Davutoğlu: 'suriye'nin Toprak Bütünlüğünü Tehlikeye Atacak Gelişmelere Göz Yumulamaz'

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehlikeye atacak gelişmelere göz yumulamayacağını söyledi.

Azerbaycan'ın Gebele şehrindeki Türk Konseyi Zirve toplantısında konuşan Davutoğlu ayrıca, Rusya ve ABD'nin öncülüğündeki 2. Cenevre Konferansı girişiminin başarıyla sonuçlanmasını diledikleri "ancak bu toplantının başarılı olabilmesi için bu egzersizin rejime meşruiyet kazandıracak şekilde yürütülmemesinin önem taşıdığını" kaydetti.

"SON SALDIRILAR MÜLTECİ AKININI HIZLANDIRDI"
Davutoğlu, "Suriye'deki durum her geçen gün daha vahim bir hal almaktadır. Uluslararası toplumun hareketsizliğinden istifade eden rejim Kuseyr ve Humus'ta yaptığı saldırılar sonrasında baskısını artırmakta ve Suriye'deki şehirleri yoğun bir hava bombardımana tabi tutmaktadır. Bu baskılar insani durumu daha da kötüleştirmiş ve mülteci akınını hızlandırmıştır" dedi.

"MÜLTECİLER İÇİN YAPTIĞIMIZ HARCAMALAR 1.5 MİLYAR DOLARI BULDU"
Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti:
"Şu ana kadar 100 bin kişi ölmüş, 2 milyonu aşkın kişi yurtdışında mülteci durumuna düşmüş, 5 milyona yakın kişi de Suriye içinde evinden, yerinden yurdundan edilmiştir. Türkiye'de de,500 bine yakın Suriyeli kardeşimizi ağırlamaktayız. Bu kardeşlerimize her türlü imkanı sağlamaya çalışıyoruz. Bu çerçevede yaptığımız toplam harcamalar 1,5 milyar doları bulmuştur. Bu bizim için tarihi bir görev niteliğindedir ve insani katkılarımızı sürdürmeye devam edeceğiz."

"SURİYE'NİN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ TEHLİKEYE ATACAK GELİŞMELERE GÖZ YUMULAMAZ"
"Diğer taraftan birçok ülke ile birlikte ABD tarafından da teyit edildiği gibi rejimin sivil halka karşı kimyasal silah kullandığı artık kabul edilir bir gerçektir. Kimyasal silah kullanımı bir insanlık suçudur ve kabul edilemez niteliktedir. Uluslararası toplum bu durum karşısında ortak bir tavır sergilemelidir. BM'nin bu konuda son dönemde attığı adımları memnuniyetle karşılıyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini tehlikeye atacak gelişmelere göz yummamız düşünülemez."

"MUHALEFET DAHA KAPSAYICI VE TEMSİL KABİLİYETİ YÜKSEK BİR NİTELİK KAZANDI"
"Suriye Ulusal Koalisyonu, üye sayısını iki katına çıkararak ve yeni liderlik kadrosunu belirleyerek daha kapsayıcı ve temsil kabiliyeti daha yüksek bir muhalefet yapısı tesis etmiştir.

Suriye'deki insani trajedinin bir an önce sona ermesi ve Suriye halkının talepleri yönünde bir çözümün hayata geçirilmesi bugün için her zamankinden daha fazla elzemdir. Türkiye bu çabalara her türlü desteği vermeye devam edecektir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile