Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, "Kürselleşme olumluluklar yanında olumsuzluklar da getirdi. Silah, uyuşturucu ve kadın ticareti, kara para aklama gibi hastalıklarda küresel boyut kazandı" dedi.
Bilgi Yolu Eğitim Kültür ve Sosyal Araştırmalar Merkezi Derneği'nin (BİLSAM) organize ettiği "Değişen Dünya ve Değişen Dengeler" konulu konferans İl Genel Meclisi Salonu'nda düzenlendi. Konferansın açılış konuşması yapan BİLSAM Kültür Kuşağı Proje Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Selahattin Bakan, BİLSAM tarafından yapılan kültürel faaliyetler hakkında bilgiler vererek, uluslararası arenada yoğun gelişmelerin yaşandığı bir dönemde bu alanın en yetkin isimlerinden birinin böyle bir konuyla Malatya'da olmasının
önemine dikkat çekti.
Prof. Dr. Dedeoğlu da, "Değişim, tarih boyunca var olan bir olgudur. Şimdilerde yaşanan değişimin farkı çok hızlı olmasıdır. Küreselleşme denen bir gerçeklikle karşı karşıyayız. İletişim ve ulaşım imkanları, bilgi ve sermaye açısından sınırları ortadan kaldırdı. Ancak aynı serbesti insanların dolaşımı açısından henüz sağlanamadı. Kürselleşme olumluluklar yanında olumsuzluklar da getirdi. Silah, uyuşturucu ve kadın ticareti, kara para aklama vb hastalıklarda küresel boyut kazandı" ifadelerini kullandı.
"Dünyanın siyasi ve ekonomik dengesi doğuya doğru kaymaya başladı. Bunu gören bazı batılı güçler, bu bölgelerde stratejik ortak arayışlarını hızlandırdı. Coğrafi konumu ve çevresiyle olan kültürel bağları sebebiyle Türkiye en çok aranan ülkelerden biri haline geldi ve bölgesel bir güç olarak ağırlığı arttı" diyen Dedeoğlu, "Türkiye bölgedeki ve dünyadaki ağırlığını arttırmaya devam etmek istiyorsa mutlaka iç sorunlarını çözmelidir. Kendi içinde sorunlarını çözememiş bir ülkenin başkalarına diyecek bir
sözü olmaz. Oldukça başarılı bir dış politika izleyen Sayın Davutoğlu'nun sanırım en çok sıkıntı çektiği konu bu olsa gerek. Dışarıda uygulamaya çalıştığı yaklaşımın kendi ülkesinde karşılığının olmaması" şeklinde konuştu.
Eksen kayması tartışmalarıyla ilgili bir soruya Dedeoğlu, "Eksen kayması tartışmaları anlamsız tartışmalardır. Olan şudur: Eskiden Türkiye doğuyu ve komşularını görmezden gelir sadece batıya bakardı, şimdi her iki tarafa da bakıyor, hepsi bu" yanıtını verdi.
AB-Türkiye ilişkileriyle ilgili bir soruya karşılık da Dedeoğlu, "AB aslında Türkiye'yi pek kabul etmek istemiyor. Fakat diğer taraftan Türkiye'yi kaybetmek de istemiyor. Almak istemediklerini hemen söyleyebilirler, fakat AB'ye alınmaması durumunda Türkiye'nin topyekün batıdan kopacağı endişesi taşıyorlar" dedi.
'Değişen Dünya Ve Değişen Dengeler' Konferansı
Galatasaray Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof