Davutoğlu: Bölgemizde gerginlik olursa askeri tatbikatları yine iptal ederiz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Geçtiğimiz yıl NATO askeri tatbikatı, İsrail'in Gazze politikaları yüzünden iptal edildi. Bölgede yeni gerilimlerin

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Geçtiğimiz yıl NATO askeri tatbikatı, İsrail'in Gazze politikaları yüzünden iptal edildi. Bölgede yeni gerilimlerin ortaya çıkması halinde, askeri tatbikatları yine iptal ederiz" dedi.

Bakan Davutoğlu, Oxford Üniversitesi St. Antony's Koleji'nde düzenlenen konferansta, 'Türkiye'nin Bölgesel ve Küresel Düzene Bakışı: Teorik Arka Plan ve Uygulamalar' başlıklı bir konuşma yaptı. İsrail - Türkiye ilişkilerine değinen Davutoğlu, İsrail'İn barışa katkıda bulunacak adımlar atması halinde Türkiye'nin elinden gelen pozitif yaklaşımı göstereceğini vurguladı.

Davutoğlu'nun konuşmasını çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen ile düşünce kuruluşu üyeleri takip etti. Türkiye'nin dünyada ve bölgesindeki ülkelerle olan tarihi ilişkilerini hatırlatan Davutoğlu, Türkiye'nin bazı uluslararası analistlerin dediği gibi eksen kayması ya da yönünü değiştirme gibi bir eğilim içinde olmadığını, coğrafi konumdan kaynaklanan bir durum olduğunu anlattı.

Günümüz dünyasında coğrafi sınırların büyük oranda önemini yitirdiğini belirten Davutoğlu, şu an yeni bir jeopolitik düzenin mevcut olduğunu, internet ve teknolojinin sunduğu yeni imkanların yeni çığırlar açtığını söyledi.

"ONE MINUTE" KAHKAHALARA NEDEN OLDU

Bakan Davutoğlu'nun, Afganistan'a yaptığı bir ziyareti anlatırken kullandığı, "One minute" sözü, salonda bulunan katılımcılara, Başbakan Erdoğan'ın Davos'taki çıkışını hatırlattı. Davutoğlu'nun bu sözü salonda kahkahalara neden oldu.

Bakan Davutoğlu, Afganistan ziyaretini ise şöyle anlattı; "Afganistan'ın kuzeyinde bir şehri ziyaret ettik. Buranın valisi bizden okul, cami ve hastane yaptırmamızı istedi. O an 'One minute' dedim. Kendimi o ülkenin başbakanı sandım bir an. Bu da bölgedeki ülkelerin Türkiye'ye karşı olan beklentilerini gösteriyor."

Türkiye'nin bölgesinde barışı tesis etmek için çaba sarf ettiğini kaydeden Davutoğlu, ülke olarak krizleri önleme gayreti içinde olduklarını, savaş ve gerginlik istemediklerini dile getirdi. Davutoğlu, İran'ın nükleer silah sorununa da değinerek, İran konusunda bu kadar aktif olmalarının sebebinin, güvenli bir bölge oluşturmaya çalıştıklarından kaynaklandığını aktardı. Bakan Davutoğlu, "Neden İran konusunda bu kadar aktifiz? Bu İran'ı savunduğumuzdan değil. Biz bölgede ne bir nükleer silah, ne de askeri bir gerginlik görmek istiyoruz" diye konuştu.

"YUNANİSTAN'A GİDİYORUZ"

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin komşularla ilişkisini anlatırken Yunanistan'daki ekonomik krizi de masaya yatırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs tarihinde 10 bakan ile birlikte Yunanistan'a gideceğini ve ortak kabine toplantısı gerçekleştirileceğini aktaran Davutoğlu, "Yunan ekonomisiyle entegre olmuş bir ekonomimiz var. Yunanistan'ın kaderi bizim kaderimizdir. Yunan ekonomisi zarar görürse bizim ekonomimiz de zarar görür. Onlarınki kalkınırsa bizim ekonomimiz de kalkınır. Biz zayıf ve fakir bir komşu ülke görmek istemiyoruz" şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile