Davutoğlu: Ortadoğu’da Yaşanılanlardan İbret Alınmalı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ortadoğu’da son zamanlarda devlet başkanlarının akıbetini kastederek, ülke yönetiminde ibret alınması gereken hususun uzun süre görev yapmak olmadığını güzel miras bırakmak olduğunu belirtti.



Mısır Dışişleri Bakanı Mohamed Kamel Amre`niyi kabul eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi. Suriye temasıyla ilgili konuşan Davutoğlu, “Bizim dış politikamızda özellikle de Ortadoğu’da Türk perspektifimiz var. Bu perspektif diğer ülkelerden ayrı bir perspektiftir. Biz 2005 yılında birçok ülke Suriye ile olan ilişkilerinde farklı yol izlemeye başlamışken biz, Suriye ile sıcak ilişkiler kurduk.” dedi.


Suriye gezisi sonrası ABD adına mesaj iletildiğine dair söylentilere de değinen Davutoğlu, “Uluslar arası ülkeler böyle konularda kendi görüşlerini bildirirler. ABD’de kendi görüşlerini bildirdi. Tabii ki bizim sadece ABD ile görüşmelerimiz olmadı. Ürdün Dışişleri Bakanı, Almanya Dışişleri Bakanı ve ABD Dışişleri Bakanıyla telefonda görüşmelerim oldu. Buna benzer görüşmeler yine olacak. Biz herkesle istişare ettik, etmeye de devam edeceğiz. Türkiye’nin açık ve net bir dış politikası bulunmaktadır.” diye konuştu.


Beşar Esad ile yaptığı görüşmenin çok detayına giremeyeceğini aktaran Davutoğlu, “Esad ile yaptığım görüşmeyle ilgili açıklamalarım bu kadar. Dışarıya yapmam gerekenler kadar yaptım, daha fazlası görüşmenin mahremiyetidir.” ifadesini kullandı.


Hüsnü Mübarek’in kafes içerisinde yargılandığını, bu ve buna benzer durumları Beşar Esad’a iletip iletmediğinin sorulması üzerine Davutoğlu, “Hüsnü Mübarek’in yargılanması Mısır’ın iç sorunudur. Umuyorum ki en adil biçimde yargılanacaktır. Ancak ibret alınması gereken husus devlet yönetiminde, siyasette uzun süre kalmak değil, güzel miraslar bırakmaktır. Ama hepimiz halktan gücünü almış devlet adamlarıyız. Hem Allah huzurunda hem de halk huzurunda doğru olmalıyız.” şeklinde konuştu.


Kendilerinin de bu konuya son derece önem verdiğini söyleyen Mısır Dışişleri Bakanı Mohamed Kamel Amre ise, “Suriye ile köklü ilişkilerimiz var. Deneyimimiz ile söylüyorum ki silahlı müdahale ile çözüm olmaz. Demokratik yollardan reformların yolu açılarak bir yol izlenmelidir.” ifadelerini kullandı.


`Büyükelçiliğiniz geri çağrılacak mı?` sorusu üzerine de Amre, dün bir bildiri yayınladıklarını, diyalog masasına oturulması gerektiğini ve derhal şiddetin sona erdirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Amre, önümüzdeki günlerin bu konuda daha belirleyici olacağını vurguladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile