'deli Dumrul Vergisini İhtiraz Kaydıyla Ödeyin'

Almanya’da “GEZ” olarak bilinen radyo ve televizyon vergisi hakkında yapılan hukuki değerlendirmeler, uygulamada yapılan son düzenlemelerin Alman Anayasası’na aykırı olduğunu gösterdi.

Uzman hukukçular tarafından hazırlanan bilirkişi raporlarından cesaret alan tüketiciler de haklı olarak şu soruyu sormaya başladı: “Bu durumda bile hala GEZ vergisi ödemek zorunda mıyız?”Alman Perakendeciler Birliği (HDE) konuyu Leipzig Üniversitesi’nin anayasa hukuku uzmanlarından Christoph Degenhardt’e inceletmişti. Degenhardt’ın HDE için hazırladığı bilirkişi raporunda GEZ’de yapılan Son düzenlemelerin Alman Anayasası’na aykırı olduğuna dikkat çekilmişti. Ancak buna rağmen hukuk uzmanları tüketicilerin GEZ ödemeye keyfi olarak Son veremeyeceklerini belirtiyor. Bu uzmanlar arasında yer alan Wolfgang Büser, Bild gazetesine yaptığı açıklamada, “Hazırlanan bilirkişi raporu mahkeme kararı değil. Önce yüksek mahkemenin bu yönde emsal teşkil edecek bir karar vermesi gerekiyor. Dolayısıyla şimdiden vergi ödemeyi bırakanların, kendilerine uyarı mektubu geleceğini hatırda tutması lazım.” dedi.

UYARI MEKTUBUNA İTİRAZ ETMEK MÜMKÜN

Ancak Büser buna rağmen olacakları göze alan tüketicilerin kendilerine gelen uyarı mektubuna itiraz etmesinin mümkün olduğunu belirterek şunları söyledi: “GEZ’den gelecek uyarı mektubuna itiraz eden tüketiciye daha Sonra itiraz bildirimi gelir. Burada anlaşmazlık hallerinde hangi idari mahkemenin yetkili olduğuna yer verilir.”Bu süreçte yaklaşık 75 Euro tutarında mahkeme masrafını hesaba katmak gerekeceğini belirten Wolfgang Büser, “Yine de bu adımı avukat danışmadan atmamakta yarar var.” diye konuştu.

ALTERNATİF BİR YÖNTEM DAHA VAR

Yeni radyo ve televizyon vergisinin yasal durumu açıklık kazanana kadar, tüketicilerin yine de alternatif bir yönteme başvurabileceğini belirten hukuk uzmanı Büser, GEZ’e yapılacak havalelerde açıklama kısmına 'kayd-ı ihtirazi' ifadesinin eklenebileceğini belirtti.

Havalelere bu ifadeyi eklemenin tüketicilere herhangi bir maliyeti olmadığı gibi, yeni GEZ kesintisinin anayasaya aykırı olduğuna ilişkin yüksek hakim kararı çıkması halinde, ödenen kesintilerin geri istenmesi için de hukuki zemin temin edilmiş olabilecek .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile