Defne Sabunu, Egzama, Kepek Basta Olmak Üzere Cilt Sorunlarina Derman Oluyor

Defne Sabunu, Egzama, Kepek Basta Olmak Üzere Cilt Sorunlarina Derman Oluyor

Hatay’in Samandag ilçesinde Defne agaçlarinin meyvesinin tokmakla dövülmesiyle üretilen defne sabunu; egzama ve kepege iyi gelirken, saç ve cilde ferahlik veriyor. Bölge halki tarafindan tüketilen sabun, kilogrami 450 TL’den alici buluyor.

Samandag ilçesi Hidirbey köyünde yasayan 44 yasindaki Mevlüt Sagir, geleneksel yöntemlerle Defne sabunu üretiyor. Ekim, Kasim ve Aralik aylarinda özenle yapilan hasat sonrasi defne agacindan meyvelerini tokmakla döven Sagir, grami gramina ayarladigi ölçümlerle sabun üretimi gerçeklestiriyor. Bölge halki tarafindan kullanilan defne sabunu; egzama ve kepege iyi gelirken, saç ve cilde ferahlik verirken 450 TL’den alici buluyor.

Defne sabununu defne agacinin meyvesinden elde edildigini söyleyen Mevlüt Sagir, "Defne sabunu defne agaçlarinin meyvesinden yapilir. Bu meyveleri Ekim, Kasim ya da Aralik gibi hasat ederiz. Tanelerini büyük kazanda pisiririz, pisirdikten sonra suyunu güzelce çeker. Suyunu çektikten sonra bunlari kabugundan ayrilincaya kadar tokmaklarla döveriz. Kabugundan ayrildiktan sonra bir miktar üzerine su ekleyerek tekrar kaynatmaya aliriz. Kaynattiktan sonra 100 dereceyi buldugu zaman içinde bulunan defnenin yagi yukariya dogru çikar ve ince kaplarla bu su yüzeyinden alinir, bu sekilde yagi elde ediyoruz" dedi.

Defne yagini kozmetik ve ilaç sanayinde kullananlar var

Defne yaginin mesakkatli ve ince isçilik isteyen bir is oldugunu belirten Sagir, "Bu yag bir çok yerde kullanilir; Kozmetik saniyede, ilaç sanayide kullanan var. Bölgemizde ise biz bunu sabun olarak yapiyoruz. Mesakkatli ve incelik isteyen bir is, çok dikkat etmek gerekiyor, grami gramina ölçülerinin tutmasi lazim. Eger tutmaz ise daha uzun sürer ve sikinti yasatir. Havalar serin kalincaya kadar ayda yaklasik 20 tane pisiriyoruz. Defne yagi çok faydali bir yagdir. Sabunu da çok güzeldir. Egzamalara, kepeklenmeye karsi iyi geliyor. Saçlarda ahenkle dans ediyor, o kadar güzel bir ferahlik ve huzur veriyor. Insana rahatlik verir. Çok özel bir sabundur. Defne sabunumuzu atese koyduktan sonra tamamen pismesi 1 saattir. 1 saat ise kurumaya alinir. Toplamda 2 saat içerisinde defne sabunumuzu elde ederiz" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile