Davutoğlu-sovndal Ortak Basın Toplantısı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Kimyasal silahların tasfiyesi hepimizin desteğini almıştır ama onların dışında silahlarla öldürülen insanların acısını anlamadan, o silahlardan kaçarak ülkelerimize gelen mültecilerin acısını paylaşmadan hiç kimse sorumluluk yerine getirdiği kanaatini taşımamalıdır" dedi.


Davutoğlu, Danimarkalı mevkidaşı Villy Sovndal ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Sovndal ile son yıllarda iki ülke arasında hızla gelişen ilişkileri artırmak için neler yapılabileceğini ve teröre karşı işbirliği konusunda birlikte gösterilen çabaları konuştuklarını söyleyen Davutoğlu, Sovndal'ın demokratikleşme paketine son derece olumlu yaklaştığını ifade etti.

Davutoğlu, Türkiye'nin 10 yıldır takip ettiği politikaların, vatandaşların uluslararası standartların üzerinde bir duruma gelmesini amaçladığını, bu tutumu devam ettirmeye kararlı olduklarını söyledi.

Danimarka'nın, son yıllarda artan bir hızla Avrupa Birliği'nde Türkiye'nin sözcüleri arasında olduğunu belirten Davutoğlu, "Son dönemde AB ilişkilerimizde yaşanan tıkanmayı açmak için Danimarka'nın katkılarını bekliyoruz. Danimarka'nın şimdiye kadar sürdürdüğü pozitif tutumu önümüzdeki dönemde devam ettireceğine dair inancımız açıktır" şeklinde konuştu.

Ankara'yı ziyaret eden her mevkidaşına, "Suriye sorununu daha iyi anlamak ve bu sorunun insani boyutunu görmek istiyorsanız bir de mülteci kamplarını ziyaret edin" dediğini söyleyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Sayın bakan buradan Islahiye'deki kampa geçecek ve eminim orada gördüğü insanlık dramı konusunda dünyayı uyaracak, atılması gereken adımlar noktasında çağrıda bulunacaktır.

Son günlerde üzerinde sık sık durduğumuz gibi, Suriyelilerin dramını gözardı eden hiçbir girişim nihai kertede barış getirmez. Kimyasal silahların tasfiyesi hepimizin desteğini almıştır ama onların dışında silahlarla öldürülen insanların acısını anlamadan, o silahlardan kaçarak ülkelerimize gelen mültecilerin acısını paylaşmadan hiç kimse sorumluluk yerine getirdiği kanaatini taşımamalıdır. Mesele bu mültecilerin bir gün huzur içinde evlerine dönebileceği ortamın yaratılmasıdır. Onun için farkındalık çok önemli. Sayın bakana bu ziyareti gerçekleştirdiği için teşekkür ediyorum. Ümit ederim ki Suriye krizi uluslararası çabalarla en kısa zamanda çözülür ve bizim büyük bir onurla misafir ettiğimiz Suriyeli kardeşlerimizin evlerine dönme imkanları oluşur."

Danimarka'nın, başta Mısır olmak üzere, Ortadoğu'daki demokratikleşme çabalarına verdiği destek için de teşekkür eden Davutoğlu, Mısır'daki gelişmelere ilişkin duyduğu kaygı bağlamında Türkiye'ye en yakın tutum sergileyen ülkelerden birinin Danimarka olduğunun altını çizdi. Davutoğlu, "Biz Ortadoğu'daki bütün halkların Avrupa'da olduğu gibi en üst demokratik standartları hak ettiğine inanıyoruz ve ümit ederiz ki Ortadoğu'da da serbest ve şeffaf seçimlerin, insan hak ve özgürlüklerinin bütün kapsamıyla uygulandığı ve Ortadoğu ile Avrupa arasında gerçek bir kültürel köprünün oluştuğu günleri hep beraber görürüz" ifadelerini kullandı.

- "Türkiye'nin büyük bir yük aldığını biliyoruz ve bunu takdir ediyoruz"

Danimarka Dışişleri Bakanı Villy Sovndal da Türkiye ile birçok ortak gündemleri olduğunu belirtti.

Danimarka'da 60 bin Türk vatandaşının yaşadığını ifade eden konuk dışişleri bakanı, çok sayıda Danimarka vatandaşının da tatil için her yıl Türkiye'ye geldiğini hatırlattı.

Suriye'deki gelişmelere de değinen Sovndal, 2,5 yıldır çok sayıda kişinin öldüğüne, evlerini terk ettiğine ve ülke içinde de pek çok insanın mülteci konumuna düştüğüne tanık olduklarını söyledi.

Sovndal, "Bu konuda Türkiye'nin büyük bir yük aldığını biliyoruz ve bunu takdir ediyoruz" dedi.

Danimarka'nın mülteciler konusunda hem Türkiye hem de diğer komşu ülkelere destek verdiğini de belirten Sovndal, sorunun siyasi şekilde çözüme kavuşturulmasını ümit ettiklerini belirtti.

Konuya ilişkin tüm insani yardım kuruluşlarının Suriye'ye erişiminin önemini de vurgulayan Sovndal, Suriye rejiminin yüzbinlerce insanın ölümünden sorumlu olduğunu belirterek, ılımlı muhalefeti desteklediklerinin de altını çizdi.

Türkiye'nin son dönemde gösterdiği ilerlemelere de dikkati çeken konuk bakan, Türkiye'nin gösterdiği ekonomik performansın yanı sıra reform programında da oldukça ilerlediğini ifade etti.

Türkiye'yi bu konuda cesur olmaya davet eden Sovndal, ifade özgürlüğü ve azınlık hakları gibi konuların önemine işaret etti. Sovndal, "Bizim burada dışarıdan yapabileceğimiz şey, aynı gündemi zorlamak olabilir. Bloke edilen daha fazla sayıda faslın açılmasını istiyoruz. 22. fasıl şu anda gündemde. 23. ve 24. fasılların da açılmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.

Kıbrıs konusunun da görüşmede gündeme geldiğini kaydeden Villy Sovndal, "Tango yapmak için iki kişi gerekir, bir taraf bunu tek başına yapamaz. Ancak bu soruna bir şekilde çözüm bulunabilirse Türkiye'nin AB'ye yaklaşmak için daha büyük adımlar atmasını engelleyecek nedenler bulmanın da zorlaşacağına inanıyorum. Türkiye'nin adım atmamasının nedeni bu değil ancak bunun attığınız adımlar üzerinde yan etkisi oluyor" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile