Raporda; hastalığın bulunduğu Avusturya, Almanya, Fransa, Slovakya ve diğer AB ülkelerinden Türkiye’ye hayvan ithal edildiğine dikkat çekilerek, deli dana ile birlikte brusella, mavi dil, şap ve daha birçok hastalığın ülkeye girişi konusunda önemli bir tehlike bulunduğuna işaret edildi. Perakende sektörüne dönük yayın yapan Retail News dergisi, deli dana konusunu bütün yönleriyle ele aldı. Dergi, tarım sektörü ile ilgili yazılarıyla tanınan Ali Ekber Yıldırım'ın bu konudaki şu görüşlerini aktardı: "İthalat varsa risk de vardır. Deli dana hastalığının ülkeye girişini önlemek için ithalatı durdurmak gerekir. Fransa’nın Bakan Mehdi Eker’e şövalye nişanı vermesinin temel nedeni ithalattır."
Gıda Güvenliği ve Hijyen Akademisi Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Can Demir'in konu ile ilgili görüşleri de dergide yer aldı. Deli dananın tespit edilmesinin çok zor olduğunu belirten Demir, Bakanlığın dahil hiçbir kurumun konu hakkında bilimsel verilere ve istatistiklere sahip olmadığını iddia etti. Demir, "Deli dananın Türkiye’de yok kabul edilebilmesi için sağlıklı veri lazım. Bu hastalığın yok olduğunun ispatlanması gerekir." şeklinde konuştu.
Bakanlığın ve Veteriner Bilgi Sistemi (TürkVet)’nin hayvan varlığını kulak küpesine göre ölçtüğünü kaydeden Demir, birçok ailenin ceza ödememek için hayvanlarını kestikten sonra sisteme gerekli bildirimi yapmadığını öne sürdü. Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde yetkilendirilmiş veteriner hekimliği sisteminin kurulduğunu belirten Demir, bu sistemin 2012’de faaliyete geçirilmesi gerektiğini, fakat yetkilendirilmiş hekim atamalarının hala yapılmadığını söyledi.
Sadece birkaç büyük şirkete veteriner atandığını ifade eden Demir, mezbahalardaki yetkilendirilmiş veterinerlerin AB’ye göre maaşlarını patronlarından değil, devletten alması gerektiğini vurguladı.
Deli Dana Şüpheleri Arttı, Uzmanlar İthalatın Kesilmesini Öneriyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin sunduğu sektörler raporu, deli dana hastalığını tekrar gündeme getirdi.