Define avcılarının kaçak kazı yapmaları sonucu fark edilen ve 1987 yılında Hapis Boğazı Harabeleri olarak koruma altına alınan Hititlere ait heykel atölyesinde bulunan tarihi kalıntıların gün yüzüne çıkarılması bekleniyor.
Yeniyer Belediye Başkanı Osman Yılmaz, Karakız Mahallesi Kazankaya, Armutlu ve Hapis Boğazı bölgelerinde tarihe ışık tutacak önemli arkeolojik eserlerin bulunduğunu belirterek, “İlk tarihi bulgular 1982 yılında Müze Müdürlüğü tarafından yapılmış. 1987 yılında ise Hapis Boğazı Harabeleri olarak koruma altına alınmış. 2009 yılında ise Yozgat Müze Müdürlüğü yaptıkları araştırmalar sonucunda Karakız Heykel Atölyesi olarak bu bölgeyi tescilledi” dedi.
DEFİNECİLER HEYKELLERE ZARAR VERİYOR
Yeniyer Belediye Başkanı Osman Yılmaz, söz konujsu tarihi alana defineciler tarafından zarar verildiğini belirterek, “Bölgede define arayan kişiler bu eserlere zarar veriyorlar. Bu eserleri gören kişiler taşların altında tarihi bir eser arama niyetiyle taşlara zarar verip, bu tarihi eserlerin yok olmasına neden olabilirler. Bu nedenle Yozgatlı mülkü amirlerimizin, milletvekillerimizin ve bakanlarımızın bu bölge üzerinde biran önce çalışmalarını hızlandırarak bu bölgeyi turizme kazandırmalarını bekliyoruz. Aksi halde bu kadar önemli bir tarih yok olup gidecek.” diye konuştu.
Bölgenin Yozgat turizmine büyük katkı sağlayacağını vurgulayan Başkan Yılmaz, “Sorgun ilçemiz termal turizm açısından büyük gelişmeler yaşıyor. Buraya gelen turistler termalden sonra bölgemizde Hapis Boğazını gezme imkanı da bulacağı için ikisi bir bütünlük oluşturacaktır. Bu sebeple termal turizmi geliştirmek istiyorsa bu tür tarihi kalıntıların da biran önce gün yüzüne çıkması gerekir.” diye konuştu.
HİTİT ASLANLARIN SIRRI ÇÖZÜLEMEDİ
Arkeologların, Yeniyer Beldesinde yer alan her bir beş ton ağırlığındaki aslan heykellerinin sırrının çözmeye çalıştığını söyleyen Yılmaz, “Yağmacıların geçmişte zarar verdiği aslanların ne amaçla yapıldığı kesin olarak bilinmiyor. Hititlerin Anadolu’da egemenlik kurduğu M.Ö. 1400-1200 yılları arasında yapıldığı tahmin edilen granit aslan heykellerinin, ileriye doğru hamle yapmış, başları biraz eğik, başlarının üst kısmı, enselerinden çok az daha yüksekte olması kutsal bir su kaynağına adanmış anıtlar olabileceği düşünülüyor.” dedi.
KAYALARIN YÜKSEKLİĞİ 2 METREYİ BULUYOR
Dev aslan heykelleri ve taş ocağında bulunan, en büyüğü iki metre çapındaki kayaların, arkeologların bu oymaların ne için yapılmış olduğu konusunda büyük bir merak uyandırdığını belirten Yılmaz “Karakız civarında yapılan araştırmalar heykellerin yapıldığı düşünülen tarihte, bu bölgenin bir Hitit yerleşimi olduğunu gösteriyor. Öte yandan heykellerin büyüklükleri yapıldıktan sonra uzak mesafelere taşınmağın son derece az olduğunu gösteriyor. Hititlerin heykeltıraş gelenekleriyle su kaynaklarına olan ilgileri arasında bu heykellerin önemi birbirine parelel.” şeklinde konuştu.
2.HAPİS BOĞAZI HİTİT HEYKEL ATÖLYESİ FESTİVALİ YAPILACAK
Başkan Yılmaz, geçtiğimiz yıl 1’inci Hapis Boğazı Hitit Heykel Atölyesi Festivali yaptıklarını, bu yıl ise 2’incisini yapacaklarına değinerek, “Karakız Mahallesi Hapis Boğazı mevkiindeki Hitit Taş Atölyesi’ni tanıtımına katkı sağlamak için geçtiğimiz yıl bir enlik düzenledik. Bu yıl ise 9-10 Temmuz tarihleri arasında 2’inci kez şenliğimizi yapmayı planlıyoruz. Bu tür şenlikler ile bu bölgeyi daha iyi tanıtmayı planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Define Avcıları Tarafından Bulunan 3400 Yıllık Tarihi Kalıntılar Gün Yüzüne Çıkmayı Bekliyor
Yozgat’ın Sorgun İlçesine bağlı Yeniyer Beldesinde bulunan M.Ö 1400-1200 yıllarına ait Hititlerin Heykel Atölyesi olarak kullanılan eserlerin gün yüzüne çıkması bekleniyor.