Kırgız ve Özbek etnik kavganın bir daha yaşanmamasını dileyen Davutoğlu, "Fitne, nifak ve fesat ayrılık aramıza girmesin, birliğimiz beraberliğimizi koruyalım." şeklinde konuştu. Davutoğlu, "Milletler arası barışın sağlanmasında aksakallara büyük görev düşüyor. Bu toplantılar boşuna yapılmıyor. Herkes kendi çevresine döndüğü zaman özellikle gençlere nasihat vermeli. Barış için, beraberlik için, çaba gösterilmesi gerekiyor." dedi. "Bugünlerden sağlanan barış, çocukların aydın geleceğidir." diyen Davutoğlu, yaşanan olaylara Özbekistan'ın da sağduyulu yaklaştığını anımsatarak, "Cumhurbaşkanı İslam Kerimov sorumlu bir şekilde hareket etti ve olayın büyümesine izin vermedi. Bunun dışında diğer komşu ülkeler de olayı uzaktan seyretmemelidir." diye konuştu.
Davutoğlu, Avrupa Konseyi'nde, Avrupa Birligi'nde, CİCA'da ve AGİT gibi uluslararası kurumlarda Kırgızistan'ı savunacaklarını belirterek, ülkenin ayağa kalkınması ve güçlü devlet olması için Türkiye'nin her zaman yanında olacağını vurguladı.
"KIRGIZ HALKI SANDIĞA GİTMELİ"
Bakan Davutoğlu, "Siyasi istikrar olmazsa milli beraberlik tehlikeye düşer." diyerek Kırgızistan'da 10 Ekim'de yapılacak genel seçimlerin neticelerine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti. Davutoğlu, "Seçim, parlamenter sistemi ayakta tutabilmek için büyük bir gün. Sandıklara gitmeliyiz, oyları kullanmalıyız, tercihleri olumsuz anlamamak için oy kullanmalıyız." dedi.
Bakan Davutoğlu ülke için yapılacak en önemli unsurların üçüncüsünün ise ekonomik kalkınma olduğunu işaret etti. İstikrar ve toplumsal barış olmadıkça ekonomik kalkınmadan söz edilemeyeceğini anlatan Davutoğlu, "Türkiye olarak Kırgızistan'ın ekonomik kalkınması için her türlü desteği vermeye hazırız. Türk işadamlarının bu topraklarda yatırım yapmalarını isteyeceğiz. Ekonomik kalkınmanın yanı sıra eğitime de önem verilmesi gerekiyor. Türkiye devleti ve bunun yanında özel girişimciler tarafından yürütülen eğitim faaliyetlerini de arttırmaya hazırız." diye konuştu.
Ahmet Davutoğlu Türkiye'ye hizmet etmekle Kırgızistan'a hizmet etmenin kendisi için aynı olduğunu belirterek, "Sizler burada huzurlu iseniz bizler de huzurluyuz. Bizim atalarımız Tanrı Dağları'ından Anadolu'da Toros Dagları'na göç etiler. Bizim için iki ülke arasında hiç bir fark yok. Bu topraklar Ergenekon'un, Manas Destanı'nın yaşandığı yerlerdir. Kırgızistan'ı yeniden ayağa kaldırmak için hepimiz omuz omuza vererek hizmet etmek, hepimizin görevidir. Türkiye olarak 21 milyon dolarlık yardım paketini hazırladık. Bu ülke için daha çok ne gerekiyorsa onu yapmaya hazırız. Bizim başka hiçbir menfaatimiz yok." şeklinde konuştu.
KIRGIZ LİDER, DAVUTOĞLU'NUN YOĞUN PROGRAMINA RAĞMEN KIRGIZİSTAN'A GELMESİNİ 'KAHRAMANCA HAREKET' DİYE NİTELENDİRDİ
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Roza Otunbayeva, diyalog konferansının Türkiye'nin girişimleriyle gerçekleştirildiğini belirterek, Davuroğlu'nun yoğun dış programına rağmen Kırgızistan'a kadar gelmesini 'kahramanca' hareket olarak nitelendirdi. BM toplantısı çerçevesinde ABD'den sonra Kırgızistan'a gelen ve seminerin düzenlendiği Isıkgöl eyaletine karayoluyla ulaşan, buradan da Suriye'nin yolunu tutacak olan Bakan Davutoğlu'nun yoğun dış politika temposunu tebrik eden Cumhurbaşkanı Otunbayeva "İşte bu kahramanca bir harekettir." ifadesini kullandı. Otunbayeva Türkiye hükümetini övgüyle bahsederek, 'Parlamenter sistemini örnek alıyoruz. AK Parti hükümeti de bu alanda çok başarılı." dedi.
"KANLI OLAYLARI MİLLİYETÇİLİĞE BAĞLAMAK YANLIŞ"
Farklı inançlara mensup din adamları, sivil toplum örgütÜ temsilcileri, milletvekilleri ve Özbek toplum temsilcilerinin de iştirak ettiği toplantıda barış çağrısı yapıldı. Zor bir dönemden geçtiklerini belirten Cumhurbaşkanı Otunbayeva, "Öncellikle barışın temelini yeniden atmalıyız. Bu konuda sizler de bana yardımcı olun, çünkü ben tüm Kırgızistanlı vatandaşların cumhurbaşkanıyım." dedi.
Ülkenin güneyinde yaşanan kanlı olayları milliyetçiliğe bağlamanın yanlış olacağını belirten Kırgız lider, küçük bir grubun çıkarlarının neden olduğu olaylara hazırlıksız yakalandıklarını kabul etti. Olaylardan ülke için büyük bir ders çıkarıldığını belirten Otunbayeva, kolluk kuvvetleri ve diğer önemli kurumların bu bölgeye ağırlık vererek çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Güvenlik açısından AGİT polis gücünün bu ülkeye girmesine karşı olmadığını belirten Otunbayeva, 'Emniyet bakımından eksiklerimizi tamamlamak istiyoruz. Polisiye tecrübeleri de artırarak, sayı ve güç bakımından etkinliğimizi artırmayı hedefliyoruz." diye konuştu.
ISIKGÖL'DE 'BARIŞ BAHÇESİ'
Uzlaşma ve hoşgörünün ön plana çıktığı konferans sırasında Cumhurbaşkanı Otunbayeva ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu , Isık Köl dinlenme tesisleri bahçesine çam ağaçlarını dikti. Ellerine kazma kürek alan ikili çam ağacına toprak atarken barış, huzur ve beraberlik dileklerinde bulundu. Davutoğlu her toprak atışında "Bu Kırgızistan için, bu Özbek halkı için bu diğer millet için..." dedi. Dikilen çam ağacının bulunduğu yere 'Barış Bahçesi' olarak adlandırıldığını belirten ikili, hayırlı olmasını diledi. Ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, "Barışa büyük önem veriyoruz. Allah bir daha kötü günlerini yaşatmasın. dikilen çam ağaçları gibi tüm kardeş milletler omuz omuza, yan yana yaşasınlar." diye konuştu.