Dede Meslegini Yasatmak Için 50 Yildir Demire Sekil Veriyor

Dede Meslegini Yasatmak Için 50 Yildir Demire Sekil Veriyor

Osmaniye’de dedesinden miras kalan demircilik meslegini sürdürmeye devam eden Ibrahim Dinç, 50 yildir örsün üzerinde demire çekiç sallayarak ot kazmasi, tirmik, odun ve et tahrasi, balta, kazma üretiyor.

64 yasindaki Ibrahim Dinç dedelerinden miras kalan meslege 14 yasinda babasina yardimci olmak için baslayarak adim atti. Demirciligin ailedeki son temsilcisi olan Dinç, gelisen teknolojik imkanlara ve talebin azalmasina ragmen örsün üzerinde hurdadan aldigi demir parçalarina sekil vermeye devam ediyor.

Yaklasik 50 yildir örsün üzerinden demire sekil verdigini belirten Ibrahim Dinç, "Demircilerin Piri Davut aleyhisselam, Davut peygamberden beri demircilik devam edip gelen bir meslek, bu meslek bizim baba, dede meslegi kökten geliyor. 1974 yilinda ilkokuldan çiktim kendi dükkanimi açtigimizda bu meslege basladim ve hala devam ediyorum. Hiç kapatip ara verip baska bir is yapmadim. Meslegimi seviyorum zevkli bir meslek. Bir demire sekil vermek çok zevkli bir sey istedigin sekli verebiliyorsun. Zaman geçtikçe hayat sartlari zorlastikça yok olmaya yüz tutan bir meslek. Yetisen eleman yok biz de mümkün mertebe ömrümüz yettigi kadar bu meslegi ayakta tutmaya çalisacagiz" dedi.

Demircilikle ilgili birçok seyi yaptiklarina deginen Dinç, "Bileme isleri ot kazmasi, tirmik, odun ve et tahrasi, balta, kazma gibi yapabildigimiz çogu seyi yaptik. Her sey fabrikalasinca biraz el emeginin oldugu zaman pahali oldugundan biz de artik bazi seyleri kendimiz yapsak da bazi seyleri hazir bulunduruyoruz" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile