Dayton’da Uluslararası Ahıska Konferansı Yapıldı

Dayton’da Uluslararası Ahıska Konferansı Yapıldı

1944 yılında Sovyetler Birliği’nden sürgüne maruz kalarak dünyanın dört bir yanına dağılan Ahıska Türkleri, sıkıntılarını gündeme taşımak amacıyla ABD'nin Dayton şehrinde Uluslararası Ahıska Konferansı düzenlendi.

Organizasyonun açış konuşmasını yapan Amerika Ahıska Türk Derneği (AATS) Yönetim Kurulu Baskanı Cumali Habibov, yaşadıkları vatan hasretini anlattı. Habibov, “Sorunlarımızı akademik anlamda her boyutu ile tartışmaya başlamış bulunuyoruz. Bu konferans bütün Ahıskalıların vatanlarına hasretlerini azaltmak amacına katkı sunacaktır.” dedi.

Dayton Üniversitesi adına konuşan Sanat ve Bilim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Paul H. Benson, bu anlamlı güne ev sahipliği yapmış olmaktan dolayı sahsım ve üniversitem adına büyük sevinç duydum. Amerika'da yasayan Ahıskalıların eğitim alanında yasadığı problemlerin cözümüne katkı sağlamaya çalışacaklarını ifade etti.

Amerika Ahıska Türk Derneği (AATS) ile Dayton Üniversitesi’nin ortaklasa düzenlediği konferansa Türkiye, Azerbaycan ve Amerika’dan birçok akademisyen katılarak Ahıska Türkleri ve onların yaşadığı sorunları gündeme taşıdı.
Konferans katılımcılarından Tüm Ahıskalılar Sosyal İktisadi İşbirliği ve Yardımlaşma Derneği (TASİYAD) Başkanı Habibullah Mürsel, “Bizim şuna buna değil, böyle yüksek karakterlerle idealize edilen ufuk insanlara ihtiyacımız var. Önümüzdeki yıllarda, milletimizin hayallerini bu yüksek mefkure insanları gerçekleştireceğinden emin olabilirsiniz.” diye konuştu.

Konferansa katılanlar arasında Ahıska ve Ahıskalıların tüm sorunları ile yakından ilgilenen bir isim olan Yrd. Doç. Dr. Ahmed Niyazov da yer aldı. Aile hayatına vurgu yapan Niyazov, “Ahıskalı Türkler sürgün süresince aşırı şekilde insanlık dışı muameleye maruz kalmış ve gerçek manada haksızlığa uğratılmıştır. Bizler Ahıska Türklerinin ailevi hayatlarını sosyal boyutuyla incelemeli ve bunlara çözüm bulmalıyız.” diye konuştu.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATUB) Genel Koordinatörü Sedyr Eyibov, 1930 senesi sonrasında 400 bine yakın Ahıskalının Türkiye’ye göç ettirildiğini ya da Orta Asya’ya sürüldüğünü belirterek, tüm bu yaşanan zorlukların dünyaya duyurulamadığını vurguladı. İstanbul Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr Arif Yavuz, Ahıskalıların eğitime önem vermesiyle gelecekte önemli yerlerde olabileceklerini söyledi.

Doç. Dr. Deniz Ekinci de Amerika’da yasayan Ahıskalıların yaşadığı sorunların çözümünde Amerika Ahıska Türk Derneği’ne (AATS) büyük görevler düştüğüne dikkat çekti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile