Defter Beyan Sistemi'ne Dahil Mükelleflere Elektronik Beyanname Imkani Saglandi

Beyanname verme süreçlerinde etkinligin artirilmasi, yasanabilecek sistemsel yogunluklarin azaltilmasi amaciyla, Defter Beyan Sistemi'ne dahil mükelleflere, diger mükellef gruplarinda oldugu gibi, beyannamelerini Elektronik Beyanname Sistemi'yle verebilme olanagi tanindi.

Hazine ve Maliye Bakanligina bagli Gelir Idaresi Baskanliginin "Vergi Usul Kanunu Genel Tebligi'nde Degisiklik Yapilmasina Dair Tebligi" Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Tebligle, Defter Beyan Sistemi'nde zamandan sistemin isleyisine kadar mükelleflerin islerini kolaylastiracak birtakim yeniliklere imza atildi.

Bu kapsamda, Defter Beyan Sistemi'ne dahil mükelleflerin diger mükellef gruplarinda oldugu gibi, beyannamelerini Elektronik Beyanname Sistemi'yle de verebilmelerine imkan tanindi.

Böylece beyanname verme süreçlerinde etkinligin artirilmasi ve yasanabilecek sistemsel yogunluklarin azaltilmasi amaçlandi.

Defter Beyan Sistemi'ne gelir gider kayitlarinin girilmesi ile beyannamelerin elektronik ortamda Gelir Idaresi Baskanligina gönderilmesi zamani, kayitlarini, defter kaydi yerine geçen belgelerle (muhasebe fisleri vb.) tutan isletme hesabi esasindaki mükellefler ile serbest meslek kazanci defteri tutan mükellefler bakimindan ayrildi. Bu mükelleflere, Defter Beyan Sistemi'ne girilmesi/iletilmesi gereken bir aylik döneme iliskin kayitlari izleyen ikinci ayin 15'ine kadar süre tanindi.

- Kayit ve defterler elektronik ortamda ibraz edilebilecek

Tebligle, Defter Beyan Sistemi'ne gelir gider kayitlarinin sistemle gerekli entegrasyonu saglayan muhasebe programlari araciligiyla da toplu olarak iletilmesine yönelik de düzenleme yapildi.

Sistem kapsamindaki mükellefler, defterlerine iliskin kapanis tasdiki islemlerini, elektronik ortamda ve sistem tarafindan otomatik olarak ilgili yila dair gelir vergisi beyannamelerinin verilmesi gereken ayi izleyen 2. ayin sonuna kadar yapabilecek.

Sistemde, elektronik ortamda tutulan kayit ve defterlerin, talep eden yetkili makamlara, ilgili kanunda belirtilen muhafaza ve ibraz süresi içinde, bagli olunan vergi dairesinden onayli kagit ortamdaki hali ibraz edilebilecek.

Söz konusu kayit ve defterlerin, Defter Beyan Sistemi üzerinden elektronik defter dosyasi olarak da indirilebilmelerine ve elektronik ortamda yetkili makamlara ibraz edilmelerine imkan tanindi. Böylece kanuni defter taleplerindeki is süreçlerine yönelik önemli etkinlik saglandi.

Kayit ve defterler mevcut uygulamada, mükellefe ulasilamamasi durumunda ancak vergi dairesi araciligiyla talep edilebilirken, yapilan düzenlemeyle bu talepler Baskanlikça elektronik ortamda da karsilanabilecek.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile