Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, bakanlıktaki dinleme olayıyla ilgili olarak, "Kim Türkiye'nin itibarıyla oynamaya kalkarsa hak ettiği cevabı alır. Hiçbir şekilde bunu tolere etmeyiz. Bu dinleme faaliyeti ortaya çıktıktan sonra bunu meşru göstermeye çalışanlar ve bu faaliyet üzerinden itibarsızlaştırma çabasını sürdürenler de o faaliyete ortaklık etmiş sayılır" dedi.
Zaman muhabiri Yanatma'nın "Dinlemelerin failini sosyal medyada mı arıyorsunuz?" sorusunu sormasının ardından Davutoğlu, muhabirin sözünü keserek, "Daha kaç soru soracaksınız Servet Bey? 10'a kadar çıkacak mı?" diye çıkıştı.
Zaman muhabirinin sorduğu soruları yanıtlamayan Ahmet Davutoğlu, "Bu soruların cevaplarını daha önce verdim, daha fazla konuşmayacağım" ifadeleriyle toplantıyı noktaladı.
Ankara'dan ayrılmadan önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, bakanlıktaki dinleme olayının çok ağır bir suç olduğunu ve faillerin bulunması için yoğun çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti. Benzer olayların yaşanmaması için güvenlik birimleriyle gerekli çalışmaların yürütüldüğünü belirten Davutoğlu, şu an başka bir dinleme olayına ilişkin elinde bilgi bulunmadığını söyledi.
"Mektuplar otantik"
Bazı çevrelerin seçimlere üç gün kala bu dinlemeler üzerinden manipülasyon yapmaya kalktığını dile getiren Davutoğlu, ABD'deki yabancı ülke temsilcilerine dağıtılan ve Türkiye'nin şikayet edildiği mektuplara konusunda ise şunları söyledi:
"O mektuplar otantiktir. Sürekli bu konunun gündemde tutulması ise art niyetlidir. 'Doksan yıllık Türk demokrasisi tehdit altında demek' ne demektir? Bu okullara geçmişte ne kadar destek verdiğimizi cümle alem bilir. Eğer bu okullar üzerinden başka faaliyetler kamufle edilmeye çalışılırsa Türkiye elbette kendi çıkarlarını koruma noktasında kararlıdır. Sanki Türkiye'nin işi gücü yok, Filistin'i bıraktık, Kıbrıs'ı bıraktık, Suriye'yi bıraktık, işimiz gücümüz bu okullarmış gibi bu konuyu gündemde tutmanın anlamı yok. Bu, basın etiği açısından da sosyal huzur açısından da doğru değil."
"Anlaşılan bazı gazeteciler..."
Davutoğlu, yurt dışındaki Türk okullarının kapatılması ve Türkçe olimpiyatlarına katılınmaması yönünde Dışişleri Bakanlığı personeline bir talimat verilip verilmediğinin sorulması üzerine ise şunları kaydetti:
"Anlaşılan bazı gazeteciler verdiğimiz talimatları bizden çok biliyor. Bu kadar gayri ciddi gazetecilik olmaz. Bu okullara geçmişte ne kadar destek verdiğimizi cümle alem bilir. Eğer bu okullar üzerinden başka faaliyetler kamufle edilmeye çalışılırsa o zaman Türkiye'nin çıkarı ve itibarını korumak bizim görevimizdir."
Ermeni tasarısı
24 Nisan öncesinde ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'ne sunulan Ermeni iddialarına yönelik tasarı konusunda bir endişelerinin olup olmadığı sorulan Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir telefon görüşmesi yaptığını ve bu konuyu da ele aldıklarını belirtti.
Her sene 24 Nisan öncesinde yurt dışında Türkiye aleyhine çalışmaların hızlandığını anımsatan Davutoğlu, Türkiye'yi rahatsız edecek girişimler karşısında tedbir alındığını belirtti. Davutoğlu, tasarıya ilişkin olarak, "Ümit ederiz kimseyi rahatsız etmeyecek süreç yaşanır. Bu konuda bizi rahatsız edecek bir tutum göstermeyecekleri ümidini taşıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
İsrail ile görüşmeler
Davutoğlu, İsrail'le devam eden müzakere sürecinde son aylarda ciddi aşama kaydedildiğini ve son günlerde de bu konuda temaslar olduğunu bildirdi. Tazminat görüşmelerinin kesin çözüme ulaşmasını ümit ettiğini dile getiren Davutoğlu, "Buna paralel olarak Filistin'e yardımları da ele alıyoruz, olumlu gelişmeler var" dedi.
Davutoğlu, Japonya'nın ardından Meksika, Dominik Cumhuriyeti ve Haiti'ye geçerek temaslarda bulunacak. İlk kez Türkiye'den bir dışişleri bakanı Dominik Cumhuriyeti ve Haiti'yi ziyaret edecek.
Davutoğlu'ndan muhabire fırça
Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin kurucu üyeleri arasında yer aldığı Nükleer Yayılmanın Önlenmesi ve Silahsızlanma Girişimi'nin (NPDI) Sekizinci Bakanlar Toplantısına katılmak üzere Japonya'ya gitti.