Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat Ve Spor Ödülleri, 7. Kez Sahiplerini Buldu

Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat Ve Spor Ödülleri, 7. Kez Sahiplerini Buldu

Ilki 2016 yilinda düzenlenen ve 2022 yilindaki tematik dönüsümle bugünkü geleneksel halini alan Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Spor Ödülleri, bu yil yedinci kez sahiplerini buldu.

Türkiye’den birçok üniversitenin rektörleri basta olmak üzere çok sayida saygin konugun katildigi törende, Bilim kategorisi ödülü, Prof. Dr. Kazim Sahin’e; Kültür kategorisi ödülü, Recai Purutoglu’na; Sanat kategorisi ödülü, Mehmet Tahir Ikiler’e ve Spor kategorisi ödülü, Prof. Dr. Halil Ibrahim Cicioglu’na takdim edildi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonunda düzenlenen ödül töreni, Dede Korkut Bilim, Kültür, Sanat ve Spor Ödüllerinin tarihi ve daha önce bu ödüllerin takdim edildigi sahsiyetlerin tanitimiyla basladi.

Ödüllerin amaci ve kapsaminin da anlatildigi sunumun ardindan töreni baslatmak ve katilimcilari selamlamak üzere kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen, ödül alan davetlilere tek tek tesekkür ederek Dede Korkut’un manevi sahsiyetine atiflar yapan bir konusma gerçeklestirdi. Dede Korkut’un Türk Dünyasina miras biraktigi edebî hazinenin ayni zamanda bir bilim, kültür, sanat ve spor külliyati olduguna dikkat çeken Rektör Türkmen, bu külliyatin gelisimine adanmis kolektif bir emek olan Üniversitemizin, ‘çagin ötesini’ hedefledigini sözlerine ekledi. ‘Çagin ötesi’ kavramiyla yalnizca gelecegi degil, kadim geçmisi de kastettiklerini dile getiren Rektör Türkmen, tüm katilimcilari selamlayarak konusmasini sonlandirdi.

Açilis konusmasinin ardindan geçilen ödül takdiminde, yilin ödül kazanan isimlerini ve ödülün verilme gerekçelerini içeren video özgeçmisler gösterildi. Bu kapsamda; Bilim ödülü, “çagimizin en önemli sürdürülebilir kalkinma sorunlari arasinda yer alan beslenme ve beslenme kaynakli hastaliklar alanindaki çigir açici bilimsel çalismalari/projeleri ve ülkemizde bilim farkindaliginin gelismesine yönelik kurumsal katkilari hasebiyle” Prof. Dr. Kazim Sahin’e; Kültür ödülü, “çiniler diyari olan Bayburt’ta asirlardir sürdürülen ahilik gelenegini örnek kisiliginde yasatmasi ve bir ahi ocagi olan Puruthana’nin kültür mirasini yeni nesillere aktaran emekleri hasebiyle” Recai Purutoglu’na; Sanat ödülü, “Anadolu’daki kadim Türk geleneginin en önemli kültür-sanat miraslari arasinda yer alan Meddahligi, çagdas yorumlarla yasatan sanat yaklasimi ve kültürel degerlerimizi yeni nesillere aktaran temsil performanslari hasebiyle” Mehmet Tahir Ikiler’e ve Spor Ödülü, “güres disiplininin dünyaya bir Türk geleneksel sporu olarak tanitilmasinda sarf ettigi profesyonel emekler ve ülkemiz güres sporunun birikimlerini temsil ettigi Dünya Güres Birligindeki üstün basarilari hasebiyle” Prof. Dr. Halil Ibrahim Cicioglu’na takdim edildi.

Ödül töreni sonunda ödül alanlar ile davetli protokol temsilcileri, günün hatirasi için toplu fotograf çektirdiler. Tören sonrasinda verilen protokol arasinin ardindan, Prof. Dr. Kazim Sahin’in konusmaci oldugu “Bilimde Basarinin Sirlari” baslikli söylesiye geçildi.

Törene, Vali Vekili olarak Vali Yardimcisi Cem Gümrükçü, Bayburt Cumhuriyet Bassavcisi Huzeyfe Yücedag, Rektör Bayburt Üniversitesi Prof. Dr. Mutlu Türkmen, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sitki Bilgin, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Firat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktas, Gümüshane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil Ibrahim Zeybek, Bayburt Emniyet Müdürü Nihat Uzun, Bayburt Jandarma Komutani Topçu Albay Dr. Talha Övet, kurum amirleri, akademisyenler, ögrenciler ve basin mensuplari katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile