Davutoğlu-Jeremiç Ortak Basın Toplantısı

Davutoğlu-Jeremiç Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs Rum Meclisi'nin Garanti Antlaşmasının devam edemeyeceği yönünde aldığı karara tepki göstererek, 'Barış isteniyorsa hemen müzakerelere yoğun ivme kazandırılmalıdır. Barışı köstekleyecek, engelleyecek çabalardan da uzak durulması gerekir' dedi.


Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç ile ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, gazetecilerin Kıbrıs ve İran konusundaki sorularını yanıtladı. Türkiye'nin Kıbrıs konusunda tutumunun çok net ve açık olduğunu kaydeden Bakan Davutoğlu, Ada'daki müzakerelerin BM ve daha önce belirlenen parametler çerçevesinde kapsamlı bir şekilde devam etmesini ve kalıcı bir barışın gerçekleşmesini istediklerini vurguladı. Davutoğlu, "Türkiye, bunun gerçekleşmesi için müzakerelere aralıksız devam edilmeli, hatta daha da yoğunlaştırılmasını talep etmektedir" dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Ocak ayında sunduğu önerilerin müzakerelere büyük bir ivme kazandırdığını kaydeden Davutoğlu, "Bu öneriler paketi Kıbrıs Türk tarafının ne kadar yapıcı olduğunu, çözüme ne kadar istekli olduğunu bütün dünyaya göstermiştir" diye konuştu.
Talat'ın sunduğu öneriler paketinin ardından müzakerelerin önemli bir ivme kazandığını ifade eden Davutoğlu, "Bu çerçevede biz bütün taraflara, başta Kıbrıs Rum yönetimi başta olmak üzere komşumuz ve garantör devlet olan Yunanistan ve İngiltere olmak üzere, BM ABD'deki tüm taraflara ve Rusya'ya geçtiğimiz ay içinde başlayan bu ivmenin kaybedilmemesi yönünde telkinde bulunduk" dedi.
Türkiye tarafından Ada'daki müzakerelere ilişkin herhangi bir tereddüdün bulunmadığını ifade eden Davutoğlu, "Biz aynı kararlılığı Rum tarafından da bekliyoruz. Biz bunu Sayın Downer'a da ilettik. Hiçbir oyalama hiç bir gecikme artık mazur gösterilemez" ifadelerini kullandı.
Kıbrıs Rum Meclis'ince alınan kararı eleştiren Davutoğlu, "Alınan bu karar aslında maalesef Güney Kıbrıs'ta söz konusu olan tereddüdün ve iyi niyet eksikliğinin bir işaretidir. Müzakereler sürerken, müzakerelerin en önemli unsurlarından biriyle ilgili alınan bu karar maalesef müzakerelerin doğasına aykırı düşmüştür" şeklinde konuştu.
Bu konuyu ilişkin İngiltere Dışişleri Bakanı David Milliband ile ele bir görüşme yapacağını kaydeden Davutoğlu, dün gece Talat ve Eroğlu ile de görüşme gerçekleştirdiğini bugün de görüşeceğini bildirdi. Davutoğlu, "Biz bu kararlılığın sürmesini istiyoruz. Böylesine yapılan ve müzakere sürecini etkileyen kararlarla da barış çabalarına gölge düşürülmemesini istiyoruz" dedi.
Uluslararası topluma ve Kıbrıs Rum Yönetimine çağrıda bulunan Davutoğlu, "Barış isteniyorsa hemen müzakerelere yoğun ivme kazandırılmalıdır ve herkes bu barış doğrultusunda elinden gelen çabayı göstermelidir. Barışı köstekleyecek, engelleyecek çabalardan da uzak durulması gerekir. Bugün bu konuda herkes için bir kararlılık testi söz konusudur. Türkiye ve KKTC bu kararlılık testinden defalarca geçmiştir. 2004 yılında Annan Planında olduğu gibi daha sonraki tüm aşamalarda barış istediğini bütün dünyaya göstermiştir. Şimdi bu kararlılık testi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi için geçerlidir" diye konuştu.

İran'ın nükleer programına ilişkin yaşanan krizde arabuluculuk yapan Türkiye'nin ABD'ye sunduğu önerinin reddedildiği yönünde çıkan haberlerin hatırlatılması üzerine Davutoğlu, bu haberlerin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Türkiye'nin bizzat sunduğu öneri olmadığına işaret eden Davutoğlu, taraflar arasında net somut öneriler değil, istişareler yapıldığını kaydetti. ABD'li yetkililerle gerçekleştirdiği görüşmede, ABD'li yetkililerden iyi niyet gördüğünü kaydeden Davutoğlu, aynı açık görüşün İran tarafında da olduğunu söyledi. Türkiye'nin arabuluculuk çabalarının küresel ve bölge barışı için olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Biz prestij peşinde değiliz" dedi.
Davutoğlu, konuya ilişkin gerek olması durumunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama ile bir telefon görüşmesi yapabileceği bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile