Erzurum'da belediyeye ait akaryakıtı, terör örgütü PKK/KCK mensuplarının ailelerine verdikleri iddiasıyla yargılanan, DBP'li eski Karayazı Belediye Başkanı Mehmet Sait Karabakan'ın da aralarında bulunduğu 38 sanıktan 15'ine, 2 yıl 1 ay ile 7 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezaları verildi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık Karabakan, tutuklu bulunduğu Osmaniye 2 No'lu Kapalı Ceza İnfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Diğer sanıkların gelmediği duruşmada sanık avukatları hazır bulundu.
Cumhuriyet savcısı mahkemeye sunduğu esas hakkındaki mütalaada, sanık Karabakan ile DBP'li eski Karayazı Belediye Başkan Yardımcısı Zeynep Han Bingöl'ün "terör örgütü yöneticiliği" suçlarının sabit olduğunu belirterek, diğer sanıkların da ilgili maddeler uyarınca cezalandırılmasını talep etti.
Karabakan, esas hakkındaki mütalaaya karşı yaptığı savunmada, tutuklu olduğu sürede önemli sağlık problemleri ile karşılaştığını belirtti.
Kalp hastası olduğunu ve sürekli bir tedaviye ihtiyacının bulunduğunu aktaran Karabakan, "Benim ilçedeki 74 muhtarla toplantı yaptığım iddiası asılsızdır. Örgüt üyesi olmak gibi bir suçu işlemedim. İleri derecede kalp yetmezliğim mevcut. Kapakçıkta büyüme ve işlev yetersizliği söz konusu. Sağlık sorunlarım var ve bu nedenle tahliyemi talep ediyorum." dedi.
Sanık avukatları da ciddi sağlık problemleri yaşayan Karabakan ile diğer sanıkların tahliye ve beraatını istedi.
Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Karabakan'ı "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Sağlık sorunları bulunan sanığın hükümle beraber tahliyesini kararlaştıran heyet, yardımcısı Bingöl'e de aynı suçtan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Diğer sanıklardan 13'üne "terör örgütüne yardım ve yataklık yapma" suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezası veren heyet, 23 sanığın da beraatına hükmetti.
- Davanın geçmişi
Erzurum'da, terör örgütü PKK/KCK mensuplarının cenazesine katılıp örgüt adına faaliyet yürüttüğü öne sürülen tutuklu sanık eski Karayazı Belediye Başkanı DBP'li Mehmet Sait Karabakan hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.
Dava daha sonra Karabakan'ın aynı suçtan yargılandığı ve kendisinin yanı sıra 37 kişinin de "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme" ve "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamalarıyla ağırlaştırılmış müebbet ve 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılandıkları başka bir dava ile birleştirilmişti.
Birleştirilen davanın iddianamesinde, Karabakan ve belediye personelinin de yer aldığı diğer sanıkların, terör örgütü PKK/KCK'nın sözde anayasası olarak kabul edilen KCK sözleşmesinde belirtilen adalet, ekonomi, ekoloji, eğitim, yönetim ve kent meclisi komitelerini kurarak, bu komiteler aracılığıyla Kürt kökenli vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile bağlantılarının koparılmasını hedefledikleri yer alıyordu.
Karabakan'ın belediyedeki makam odasında yapılan aramada 1'den 6'ya kadar numaralandırılan akaryakıt takip çizelgesi bulunduğuna da işaret edilen iddianamede, Karabakan ile diğer sanıkların, belediye iş ve hizmetlerinde kullanılmak üzere alınan akaryakıtı terör örgütü PKK/KCK adına göstermiş oldukları eylem ve faaliyetlerinden dolayı tutuklu bulunan örgüt mensuplarının ailelerine dağıttıkları öne sürülüyordu.
İddianamede, sanıkların ayrıca terör örgütü PKK/KCK'nın hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte terör örgütüne lojistik destek sağladıkları ve eleman kazandırdıkları belirtiliyordu.
DBP'li Eski Belediye Başkanına Önce Ceza Sonra Tahliye
Erzurum'da, belediyeye ait akaryakıtı, terör örgütü PKK/KCK mensuplarının ailelerine verdikleri iddiasıyla yargılanan, DBP'li eski Karayazı Belediye Başkanı Karabakan'ın da aralarında yer aldığı 38 sanıktan 15'i, 2 yıl 1 ay ile 7 yıl 6 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı, diğerleri beraat etti Mahkeme heyetince 6 yıl 3 ay hapis cezası verilen Karabakan, sağlık sorunları sebebiyle tahliye edildi.