Davutoğlu; Konsey'in aldığı karar Irak halkına hayırlı olsun

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Irak'ın geleceği ve istikrarı adına son derece önemli üç kararın aldığ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde Irak'ın geleceği ve istikrarı adına son derece önemli üç kararın aldığını söyledi. Alınan kararlar ile Irak'ın uluslar arası topluma tekrar etkin şekilde geri döndüğünü belirten Davutoğlu, Irak üzerindeki bir takım özel müeyyidelerin alınan kararlarla kalktığını söyledi.

Irak'ın normalleşmesinin Türkiye'nin en öncelikli dış politikalarından birisi olduğunu kaydeden Davutoğlu şöyle konuştu; ''Normalleşme iki yollu olur. Birincisi iç siyasetin normalleşmesidir. Irak, içeride bir normalleşme sürecine girdi. Dışarıdan normalleşmenin işareti de herhangi bir uluslar arası müeyyidenin ya da sınırlamanın ülke üzerinde olmaması gerek. Bu konuda da bugün Konsey'in almış olduğu karar çok önemliydi.''

Irak'ın hem ülke içinde hem de uluslara arasında normalleşmesini arzu ettiklerini yineleyen Bakan, bunun Türkiye'nin ve bölge için çok büyük önem arz ettiğini aktardı. Bakan, ''Bu çerçevede Konsey'de bugün alınan kararlar son derece önem arz etmektedir. Bu vesile ile kardeş Irak halkına alınan kararın hayırlı olmasını diliyorum'' şeklinde konuştu.

New York'ta Bakan Davutoğlu, BM Genel Sekreteri Ki-moon ile görüşmesi ve Güvenlik Konseyi'ndeki Irak zirvesine katılmasının dışında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Irak ile Bosna Hersek Dışişleri Bakanlarıyla da ikili görüşmeler yaptı. Bahreyn ve Yunanistan BM Daimi temsilciliklerinin verdiği resepsiyona da katılan Davutoğlu, New York'ta son olarak Türk gazetecilerle bir araya geldi.

İkili temasları hakkında bilgi veren Bakan, Genel Sekreter ile Sudan'ı kapsamlı şekilde ele aldıklarını aktardı. Ayrıca Bakan, Genel Sekreter Ki-moon'a insani yardım için yola çıkan Mavi Marmara gemisine yapılan baskını araştırmak için kurulan panelin çalışmasının daha aktif olması gerektiği yönünde Türk tarafının isteğini dile getirdiğini kaydetti.

Joe Biden ile görüşmesinde Irak, İran ve Ortadoğu barış görüşmelerinin ele alındığını aktaran Davutoğlu, Biden'ın Türkiye'nin Irak'ın normalleşmesi için yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür ettiğini kaydetti.

Türkiye'ye hareketinden önce 24 saatten az kaldığı New York gazeteciler ile biraraya gelen Dışişleri Bakanı, temasları hakkında bilgi verdi. Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne iki yıldır üye olduğu ve bu ayın sonunda da üyelik süresinin dolacağını anımsatan Bakan, bu süre zarfında Ankara'nın uluslar arası camiaya yaptığı katkılardan söz etti. Konsey'e Türkiye'nin iki defa başkanlık ettiğine dikkat çeken Bakan Davutoğlu, ''Bu son iki yıl Türkiye'nin uluslar arası düzeyde üstlendiği en üst düzey görev ve en iyi şekilde yerine getirdiği bir dönem oldu'' dedi. Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'ne iz bırakan bir üyelik süresi geçirdiğini savunan Bakan Davutoğlu, konseyin iki dönem başkanlığını yaptıkları dönemde iki defa dışişleri bir kez de cumhurbaşkanları düzeyinde zirve toplantıları yaptığına işaret etti.

TÜRKİYE'NİN ULUSLAR ARASI CAMİAYA KATKILARI DEVAM EDECEK

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un Türkiye'nin Konsey'e üyelik sürecinde küresel barışa yaptığı katkıdan dolayı kendisine teşekkür ettiğine işaret eden Bakan Davutoğlu, Güvenlik Konseyi üyeliğinin dolmasının ardından Türkiye'nin yine uluslar arası camiaya olumlu katkılarının devam edeceğini kaydetti. Davutoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü; ''Bildiğiniz üzere Medeniyetler İttifakı projesi büyük bir ivme kazanmıştır. Bu projeyi sürdüreceğiz. Fillandiya ile ayrıca Arabuluculuk İnsiyatifi Girişimi geliştirdik. Bu Arabuluculuk İnsiyatifi Girişimi çerçevesinde şubat ayında bir genel kurul çalışması çabamız devam etmekte. Mayıs ayında En Az Gelişmiş Ülkeler zirvesine Türkiye ev sahipliği yapacak. BM'e üye 192 ülke davet edilecek ve bu BM Genel Kurul'undan sonra en fazla liderin katılacağı zirve olacak.''

BM Nüfus Örgütünün bölgesel bürosunun İstanbul'a alındığına işaret eden Bakan Davutoğlu, ''Sayın Genel Sekreter ile dün görüşmemde BM'de arabuluculuk, barış koruma, nüfus gibi birçok alanlardaki kurumlarının bölgesel ya da genel merkezlerinin İstanbul'da olması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İstanbul'u uluslar arası barış çalışmalarının bir merkezi haline getirmeye çalışıyoruz'' dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile