Dede Meslegini Sürdürecek Eleman Bulamiyor

Dede Meslegini Sürdürecek Eleman Bulamiyor

Kirsehir’de dede meslegi olan çadirciligi sürdürmeye çalisan esnaf, çalisacak eleman bulamiyor.

Çadircilik yapan Mehmet Gürsel Büyüksaraçoglu, meslegini sürdürecek ve ögretecek kisi bulamiyor. Dedesinden yastikçilik ve çadircilik isini ögrendigini anlatan Büyüksaraçoglu, "Dedem saraç olarak yasadi. Dedemden babama babamdan ise meslek bana geçti. Insanlar evlenirken yastik ve minderle evlenirlerdi. Simdilerde ise mobilya tercih ediliyor. Insanlar, eskiye dönüs yapmaya basladi ve bizler isçi bulmakta zorlaniyoruz. Melegimiz güzel olsa da çalistiracak kisi bulmakta zorlaniyoruz" dedi.

Ahiligin bir yasam biçimi olmasindan kaynakli gelenegin sürdürülmesi gerektigini aktaran Büyüksaraçoglu, "Geçmiste insanlar 6 minder alti somya olmadan evlenemezdi. Insanlar geriye dönüs yapti ve sedirlere eski esyalara yeniden dönüs basladi.

Fiyatlar ve maliyetler artti. Insanlar sedir yaptirmak istese de fiyatlar yükseldi. Sark odasi denilen sedirler 5 -6 bin civarinda seyrediyor" diye konustu.

Fikret Uzun adli vatandas ise, çadirlara eskilere yöneldiklerini fakat fiyatlarin farklilasmasindan yakindiklarini belirtti.

Uzun, "Ahilik Geleneginin sürdürülmesi için mesleklere ilgi duyulmasi kadar insanlarin da mesleki çalismalari yasam biçimi olarak görmesi gerekiyor. Kirsehir’de çadircilik mesleginin sürdürülmesi ve yok olmamasi için yerel yönetimlerin de gelenegin canlandirilmasi çalismalarini desteklemesi gerekiyor" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile