Davutoğlu, Nepal‘in başkenti Katmandu‘da gazetecilere yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte iki gündür İran‘da olduğunu ve bu sabah Nepal‘e geldiğini söyledi.
İran‘da dörtlü ve ikili çeşitli temaslarda bulunduğunu anlatan Davutoğlu, İran tarafının Türkiye‘nin İstanbul toplantısındaki evsahipliğinden ve oynadığı rolden memnuniyetlerini ifade ettiğini vurguladı.
Davutoğlu, bundan sonra atılacak adımlar için İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili ile 2 saati aşkın bir toplantı yaptıklarını kaydederek, "İran tarafında bu görüşmeleri sürdürme yönünde güçlü bir irade var. Bu iradeyi biz olumlu bir unsur olarak değerlendiriyoruz. Önümüzdeki günlerde (AB Yüksek Temsilcisi Catherine) Ashton‘la da görüştükten sonra bu çerçevede atılacak adımları birlikte koordine edeceğiz" diye konuştu.
-BM EN AZ GELİŞMİŞ ÜLKELER ZİRVESİ-
Türkiye‘nin Mayıs ayında BM En Az Gelişmiş Ülkeler Zirvesi‘ne ev sahipliği yapacağını hatırlatan Davutoğlu, bu zirvenin BM Genel Kurulu‘ndan sonra, uluslararası toplum arasında en geniş katılımlı zirve olduğunu söyledi.
Davutoğlu, Türkiye‘nin bu zirvenin kapsamlı bir şekilde yapılmasını önemsediğini belirterek, zirvenin, ekonomik açıdan adaletsiz bir şekilde geri kalmış ülkelere sahip çıkılması açısından Türkiye‘nin üstlendiği çok önemli bir vazife olarak görüldüğünü ve başarılı bir şekilde yapılmasına önem verildiğini vurguladı.
Gelecek 10 yılda En Az Gelişmiş Ülkelerle ilgili bütün toplantıların koordinatörlüğünü BM‘de Türkiye‘nin üsteleneceğine dikkati çeken Davutoğlu, "Uluslararası siyaset ve uluslararası ekonomi büyük bir dönüşüm geçiriyor. Bu 10 yıl içinde uluslararası ekonomideki adaletsizliğin giderilmesi ve en az gelişmiş ülkelerin mesafe almalarının sorumluluğu BM adına Türkiye‘nin omuzlarında olacak" dedi.
Nepal‘e En Az Gelişmiş 49 ülkenin yer aldığı grubun başkanı olduğu için geldiğini ifade eden Davutoğlu, bu vesileyle yarın Nepal Cumhurbaşkanı ve Nepal Başbakanı ile görüşmelerde bulunacağını belirtti.
Davutoğlu, Nepal‘le 1963 yılında diplomatik ilişki kurulduğunu, ama doğrudan hiçbir temasın olmadığını söyleyerek, "Bu ziyaret Türkiye Cumhuriyeti‘nin Nepal‘le ilk teması olmuş oluyor. Bu iki hedefi birlikte gerçekleştirmek üzere Nepal‘e geldik" dedi.
-TUNUS ZİYARETİ-
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Avrupa Konseyi Dönem Başkanı olarak, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile birlikte pazartesi günü Tunus‘a gideceklerini söyledi.
Bu konudaki çalışmalara iki hafta önce başladıklarını kaydeden Davutoğlu, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile bu konuda mutabık kaldıklarını belirterek, "Bugün Avrupa Konseyi Delegeler Komitesi‘nde bir toplantı yapıldı ve bu konuda yapılacak girişim için olumlu karar çıktı. Dolayısıyla bu çerçevede inşallah pazartesi günü Avrupa Konseyi Dönem Başkanı sıfatıyla, Genel Sekreterle birlikte Tunus‘a giderek hem Tunus‘taki geçici yönetimle hem de ilgili taraflarla görüşmeler yapmayı planlıyoruz" dedi.
Tunus‘taki geçiş sürecinin, Avrupa Konseyi değerlerinin de öngördüğü şeffaflık ve açıklıkta olması için çalışacaklarını anlatan Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti olarak da neler yapılabileceğini orada ayrıca değerlendireceklerini söyledi.
Tunus‘un Venedik Komsiyonu‘na üye bir ülke olduğunu hatırlatan Davutoğlu, dolayısıyla Avrupa Konseyi‘nin Tunus konusunda atabileceği çok önemli adımlar bulunduğunu belirterek, "Bu Avrupa Konseyi açısından da çok önemli. Çünkü bizim dönem başkanlığımızda aldığımız stratejik kararlardan birisi, Avrupa Konseyi‘nin uluslararası alandaki etkinliğini artırmak üzere komşu bölgelerdeki faaliyetlerine etkinlik kazandırmak" diye konuştu.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu‘nun Tunus‘la ilgili benzer bir çalışma yapabileceğini de vurgulayan Davutoğlu, "Böylece biz Tunuslu kardeşlerimizin bu kritik günlerinde yanlarında olacağız ve atılacak adımları da birlikte planlayacağız" dedi.
-MISIR‘DA YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI-
Davutoğlu: Sorumluluk Türkiye‘nin Omzunda
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, uluslararası siyaset ve ekonominin büyük bir dönüşüm geçirdiğini belirterek, "Bu 10 yıl içinde uluslararası ekonomideki adaletsizliğin giderilmesi ve en az gelişmiş ülkelerin mesafe almalarının sorumluluğu BM a