Dedelerinden Devraldiklari 'Gül Kokulu' Meslegi Yeni Teknolojiyle Sürdürüyorlar

Burdur'da dedelerinin bahçesindeki gülleri bakir kazanlarda kaynatarak basladigi isi dört kusaktir devam ettiren Ertas ailesi, kurduklari tesiste bir sezonda 80 ton gül isleyecek kapasiteye ulasti Gül suyu ve yagini yurt içi ve yurt disinda pazarlayan isletmenin sahibi Yüksel Ertas: 'Maliyetine bile olsa isimizi seviyoruz, yapmaya devam edecegiz. Rahmetli dedem ve babam gibi biz de ayni ruhla agabeyim ve çocuklarimizla bu isi yapiyoruz. Arz talep dengesine göre yurt disina da ürün gönderiyoruz'

BILAL ALTIOK - Burdur'un Aglasun ilçesinde yasayan Ertas ailesi, dedelerinin basladigi gül suyu ve yagi üretimini kurduklari modern tesiste devam ettiriyor.

Gülü isleyerek suyunu ve yagini elde etmeyi babasi Mehmet Ali Ertas'tan ögrenen Sefa Ertas, daha sonra meslegi ogullari Yüksel ve Hüseyin Ertas'a devretti. Bugün de üretimi Yüksel ve Hüseyin Ertas'in 5 oglu sürdürüyor.

Dedeleri zamaninda 12 kilogramlik bakir kazanlarda gül kaynatan aile, kurduklari tesiste yilda isledikleri 80 ton gülden elde ettikleri su ve yagi, yurt içi ve yurt disina pazarlayabilecek hale geldi.

Ilaç ve kozmetik sanayisinde kullanilan dogal gül yagindan yillardir kazançlarini saglayan aile, gül toplayan kadinlara da istihdam olanagi sunuyor.

- Köylünün güllerini de alarak isliyorlar

Gül ürünleri elde edilen isletmenin sahibi 56 yasindaki Yüksel Ertas, AA muhabirine, ata meslegini kardesiyle birlikte sürdürdügünü söyledi.

Ailesinin güle olan sevgisinin kendilerinde de yer ettigini dile getiren Ertas, bu nedenle 1989'da köye kurduklari fabrikayi isletmeye devam ettiklerini kaydetti.

Ilk baslarda gül yagini satmakta çok zorlandiklarini aktaran Ertas, daha sonra gül ürünlerine talebin artmasiyla Suudi Arabistan, Fransa, Japonya gibi ülkelerden talep geldigini, bu ülkelere satis yapmaya basladiklarini aktardi.

Dört kusaktir üretime ara vermediklerini vurgulayan Ertas, kendi bahçelerinde gül yetistirdiklerini, köylünün yetistirdigi gülleri de satin alarak islediklerini anlatti. Ertas, "Gül yaginin litresi geçtigimiz yillarda 11 bin avroya kadar yükselmisti ancak geçen yil 4 bin avroya kadar düstü. Bu yil da 3 bin 500-4 bin avro civarinda olmasini bekliyoruz." dedi.

Gül sezonunun 30-35 gün sürdügünü kaydeden Ertas, 4 ton gülden bir litre gül yagi elde edildigini söyledi.

Gül kokusunun insani rahatlattigini belirten Ertas, "Biz gülsüz olamayiz. Gülün kokusunu mayis ve haziranda almamiz, her yil gül kaynatmamiz lazim. Gül kokusunu alirsak rahatliyoruz ve gül bahçelerini çok seviyoruz, biz güle asigiz. Maliyetine bile olsa isimizi seviyoruz, yapmaya devam edecegiz. Rahmetli dedem ve babam gibi biz de ayni ruhla agabeyim ve çocuklarimizla bu isi yapiyoruz. Arz talep dengesine göre yurt disina da ürün gönderiyoruz."

- "Aile tesisimizi daha ileriye tasiyacagiz"

Dördüncü kusaktan torun 33 yasindaki Mehmet Ali Ertas da adini aldigi büyük dedesinden bu yana gül isini hiç birakmadiklarini dile getirdi.

Gelenegi sürdürdükleri için mutlu olduklarini aktaran Ertas, "Isi günümüz sartlarina uygun hale getirmeye çalisiyoruz. Eskiden dedelerimiz odun atesinde gül kaynatirken biz daha gelismis buharli kazanlarda gül yagini çikariyoruz. El emegiyle kurdugumuz aile tesisimizi daha ileriye tasiyacagiz." diye konustu.

Torunlardan 27 yasindaki Sefa Ertas ise "Su an bayragi amcaogullarimla biz devraldik, yaklasik 150 dönüm gül bahçemiz var. Sezonda günlük 4-5 ton gül kaynatiyoruz." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile