Dede Korkut Hikayeleri Türklerde Kadinin Konumunu Ortaya Koyuyor

Dede Korkut Hikayeleri Türklerde Kadinin Konumunu Ortaya Koyuyor

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Senesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabi” adli konferansinda Dede Korkut hikayelerindeki kadinin konum ve önemine degindi.

Prof. Dr. Senesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Arastirmalari Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdigi konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oguzlarin birtakim mücadelelerinin yer aldigini ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oguzlarin kendi aralarinda yaptiklari mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oglu Bogaç Han arasinda geçer. Bir baska mücadele ise Iç Oguz ve Tas Oguz karsilasir” dedi.

Prof. Dr. Senesen, sunlari kaydetti:

“Dede Korkut Hikayelerinde saglam temellere oturtulmus bir sosyal yapiyla karsilasiriz. Eski kültür hayatimizi ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastliyoruz. Hikayelerde toplumun basinda hanlar hani diye gösterilen Begil oglu Emren Hikayesinde padisah olarak ifade edilen Bayindir Han vardir. Bayindir Han’in hikayelerindeki rolü beylere akin izin vermek, divani toplamak, yilda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.”

Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadinin önemli bir yer tuttugunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Senesen, “Kadin bir güzellik sembolü olmanin yaninda sosyal hayat içinde erkegin yaninda onun esi ve ortagi olarak yer alir. Kadin sosyal hayat içinde düsüncesi alinan, es seçiminde özgür, vefa duygusu gelismis, anne, iffet sahibi, saygi duyulan biridir. Bu özelliklerinin yani sira ata biner, kiliç kullanir, ok atar ve erkeklerle yarisir” seklinde konustu.

Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Senesen’e tesekkür belgesi verilirken hatira fotografi çekimi de gerçeklestirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile