Davutoğlu- Grıschenko Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Kıbrıs sorunu çözülmeden Rumlar AB Dönem Başkanı olursa, AB ile ilişkiler donar" dedi.

Bakan Davutoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Konstantin Grischenko ile biraraya geldi. Dışişleri Bakanlığı makamında basına kapalı bir görüşme yapan ikili, görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenledi. Bakan Davutoğlu, ilk resmi görüşmesini yaptığı Grischenko ile birlikte iki ülkenin stratejik bir paylaşım içinde olduğunu belirtti. İki ülkenin başbakanlarının Ukrayna‘da yaptığı ‘yüksek düzeysel işbirliği‘ görüşmesinin ardından bu perspektifte biraraya gelerek değerlendirmeler yaptıklarını ifade

eden Davutoğlu, ortak strateji planlamasının temel esasları konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını, kasım ya da aralık ayında yapılacak iş birliği toplantısının temel esaslarını belirlediklerini aktardı. Toplantıya katılacak bakanlarla da ilgili görüşleri paylaştıklarını belirten Bakan Davutoğlu, enerjiden ulaştırmaya, ticaretten gümrüğe, eğitimden turizme kadar geniş bir alanda toplantı yapmaya karar verdiklerini dile getirdi. Bu çerçevede ilgili bakanlıklara istişare halinde oldukları bilgisini

veren Davutoğlu, ülkeler arasındaki ticari birliğin 2008‘de 8 milyar doları aştığını belirtti. Davutoğlu, bu rakamın küresel krizden sonra 4 milyar dolar civarına düştüğünü ancak rakamın geçen sene itibarıyla tekrar yükselişe geçtiğini ifade etti.

‘Nükleer enerji çalışmaları da olmak üzere bilim ve teknoloji alanında da ortak çalışmalar var‘ diyen Bakan Davutoğlu, iki ülkenin Avrasya‘da kuzey-güney koridoru itibariye oluşturulabilecek en geniş koridora sahip olduğunu vurguladı. Bölgesel avantajlara sahip olduklarını kaydeden Davutoğlu, bölgesel ve küresel olmak üzere iki ülkenin ortak çalışmalarının devam edeceğini ve bölge barışına katkıda bulunacağını söyledi.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Davutoğlu, bu hafta yapılacak olan Şam ziyaretinin, İstanbul‘da yapılacak olan Libya toplantısı dolayısıyla çok sayıda davetli olmasından kaynaklandığını belirterek, "Suriye ile temasları sürdürmekteyiz" dedi.

KKTC ziyaretinde 2012 yılının hedef gösterildiğinin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Türkiye-AB ilişkilerinde artık stratejik karar alma vakti gelmiştir. Aynı kararlılığı AB‘de de görmek istiyoruz. Bu konuda iki engel var. Bunlardan biri Avrupa‘nın KKTC‘ye tek taraflı yaklaşması" diye konuştu.

Davutoğlu, bir an önce kapsamlı bir çözüm oluşturulması gerektiğinin altını çizerek, Türk tarafının müzakerelerde sürekli olarak ılımlı olan tek taraf olduğunu belirtti. Diğer tarafın ise konuyu zamana yaydığını aktaran Davutoğlu, hedeflerinin net olarak KKTC‘nin çözüme ulaştırılması olduğunu vurguladı. Kıbrıs Rum tarafının müzakereleri geciktirirse ve gelecek temmuz ayında AB dönem başkanlığı alırsa iyi ilişkiler yaşanmayacağını belirten Davutoğlu, "Kıbrıs sorunu çözülmeden Rumlar AB Dönem Başkanı

olursa, AB ile ilişkiler donar. Bu tıkanıklığı açmak için tedbirler almalıyız. Bu tedbirler de sene sonuna kadar uzlaşma olmasıdır" şeklinde konuştu.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Grischenko ise, ülke olarak Türkiye ile stratejik ortaklık gelişimine çok büyük bir önem verdiklerini aktararak, bu ortaklık gelişiminin son derece önemli olduğunu belirtti. Bölge ve dünyada barışı sağlamada iki ülke olarak etkili olabileceklerini dile getiren Grischenko, ülkelerarası vizenin kaldırılmasına ilişkin olarak ise, "Eylül ayında ilgili makamlarla görüşme yapıldıktan sonra vize kaldırılması için imzayı atarız" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile