Dededen kalma oyunlarla büyüyecekler

Dededen kalma oyunlarla büyüyecekler

Aşık atmaca, güvercin taklası, kos ve dokuz taş... Dede ve ninelerimizin oynayıp da bugün unutulmaya yüz tutan onlarca oyundan sadece birkaçı.



Günümüz çocuklarının duymadığı bu oyunlar artık okullarda öğrencilerle buluşacak. Oyunlar yaş gruplarına ve günümüz şartlarına göre yeniden uyarlanacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurt çapında başlattığı 'Büyüklerimizin Oyun ve Oyuncakları' projesiyle yeni nesil çocuklar hem eski oyunları hem de işbirliği, sorumluluk, sıra bekleme, paylaşmak, kendine güven, kazanma ve kaybetme gibi erdemleri öğrenecek. Eski oyun ve oyunları gün yüzüne çıkarmak için harekete geçen öğretmenlerden kimi huzurevinde kimi cami çıkışında eski oyunları araştırıyor.

Türkiye mozaiği sayılan İstanbul'da araştırmayı gerçekleştiren ekibin koordinatörü ve okulöncesinden sorumlu Şube Müdürü Nalan Demir, çocuğun; kendine güven, çabuk karar verme, doğruluk-disiplin gibi alışkanlıklar kazanmasında oyunun en etkili yöntem olduğuna dikkat çekiyor. Güvenlik endişesi ve yeni mimari anlayışın çocuklara doğal oyun oynama alanı tanımadığını belirten Demir, "Günümüzde çocukların rahatlıkla oyun oynayabileceği nefes alabildiği tek alan okulöncesi eğitim kurumları. Onlara bu alanlarda doğal oyun ortamları hazırlamak istiyoruz." diyor. Bunun için anaokulu bahçelerinde toprak olması gerektiğini belirten Demir, zemini beton olan anaokullarının bahçelerinin toprağı ortaya çıkarmak için kırılmaya başlandığı bilgisini veriyor.

EDEBİYATÇILAR VE ŞAİRLERLE TEK TEK GÖRÜŞÜLDÜ

Dört anaokulu müdürü, bir müdür yardımcısı ve bir öğretmen, büyüklerin oynadığı unutulmuş oyunları araştırıyor. Onlardan Mevlânâ Anaokulu Müdürü İzzet Ayten ile Akın Anaokulu Müdür Yardımcısı Bülent Demir edebiyatçılar ve şairlerle görüşmüş. Cami çıkışlarında cemaati yakalamış, çay ocaklarına devam etmiş. Cemaatten duyulan oyunların arasında en ilginci ise 'Aşık Atmaca' olmuş. Büyük ya da küçükbaş hayvanın aşık kemiğiyle oynanan oyun, miskete benziyor. Silivri Besim Üstünel Anaokulu Müdürü Nuriye Doğan ise oyunları araştırmak için huzurevlerine gitmiş. Oradaki büyüklerce çok sıcak karşılanmış. Doğan, "Projeye çok sevindiler. Bir kısmı oyunları yaşlılıktan hatırlayamadı. Bazıları ise bir kısmını hatırladı. Bunları biz tamamladık." diyor. Milli Saraylar Anaokulu Müdürü Meltem Güneş ise Osmanlı dönemindeki oyun ve oyuncakları araştırmış. Bunun için İstanbul'daki Osmanlı saraylarını gezmiş. Saray çocuklarının oyun ve oyuncaklarını araştırmış.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile