Defne Yaprağı Hasadına Başlandı

Kadirli ve Sumbas ilçelerine bağlı 10 köyde, 600 kişinin çalışacağı 5 ay sürecek defne yaprağı hasadına başlandı.

Kadirli Orman İşletme Müdürü Ferdi Kızıl, AA muhabirine, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nün orman köylerini yerinde kalkındırma hedefi doğrultusunda defne hasadına başlandığını söyledi.

"Defne Alanlarının Rehabilitasyonu" projesi kapsamında, Yeşilyayla, Koçlu, Tahta, Yoğunoluk ve Kösepınarı köyleri başta olmak üzere 10 köyde defne yaprağı toplandığını anlatan Kızıl, "Dik yamaç ve kayalıklar arasında toplanan defne yaprağı, şelek yapılarak yüzlerce metre mesafeden insan sırtında ve atların yardımı ile traktörlerin ulaşacağı alana, oradan da toplama merkezlerine taşınıyor. Yapraklar, yaş olarak İzmir'e gönderiliyor. Burada bazı işlemlerden geçirilen defne yaprakları, Avrupa ve Amerika'ya ihraç ediliyor" diye konuştu.

Sorumluluk bölgelerindeki 3 bin 500 hektar defne sahası bulunduğunu belirten Kızıl, "Yıllık 2 bin ton civarında üretim yapılıyor. Bu çalışmadan orman köylülerimiz yaklaşık 1 milyon lira kazanç elde ediyor. Türkiye, defne yaprağı üretiminde dünyada birinci sırada. Odun dışı orman ürünü olarak kabul edilen defnenin yaprağı, başta ilaç sanayi olmak üzere gıda kimya, boya, kozmetik sektöründe kullanılıyor" dedi.

Defne üretiminin artırılması için üçe ayırdıkları bölgelerin her birine 3 yılda bir girildiğini ifade eden Kızıl, yaş olarak kilogramı 50-60 kuruştan satılan defne yaprağının orman köylüsünün yüzünü güldürdüğünü kaydetti.

Yoğunoluk Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin İspenoğlu da defne yaprağının orman köylüsüne ekmek kapısı olduğunu ve her haneye günlük 80 ila 120 lira gelir sağladığını vurguladı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile