itibarımız olan Filistinlilerin itibari, Kudüs'ün itibari ile ilgili herhangi bir toplantı yapmadık” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, akademisyen olduğum yıllarda yazdığı her makalede Türk-Arap ilişkilerinde yeni bir bölgeye ihtiyaç olduğunu söylediğini ifade etti.

Davutoğlu, “O kitapları ve makaleleri yazdığımda, bir gün baş danışman, dışişleri bakanı, başbakan olarak bu ifadeleri yerine getireceğimi beklemiyordum. Buna rağmen 2002 Aralık ayı başlarındaki ilk zorlu görev Irak'taki savaştı. Irak'taki savaş nasıl idare edilirse edilsin Türkiye ve Iraklı kardeşlerimizle aramızda olumsuz hisler olmamalıydı. Irak'taki kardeşlerimiz etnik kimlikler ne olursa olsun bizim için büyük bir sorumluluktu” diye konuştu.

“İNSANLARI SAĞDUYUYA ÇAĞIRIYORUZ”
Başbakan Ahmet Davutoğlu Arap dünyası liderleri ile bir araya geldiğini kaydederek, “İsrail'in her saldırısında Türkiye'nin yaptığı açıklamalar hep aynıydı. İnsanları sağduyuya çağırıyoruz, herkesten sakin olmalarını istiyoruz diyorlardı fakat Türkiye Filistinli kardeşlerimize karşı sessizdi. Bölgemizde barış istikrarı varsa Filistin için omuz omuza savaşmalıyız. Eminim ki Davos'taki ‘one minute'u unutmazsınız. Biz one minute demeye devam etmeliyiz. Eğer Filistin'de yeniden bir baskı istemiyorsak. Kudüs'ün itibarı bizim itibarımız ve bunu korumaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki ilk önemli konulardan biri de Arap Baharı olduğunu ifade eden Davutoğlu, “Bütün Arapları ilgilendiren konularda Türkiye her zaman yanınızda olacaktır. Güvenlik Konseyi seçiminde maalesef bazı ülkeler bizi desteklemedi ancak biz güvenlik konseyinde olabilseydik 2008'de olduğu gibi Filistin konusunda sesimiz daha çok çıkabilirdi ve kimse bunu engelleyemezdi. Bu çerçevede Filistin ile ilgili konuşmamız hiçbir güç durduramazdı. Ürdün'le güvenlik konseyinde tam işbirliği içinde oldu. Bu çerçevede Türkiye Güvenlik Konseyinde olması halinde tam olarak destekleme halinde olurdu. Bu süreç içinde Suriye'deki mülteciler konusunda Ürdün'ün de büyük desteği söz konusu ve bu konuda onların ortaya koyacağı unsurları da destekliyor olurduk. Türkiye'nin başbakanı olarak bölgenden bir lider olarak bizim stratejik önceliğimizin halen en üst düzeyde Arap dünyası ile işbirliği gerçekleştirme konusu önemlidir” ifadelerini kullandı.

Arap baharı ile birlikte yeni bir dönemin başladığını belirten Davutoğlu, “Biz herhangi bir çatışmanın tarafı olmadık. Biz bütün ülkelerin içişlerine saygılıyız, pozisyonumuzu değiştirmedik. Hangi ideolojiden olursa olsun bütün Arap gençlerin taleplerine saygılı olduk. Arap baharı başladığında sorunları erken dönemde çözmeye başladık. Esed ile 7 saat baş başa konuştuk, insanlarına karşı silah kullanmaması için ikna etmeye çalıştım. Sınırlara saygılıyız ancak zihinlerdeki bariyerleri aşmalıyız' şeklinde konuştu

Türkiye'nin 2 milyon mülteciyi konuk ettiğini belirten Davutoğlu, bu zamana kadar 5 milyar dolar harcandığını ifade ederek, 'Hangi bölgeden gelmiş olursa olsunlar onlar bizim akrabalarımız, bizim kardeşlerimiz' ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE'NİN G20 DÖNEM BAŞKANI OLACAĞINI HAYAL EDEMEZDİ”

Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığına değinen Davutoğlu, '30 yıl önce kimse Türkiye'nin G20 Dönem Başkanı olacağını hayal edemezdi. Türkiye bazen 1 milyar doları IMF'den ya da Dünya Bankası kaynaklarından bekliyordu. Bu çerçevede bir başarı hikayesi söz konusu' dedi.

Mısır halkı ile herhangi bir problemleri olmadığını belirten Davutoğlu, ancak değerlere olan saygıdan dolayı askeri darbeyi hiçbir zaman tanımayacakları ifade etmeye devam edeceklerini söyledi.

Davutoğlu, 'Türkiye olarak hiçbir ülkeyle ilgili siyasi gündemimiz söz konusu değil, Tunus'taki gibi. Biz şu anda onunla ilgili gurur ve mutluluk duymaktayız. Tunus'taki bütün insanları tebrik etmek istiyorum bu bir başarı hikayesi Arap Baharı açısından' dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile