Davutoğlu: Demokrasi İçinde Olacağını Söyleyen Herkes Teröre Net Tutum Almalı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, terörün olduğu yerde demokrasi olmayacağını herkesin bilmesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, "Demokratik sistem içinde çalışan herkesin, demokratik sistem içinde faaliyet göstereceğini söyleyen her siyasetçinin her şeyden önce teröre karşı net tutum sergilemesi lazım.‘‘ dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, terörün olduğu yerde demokrasi olmayacağını herkesin bilmesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, "Demokratik sistem içinde çalışan herkesin, demokratik sistem içinde faaliyet göstereceğini söyleyen her siyasetçinin her şeyden önce teröre karşı net tutum sergilemesi lazım.‘‘ dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri‘nin Irak Özel Temsilcisi Ad Merkelt ile Dedeman Konya Otel‘de bir araya gelen Davutoğlu, görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında görüşmeyle ilgili bilgi verdi. Irak‘ta yaşanan son gelişmelerle ilgili kapsamlı bir görüşme yaptıklarını ifade eden Davutoğlu, Irak‘ın son derece önemli bir tarihi dönüm noktasında olduğunu vurguladı.

Ülkede 2009 yılında seçimler yapıldığını, geçen yıl hükümet kurulduğunu hatırlatan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, bu hükumetin başarısının Irak‘ta demokrasinin başarısı olduğunu bildirdi. Bu durumun bölgedeki diğer demokratik geçiş süreçlerine son derece önemli katkıda bulunacağını dile getiren Bakan Ahmet Davutoğlu, Irak‘ta yaşanabilecek gerginliklerin bölgedeki gelişmeleri olumsuz etkileyeceğini söyledi.

"IRAK‘TAKİ SİYASAL BARIŞ ORTAMINA BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ"

Türkiye‘nin dost ve kardeş ülke Irak‘ın demokrasisi ve ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlamak istediğini belirten Davutoğlu, bu ülkedeki siyasal barış ortamının sağlanmasına Türkiye‘nin büyük önem verdiğini anlattı.

Irak‘taki bütün taraflarla bu görüşmeleri sürdürmeye devam edeceklerini bildiren Davutoğlu, ‘‘Iraktaki bütün kardeşlerimiz etnik ve mezhebi tercihleri ne olursa olsun canları aziz ve gelecekleri kendi vatandaşlarımız kadar önemli gördüğümüz kardeşlerimizdir. O yüzden her zaman Irak ile yakından ilgilenmeyi sürdürdük. Birleşmiş Milletler de Irak‘ta her zaman önemli rol oynuyor. Önemli görüşmeler yapıp bir barış ortamının sağlanmasına önemli katkı yapıyor. Özellikle ihtilaflı bölgeler, başta Kerkük ve Musul‘daki gelişmelerde son derece önemli role sahipler. Sayın Merkelt, köklü tecrübesiyle Irak‘taki toplumsal barışın temin edilmesine katkı sağlayan çok önemli bir devlet adamıdır. Bugün de Irak‘ta hükumet kurulması sonrası gelişmeleri, güvenlik ve en önemlisi de Amerika Birleşik Devletleri‘nin Irak‘tan çekilme sürecinde ve bu çekilme sırasında ortaya çıkabilecek önemli unsurları ele aldık.‘‘ diye konuştu.

Birleşmiş Milletler ile koordinasyonu sürdüreceklerini aktaran Davutoğlu, Irak‘ın barışı, refahı ve esenliği için ne yapılması gerekiyorsa Türkiye olarak o katkıyı asla esirgemeyeceklerinin altını çizdi.

KASTAMONU‘DAKİ SALDIRI

Gazetecilerin Kastamonu‘da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan‘ın konvoyundaki polis otosuna yapılan terörist saldırı ve ardından Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Aysel Tuğluk‘un açıklamalarına ilişkin sorusunu cevaplayan Davutoğlu, şunları söyledi: ‘‘Şunu herkesin kabul etmesi lazım, terörün olduğu yerde demokrasi olmaz. Demokratik sistem içinde çalışan herkesin, demokratik sistem içinde faaliyet göstereceğini söyleyen her siyasetçinin her şeyden önce teröre karşı net tutum sergilemesi lazım. Bir terör olayı karşısında sorumluluk hisseden her siyasetçiden beklediğimiz bu. Hele hele adında Barış ve Demokrasi‘yi öne çıkardığı iddia edilen bir partinin her şeyden önce bu ülkenin Başbakanının konvoyuna yapılan terör saldırısı karşısında net bir tutum sergilemesi gerekir. Hepimizin üzerinde mutabık kaldığı konu, Türkiye‘de demokrasi ve hukuk sisteminin işleyişi içinde teröre en ufak bir toleransın gösterilmesinin mümkün olmadığıdır. O bakımdan umut ederiz ki, bu konuda gerekli dersler alınır ve herkes demokrasiye ve hukuk düzenine bağlılığını sürdürür ve bu tür açıklamalardan kaçınır. Bu tür tahrikler ülkemiz için toplumsal barışı tehdit eden açıklamalardır. Buna karşı siyasi tercihi ne olursa olsun 73 milyonun aynı hissiyatı taşıdığını düşünüyorum.‘‘

LİBYA‘YA 7 GÜN SÜRE VERMEDİK

Davutoğlu, Libya‘da 7 gün içinde ateşkes ilan edilmesini istedikleri yönündeki açıklamasının sorulması üzerine şunları kaydetti, ‘‘İtalya Dışişleri Bakanı değerli dostum Frattini bu toplantının özetini yaparken Türkiye‘nin yol haritasından bahsetmiş ve bu çerçevede bizim bir ateşkes planı üzerine çalıştığımız söylemiş. Bunlar doğru. Ancak biz Libya‘da anayasal demokrasiye geçiş sağlayacak siyasal sürecin uygunlaması için takvimlendirme yaparken, ateşkesin bir hafta içinde sağlanması değil de, sağlanan ateşkesin bir hafta içinde Birleşmiş Milletler mekanizmaları ve diğer yollarla atılacak adımların tamamlanmasıyla, bir şekilde mekanizmaların kurulmasını kast etmiştik. Yoksa bir hafta içinde hemen ateşkes olacak beklentisi içinde olduğumuzdan değil. Ateşkesin sağlanması ve ateşkes mekanizmalarının bir hafta 10 gün içinde oluşturularak, ateşkesin koruma altına alınarak, sürdürülebilmesini sağlamaktı."

"BİR AN ÖNCE ATEŞKESİ TEMİN ETMEK LAZIM"

Toplantıda Türkiye‘nin yol haritasının bütün ayrıntılarını paylaştıklarını anlatan Bakan Ahmet Davutoğlu, orada gündemde olan en önemli maddenin Türkiye‘nin yol haritası olduğuna dikkati çekti. Bu yol haritasının uygulanmasıyla Libya‘da kalıcı bir barışın temin edilmesini istediklerini söyleyen Davutoğlu, bu konuda çalışmaları sürdüreceklerini ifade ederek, ‘‘Bir haftayı, bir saati bile harcamamak ve bir an önce ateşkesi temin etmek lazım. Ateşkes sürecinin bir an önce devreye girmesine ve siyasal geçiş sürecinin bir an önce başlamasına büyük önem veriyoruz.‘‘ dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri‘nin Irak Özel Temsilcisi Ad Merkelt ise BM Irak‘a Yardım Misyonu çerçevesinde Türk hükumeti ve Dışişleri Bakanlığı ile görüşmelerin yoğun olarak sürdüğünü belirtti. Bölgenin yeniden istikrara kavuşması konusunda görevlerinin yardım etmek olduğunu bildiren Merkelt, bu çerçevede Irak ve komşu ülkelerle ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunduklarını dile getirdi.

        "TÜRKİYE IRAK İÇİN YAPICI ÇABALAR GÖSTERDİ"

Son birkaç yılda Türkiye‘nin, Irak‘ın daha iyi bir geleceğe sahip olması için yoğun ve yapıcı çabalar gösterdiğini vurgulayan Ad Merkelt, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Özellikle son dönemde bölgede yaşanan yoğun gelişme ve siyasi çalkantıda, Türkiye‘nin yapıcı tutumuna devam ettiğini görmek bizim için son derece önem taşıyor. Bu çerçevede görüşmede, BM‘nin bu bölgede yapabileceklerini Sayın Davutoğlu‘nun bakış açısıyla duymak son derece yararlı oldu.‘‘

BM Irak‘a Yardım Misyonu‘nun gündemini de Davutoğlu ile paylaştığını aktaran Merkelt, "Irak hükumetinin ekonomik programını destekleme çerçevesinde alınan önlemler, Irak‘ta daha fazla iş imkanı, hizmetlerin daha iyi yapılması ve özellikle yolsuzlukla mücadelede hükumete destek konusunda da görüş alışverişinde bulduk." dedi.

        "HER TÜRLÜ TERÖRÜ KINIYORUM"

El Kaide terör örgütü lideri Usame Bin Ladin‘in öldürüldüğü, Türk yetkililerin bundan memnuniyet duyduğunu açıkladığı bir dönemde Kastamonu‘da Başbakan Erdoğan‘ın konvoyuna saldıran PKK terör örgütüyle ilgili görüşleri sorulan Özel Temsilci Merkelt, ‘‘Bu hafta barış seven insanlar için çok önemli bir hafta olmuştur. BM Genel Sekreteri, terörizmle mücadele konusunda sağlanan destek ve başarıyı memnuniyetle karşıladığını ifade etmiştir. Aynı şekilde Irak hükumeti de bu doğrultuda görüş belirtmiştir. Ama hepimiz biliyoruz ki daha kat etmemiz gereken çok uzun bir yol var.‘‘ dedi.

Nerede olursa olsun, ne amaçla yapılırsa yapılsın terörü kınadığını söyleyen Merkelt, terörizmin hiçbir hedefe varamayacağını, sadece yıkıcı neticeler doğuracağını sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile