Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Irak Başbakanı İbadi, Başbakanlık Merkez Bina'da ortak basın toplantısı düzenledi.
İbadi, iki ülke arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantılarını tekrar başlatmak üzere Türkiye'de bulunduklarını belirtti.
Bu toplantıları Irak ve Türkiye'nin yanında, bölgenin çıkarını gözetecek şekilde tekrar hayata geçirmek istediklerini kaydeden İbadi, "Bu dönemde bütün alanlarda ikili ekonomi, enerji, güvenlik ve askeri işbirliğimizi ilerletmek istiyoruz" dedi.
İbadi, IŞİD'e karşı uluslararası koalisyon kurulduğunu ve bu çerçevede 60 ülkeden oluşan uluslararası güçle IŞİD'e karşı mücadele verildiğini hatırlatarak, bu örgütün sadece Irak ve bölge için değil tüm dünya için tehdit oluşturduğuna dikkati çekti. Irak halkı ve güvenlik güçlerinin terörizmle mücadele ettiğini dile getiren İbadi, "Irak silahlı kuvvetleri Peşmerge kuvvetleri ile Irak güvenlik sistemi içerisinde birlikte hareket etmektedir. Bu çerçevede Haziran ayından itibaren bölgelerimizi işgal etmeye başlayan IŞİD'in kontrolünü azaltmaya başlamışlardır. Şu anda IŞİD'i bölgelerimizden çıkarmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
İbadi, Irak'ta sadece güvenlik meseleleriyle ilgilenmediklerini aynı zamanda yolsuzlukla da mücadele konusunda çalışmaya başladıklarını kaydetti.
- Türkiye'ye teşekkür
Irak güvenlik güçlerinin eğitilmesi ve Irak güvenlik güçlerinin güçlendirilmesi konusunda Türkiye'nin sunduğu yardımlar için teşekkür eden İbadi, "Ekonomimiz ve güvenliğimiz ortaktır. Bize yönelik tehditler ortaktır. Biz Irak'ta Türkiye'nin güvenliğine önem vermekteyiz. Türkiye'nin güvenliğine herhangi bir halel gelmesine müsaade etmeyiz" ifadesini kullandı. İbadi, "Herhangi bir terör örgütünün Türkiye'ye zarar vermesine izin vermeyiz. Bu konuda Irak topraklarından komşu Türkiye'ye karşı herhangi bir müdahale olursa buna izin vermeyiz. Türkiye'nin içişlerine de karışmayız" şeklinde konuştu.
- Enerjide işbirliği
İbadi, Irak bütçesi ve petrolle ilgili konuların bugün Irak parlamentosunda görüşüldüğüne işaret ederek, "Irak petrolünün Türk topraklarından geçerek Ceyhan limanına gelerek oradan da dünya pazarına açılması konusu gündeme gelmiştir. Biz bu anlaşmayı daha da güçlendirerek Türkiye üzerinden bu ihracatı yapmak istiyoruz. Bu ekonomik yönden Türkiye ve Irak'ın çıkarınadır" dedi.
Türkiye-Irak ikili ilişkilerine büyük önem verdiklerinin altını çizen İbadi, "Türk ve Irak ekonomisinin kalkınmasını ve iyileşmesini istiyoruz. Karşılıklı olarak iki halkın ulusal çıkarı için bunu yapmak istiyoruz" ifadesini kullandı.
İbadi, iki ülke arasında yürütülen açılım sürecini şeffaflık içinde devam ettirdiklerini dile getirerek, "Görüşmelerimizde açık ve net bu çözümleri konuştuk. Bu çözümler netlik ve şeffaflık çerçevesinde olur. Bu açıklık içerisinde bunu gerçekleştireceğiz" değerlendirmesinde bulundu.
İbadi, şöyle devam etti:
"Bazı açıklıklar, açık konuşmalar, anlaşmaları belki biraz geciktirebilir veya zaman aldırabilir. Ancak açık konuşmak, netlik sadece Türkiye ve Irak'ın çıkarına değil bölgenin çıkarına olacaktır. Ne yazık ki bölgede bir mezhep kutuplaşması vardır. Bu bağlamda da işbirliği yapmamız gerekiyor bu kutuplaşmaları ve mezhepler arası çatışmaları bertaraf etmek için. Bütün bölge halklarının dokusunu zarar veren bu tehditlere karşı. Sadece Irak'a ve bölgeye değil, bütün dünyayı tehdit eden bu tehditlere karşı işbirliğine hazırız."
İbadi, Türkiye ile ikili ilişkilere önem verdiklerini vurgulayarak, "Sadece sorunları konuşmak değil aynı zamanda yapıcı ilişkiler kurarak tam bir açılım içinde olmak istiyoruz. İki ülkenin egemenliği bağlamında, ilişkilerimizi ekonomik, siyasi, ticari, güvenlik ve askeri bütün alanlarda geliştirme arzusu içindeyiz" diye konuştu.
İbadi, Irak'ta güvenliğin sağlanmasıyla ilişkilerin daha iyi bir düzeye ulaşacağını kaydetti.
(devam edecek)
Davutoğlu-ibadi Ortak Basın Toplantısı
Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Türkiye-Irak ilişkilerini siyasi, ekonomik ve askeri alanlar dahil olmak üzere tüm alanlarda ilerletmek ve Irak petrollerinin Türkiye topraklarından geçerek dünya pazarına ihraç edilmesini istediklerini söyledi.