DEİK'in Türkiye-ABD İş Konseyi 30. Yılı Sempozyumu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için iki ülke siyasi liderlerinin ekonomik sorunlara öncelik vermesi gerek" dedi.

DEİK, Türkiye-ABD İş Konseyi 30. yılı Sempozyumu, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'ın katılımıyla DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Şerif Egeli'nin ev sahipliğinde İstanbul'da gerçekleştirildi.

Vardan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ve ABD ilişkilerinin iki yüzyıldan fazla bir geçmişe sahip olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ilişkilerin siyasi ve ekonomik iki kanatta stratejik bir ortaklığa dayandığını söyledi.

Türkiye'ye doğrudan gelen yatırım hacminin 100 milyar dolardan fazla olduğunu aktaran Vardan, Türk dış ticaret hacminde ise ABD'nin payının giderek azalmakta olduğunu kaydetti.

İki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için iki ülke siyasi liderlerinin ekonomik sorunlara öncelik vermesi gerektiğini vurgulayan Vardan, 2009 yılında Türkiye'ye gelen ABD Başkanı Obama'nın 'Ülkelerimiz ve milletlerimiz arasındaki iş birliğini yeniden ilerletelim' sözüne atıfta bulunarak, iki ülke hükümetinin daha önce ekonomik ilişklierin önündeki engellerin kaldırılması için Türkiye-ABD Stratejik Ekonomik ve Ticari İşbirliği (FSECC)'ni başlattığına dikkati çekti.

Vardan, ABD ve AB arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın (TTIP) Türkiye için önemine işaret ederek, "Türkiye'nin 1996 yılından bu yana AB ile süren Gümrük Birliği bir yana Türk-Amerikan stratejik ve ekonomik ortaklığının çeşitlendirilmesi için Türkiye'nin bu anlaşmanın içerisinde olması gerek. Türkiye, geçmişe göre tamamen farklı bir yapıda bulunuyor. Türk ekonomisi başarılı bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Türkiye ve ABD arasındaki ticaretin kamu ve özel sektörlerinin aktif katılımıyla başarılı bir şekilde artacaktır" diye konuştu.

- "İki ülkenin ticaret hacmi 2009'dan bu yana arttı"

ABD Ankara Büyükelçisi John Bass ise iki ülke arasındaki bağların Türkiye ve ABD iş konseylerinin öncülüğünde artacağını vurgulayarak, iş konseylerinin iki ülke özel sektörünün sesini duyuracağını dile getirdi.

Türkiye'de 500'ü aşkın ABD menşeli firmanın faaliyet gösterdiğini ve bu şirketlerin 5 milyon dolar yatırım yaparak 600 kişilik istihdam sağladığını vurgulayan Bass, iki ülke arasındaki ticaret hacminin ABD Başkanı Barack Obama'nın 2009'daki ziyaretinden bugüne sürekli artmaya devam ettiğini kaydetti.

Bass, ticareti arttırmak için birlikte daha aktif çalışılması gerektiğini vurgulayarak, "İki ülke arasındaki ticaretin artması için üç önemli unsur gerekli. Bunlar, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, hukuk ve ticaret alanındaki şeffaflığın arttırılması ve iletişimin güçlendirilmesidir. Türkiye ve ABD için küresel ısınmanın önemli. Yenilenebilir enerji ve enerji yatırımları çok önemli. İzmir'de enerji verimliliği için kurulan teknoloji merkezine ABD'li bir firma da yatırım yapıyor. Türk yatırımcıları daha çok adım atmalı" ifadelerini kullandı.

DEİK Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Şerif Egeli ise Türkiye'nin üçüncü ülkelerde başarılı ortaklıklar kurabilmesi için Türk müteahhitlerin devreye girdiğini söyledi.

Türk özel sektörünün ABD'de farkındalığını artırmayı başardığını belirten Egeli, şunları kaydetti:

"Genç profesyonellerle çalışan ABD'nin çok uluslu şirketleri Türkiye'de yatırım merkezi olarak İstanbul'u seçti. ABD mühendislik şirketleri, Türkiye ile üçüncü dünya ülkeleri için başarılı anlaşmalar sağladı. Türkiye-ABD arasındaki ticaret hacminin çeşitlendirerek geliştirmesi için çalışıyoruz. Otomotiv, hava taşıtları, özel motor araçları ve tarım gibi sektörlerde Türkiye'den ihracatı geliştirmek içim yatırım yapılabilir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile