Dayanıklı Binalar İçin İnşaat Mühendisleri ve Belediye El Ele Verdi

Dayanıklı Binalar İçin İnşaat Mühendisleri ve Belediye El Ele Verdi

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkan Ahmet Ünveren, “İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi olarak; Aydın Belediyesi ile depreme dayanıklı, sağlıklı ve modern yapı üretilmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi Başkanı Ahmet Ünveren, Yönetim Kurulu Üyeleri Gürkan Yenipazarlı, Mutlu Bilgin, Mesut Gülhan, Hilmi Cura ve Bülent Öz, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Şube Başkanı Ahmet Ünveren, “İnsanların güvenli ve sağlıklı yapılarla, sağlıklı bir çevrede yaşama hakkı en temel insan hakları arasındadır ve bu hakkı sağlamak da kamu yönetimlerinin en başta gelen görevidir. Bu görevi yerine getirmek amacıyla, ülkeler çok eski tarihlerden bu yana çeşitli kurallar ve yaptırımlar uygulamışlardır. Ülkemizde 1900 ile 2000 yılları arasında hasar yapıcı nitelikte 150’den fazla deprem yaşanmış; yüz bin insanımız hayatını kaybetmiş, yaklaşık 600 bin bina yıkılmış veya ağır ölçüde hasar görmüştür. Bir doğa olayı olan depremi; denetimden yoksun, sağlıksız, güvenliksiz yapılar ve çarpık kentleşme doğal afete dönüştürmüştür. Ülkemizde depremin şiddeti, derinliği ve benzeri özellikleri ne olursa olsun, mutlaka can ve mal kaybına yol acıyor olması düşündürücüdür ‘Deprem öldürmez, bina öldürür’ tezi, Van depremiyle ne yazık ki bir kez daha kanıtlanmıştır” diye konuştu.

Türkiye’de binaların projelendirme, yapım ve uygulama aşamasındaki sorunların yakın geçmişte yaşanan depremler sonucunda “Depremle birlikte yaşama ve depreme dayanıklı yapı tasarımı bilinci” edinmeyi gerekli hale getirdiğine işaret eden Ünveren, “Ülkemizde, depremle birlikte yaşamayı öğrenmek; tüm yapıları depreme dayanıklı tasarlamak ve inşa etmek demektir. Bunun yanında, deprem kuşağı üzerinde yer alan tüm ülke topraklarının tarihsel süreç içinde etkilendiği ve sürekli etkileneceği gerçeğini unutmamamız gereklidir. Çünkü deprem, ülkemizde kendisini sürekli hatırlatmaktadır. Ülkemizde; mühendislik eğitim sisteminden başlayarak, şehirlerin planlamasına, yönetmeliklere, bina taşıyıcı sistem tasarımına, malzeme seçimine, uygulama ve yapı denetime ve mevcut yapıların taranması ve güçlendirilmesine kadar, pek çok sorun bulunmaktadır. İstatistikler ve yaşanan gerçekler, ülkemizdeki yapı stokunun büyük bir bölümünün orta şiddetteki depremlerde bile yeterli güvenliği sağlayamayacak durumda olduklarına işaret etmektedir. Buna karşın, deprem sonrasında gerekli olan ulaşım, haberleşme, enerji, sağlık ve kamu yapılarının deprem sonrasında da görevlerini sürdürebilmelerini gerektirmektedir. Depremlerde, can kaybına neden olan en büyük sorun, yapıların ağır hasar görmesi veya yıkılması olduğundan, yapılar kurtarılmadan insanlar kurtarılamaz” şeklinde konuştu.

“AYDIN’DA DAYANIKLI BİNALAR YAPILMALI”
Deprem kuşağında bulunan Aydın’da dayanıklı binaların yapılması gerektiğinin altını çizen Ünveren, şunları söyledi: “İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi olarak; Aydın Belediyesi ile depreme dayanıklı, sağlıklı ve modern yapı üretilmesi konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. Belediyemizin şu anda yapmakta olduğu projelerin, kamusal ve toplumsal katkısı göz ardı edilemez. Kentimizde yıllardır beklenen ve ihtiyaç duyulan yeni belediye hizmet binasının tamamlanması, kent meydanı ve otopark düzenleme çalışmaları, şehirlerarası otogar projesinin inşaatına başlanması, balık hali binası ve modern yaşam alanlarının oluşturulması çalışmalarını, kentimize yapılan önemli hizmetler olarak görüyoruz. Ayrıca, meslektaşlarımızın büyük bir kısmı özel sektörde plan proje, şantiye şefliği, yapı denetim ve yapı müteahhitliği konularında çalışmaktadır. Üyelerimizin sorunlarına yaklaşımları ve çözümleri konusundaki yardımlarından dolayı Belediye Başkanımız Sayın Özlem Çeçioğlu’na çok teşekkür ediyoruz. Belediyemiz ile işbirliği içerisinde çalışmalarımız devam edecektir”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile