DDK'nın şok Yazıcıoğlu raporu

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına dair yeni bulgular kafaları karıştırıyor.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına dair yeni bulgular kafaları karıştırıyor.

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin raporunu tamamladı.

OLAY YERİNDE BAŞKA HAVA ARAÇLARI VARDI

Hazırlanan rapordaki en dikkat çekici ayrıntı, helikopterin düşmesi sonrası bölgede alçak irtifada uçtuğu belirlenen çeşitli 'hava araçları'nın varlığı.

Buna göre, Muhsin Yazıcıoğlu ile 5 kişinin hayatına malolan kazadan hemen sonra bölgeye ulaşan bir ya da birkaç helikopterden inen kişi ya da kişiler, olay yerinde henüz ortaya çıkarılamamış eylemler gerçekleştirdikten sonra, düşen helikoptere ait olan ve yer belirlemeye yarayan 'GPS' cihazlarını da alarak yanlarında götürdü.

CEVAP BEKLEYEN SORULAR...


DDK tarafından hazırlanan rapor, nedeni henüz tam olarak netlik kazanmamış olan kaza ile ilgili çok sayıda soruyu da tekrar gündeme getirdi.

Raporda, helikopterin kaza öncesine ilişkin irtifa ve güzergah gibi kaza nedeninin belirlenmesine yardımcı olabilecek ilave uçuş bilgilerini ihtiva eden 'ARGUS 5000 CE' ve 'SKYMAP IIIC GPS' gibi cihazların kaza mahallinden yok olduğu dile getirilerek, bunların çalınmış olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor.

Buna göre, helikopterin tam uçuş rotasının belirlenmesiyle kazanın nedeni aydınlatılabilecekken, bu bilgileri sağlayacak yegane alet olan 'GPS' cihazının ortadan kaybolması, helikopterin düşüşüyle ilgili yeni şüpheler meydana getiriyor.

KANLARINDA YÜKSEK MİKTARDA KARBONMONOKSİT VARDI


Ayrıca, düşen helikopterde bulunan pilot ve yolcuların kanlarında yüksek oranda karbonmonoksit gazına rastlandı. DDK raporunda, bu gazla ilgili olarak Adli Tıp uygulamalarındaki bazı 'düzensizliklere' dikkat çekiliyor. Olayda ölen kişilerin kanındaki bu maddenin neden yüksek oranda olduğuna ilişkin Adli Tıp'tan aydınlatıcı cevaplar bekleniyor. Bunun yanında, pilotun sağlık durumu hakkında tespit edilen bazı yeni bilgiler de 'kazanın muhtemel değişik nedenleri' arasında gösteriliyor.

Karanlık noktalar aydınlatılmayı bekliyor

Devlet Denetleme Kurulu'nun hazırladığı raporda Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili en ilginç ayrıntı ise kaza mahallinde alçaktan uçtuğu düşünülen bazı 'hava araçları'.

"Transponder cihazları açık olmayan veya alçaktan uçtuğu düşünülen bazı hava araçlarının kaza anı ve mahallindeki hareketliliklerinin varlığı ve yukarıda bahsedilen cihazların (GPS cihazları) kaza mahallinden yok olması/çalınması" ifadelerinin yer aldığı rapora göre, Muhsin Yazıcıoğlu'nu taşıyan helikopter düştükten sonra, olay mahallinde çok sayıda 'uçuş' gerçekleşmiş.

Düşen helikoptere ancak 48 saat sonra ulaşıldığı düşünüldüğünde, olay mahalline resmi ekiplerden çok önce ulaştığı anlaşılan esrarengiz 'hava aracı' ya da helikopter(ler) orada ne arıyordu? Rapor, Cumhuriyet savcılıklarının bu hususları soruşturmasını isteyerek, şüphe uyandıran sorulara cevap bulunmasını talep ediyor.

Abdullah Gül: Savcılık gereğini yapacaktır

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Strasbourg'a hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Rapora ilişkin soru üzerine çalışmanın savcılığa gönderileceğini belirten Gül, şunları kaydetti:

"Rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'nun eşi, bir yıl kadar önce beni ziyaret ederek, bu konunun DDK tarafından en detaylı şekilde araştırılmasını rica etti. Ben de DDK'ya talimat verdim. Hem olayın iyice araştırılması hem de Türkiye'de kurulların yeterli olup olmadığını, alınması gereken yeni tedbirler varsa bunların tespitini, kurumlarda noksanlık varsa bunların yeniden donatılması gerektiğini... Bu konuyla ilgili çalışma yapmalarını istedim. 800 sayfaya yakın bir çalışma yapıldı. Şu anda bir mahkeme var, savcı muhakkak ki kararı verecektir. Onlara gönderilir."


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile